Andrei Ruse: „Lectura nu începe subit la 20 de ani, ci cu mult înainte”

Sunteţi curiosi să aflaţi cum arată biblioteca unui scriitor? Câte volume conţine? Care este cartea, din biblioteca personală pe care o îndrăgeşte cel mai mult? Sunteţi curios să aflaţi ce cărţi şi-au propus scriitorii români să citească în perioada următoare? Vă doriţi să aveţi în biblioteca proprie cărţi cu autograful autorului?

Începând din 01.02.2013, Libris propune  proiectul Lumea cărţilor din perspectiva scriitorului, proiect care aduce mai aproape de public cei mai importanţi scriitori români ai momentului. Scriitorul care isi dezvăluie, în luna aprilie din 2014, relația sa cu lectura și biblioteca personală  este… ANDREI RUSE!

in_tren_dinspre_CT_in_timp_ce_scria_soni_era_pe_la_jumatate

LIBRIS.RO: Sunteţi bibliofil? Cum arată biblioteca dumneavoastră? Câte volume conţine? Care este cea mai valoroasă carte pe care o aveţi în bibliotecă? Care este cartea, din biblioteca personală, pe care o îndrăgiţi cel mai mult? De ce?

ANDREI RUSE: Nu prea îmi place să strâng cărțile, deși deţin o bibliotecă aş spune impunătoare. Dar ea este vie, în perpetuă mişcare, titluri vin şi pleacă continuu. Exceptând cărţile preferate sau autorii mei preferaţi, nu înţeleg de ce să mai păstrez o carte după ce o citesc. Mi se pare că o ucid,că o sufoc, odată ce o bag în bibliotecă şi văd la scurt timp un strat mărunt de praf aşezat peste ea. De aceea cele mai multe le fac cadou sau le donez, atunci când se strând mai multe. Şi site-ul pe care îl deţin, Hyperliteratura.ro, contribuie mult la acest flux al cărţilor din bibliotecă. Lunar primesc (primim e de fapt cuvântul corect, că suntem o ditamai echipă) zeci de noutăţi de la cele mai importante edituri, apoi titlurile se duc la membri noştri, la concursuri şamd. Acestea reprezintă două – trei rafturi în continuă mişcare. Apoi, după cum am zis, după ce citesc anumite cărţi şi se strâng, încep să le donez sau să le dăruiesc altora, altfel nu înţeleg ce sens ar avea să zacă nerăsfoite de nimeni. Anul trecut chiar, din motive de spaţiu, am vândut la un leu puţin peste două sute de cărţi vechi, Romanul Secolului XX, BPT şamd, foarte multe rămase moştenire de la ai mei, dar înlocuite de mine treptat cu ediţii noi. M-a amuzat că am dat Ulise cu doi lei – mă bucur că şi-a găsit un nou cititor şi sper ca după aceea, la fel, viaţa celor două volume să nu se termine îngropate pe un raft, ci date mai departe. Valoroase cred că sunt câteva albume de pictură. Cât despre volumul meu preferat, aeasta este o enciclopedie de fizică La Rousse pe care mi-am cumpărat-o când aveam vreo şapte – opt ani, din banii mei proprii, strânşi cu diverse ocazii, adică renunţări la jucării şi dulciuri. Este cartea care mi-a deschis ochii spre ştiinţă şi cunoaştere încă de mic şi nu aş da-o pentru nimic în lume. Am tânjit după ea luni bune şi când mi-am cumpărat-o am fost incredibil de fericit, de parcă salvasem lumea. Atunci ţin minte că taică-miu mi-a spus că dacă vreau cărţi, nu trebuie să strâng bani pentru ele, mi le va lua. Pentru mine însă, până la acel dialog,
cărţile şi jucăriile erau pe acelaşi loc, şi dacă aş fi cerut enciclopedia, mi s-ar fi părut la fel ca şi cum aş fi cerut nu ştiu ce maşinuţă.

LIBRIS.RO: Cât timp alocaţi zilnic lecturii? Ce vă place să citiţi? Ce cărţi v-aţi propus să citiţi în perioada următoare?

ANDREI RUSE: Depinde foarte mult, nu am o rutină din acest punct de vedere. De exemplu în ultimii doi ani, lucrând foarte mult la roman, nu am citit mai nimic în afară de ceea ce mă interesa pe mine pentru documentare. Acum sunt foarte ocupat cu evenimentele, cu promovarea, însă ştiu sigur că va veni, probabil spre vară, o perioadă de răbufnire când voi devora câteva zeci de cărţi în doar două – trei luni. Eu aşa citesc, am perioade. Perioade lungi când nu deschid o carte, alte zile când termin una în câteva ore, pentru că n-am chef să fac nimic altceva decât să citesc.

LIBRIS.RO: Ce le putem transmite tinerilor care nu citesc, şi nu numai tinerilor, pentru a-i face să prindă drag de carte, de lectură?

ANDREI RUSE: Dacă la douăzeci şi ceva de ani, să zicem, nu ai prins drag de carte, nu îţi place să lecturezi măcar un titlu pe lună şi nu vezi în asta ceva atractiv şi benefic, cred că eşti o cauză pierdută. Lectura nu începe subit la douăzeci de ani, ci cu mult înainte. Din păcate tot ce înseamnă sistem de învăţământ, felul în care sunt prezentate cărţile şi băgate pe gât copiilor la un mod incredibil de plictisitor, apoi educaţia de acasă – unde părinţii, de multe ori, cu atâtea griji şi probleme, numai de poveşti nu cred că mai au timp, dar până şi situaţia financiară şi preţul cărţilor şi multe altele adunate, fac într-adevăr, mai mult imposibilă decât posibilă apropierea tinerilor spre lectură.Eu unul aş căuta să-i îndrept spre cărţi potrivite vârstei lor, preocupărilor lor. Cărţi mai dinamice, cărţi mai uşoare, pentru adolescenţi, fantasy-uri, thrillere, SF-uri şamd. Dacă la 16 ani tu îl obligi pe un copil să citească Ion şi îi spui ca aia e literatură, să nu ne mire că el va ajunge să creadă că aşa e toată literatura. Mai dă-l încolo pe Ion, şi hai să venim cu un Johnny contemporan care îşi face selfie-uri pe Facebook şi fac pariu că se vor deschide mai multe cărţi. Apoi, desigur, cu cât se va citi mai mult, va creşte şi pofta de calitate.

LIBRIS.RO: Cum vedeţi autorii români în contextul literaturii universale?

ANDREI RUSE: Rătăciţi şi mai mereu rămaşi în urmă, din păcate. Dar şi izolaţi, probabil de aici toate problemele. De ce izolaţi? Pentru că sunt cu totul alte interese decât cele culturale de multe ori, când vine vorba de investiţii în ţara asta. Şi observ cum se investeşte în cultură din ce în ce mai puţin, de fapt, aproape deloc. Să nu ne mirăm totuşi, suntem ţara care îşi blamează ca pe un mare duşman al poporului pe singurul ei scriitor pe lista scurtă a Nobelului, şi aplaudă clauni care fac şpagatul la televizor. În fine, intru în altele…

LIBRIS.RO: Pentru cititorii care încă nu v-au descoperit, ce le puteţi spune pentru a-i determina să vă lectureze cărţile? Cum îl recomandă Andrei Ruse pe Andrei Ruse ?

ANDREI RUSE: Nu pot să mă recomand singur, tot ce pot face eu este ca prin evenimente, prin promovare, interviuri cum este şi acesta, dar mai ales prin cei care m-au descoperit deja şi mă recomandă mai departe, să stârnesc un minim interes, iar apoi cărţile mele, subiectele lor, să îi convingă sau nu să îmi deschidă o carte.

Interviu realizat de Loredana Tudor pentru www.libris.ro.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *