Norman Manea: „In loc de bibliofil am ajuns nomad.”

Sunteti curiosi sa aflati cum arata biblioteca unui scriitor? Cate volume contine? Care este cartea, din biblioteca personala pe care o indrageşte cel mai mult? Sunteti curios sa aflati ce cartisi-au propus scriitorii romani sa citeasca in perioada urmatoare? Va doriti sa aveti in biblioteca proprie carti cu autograful autorului?

Incepand din 01.02.2013, Libris propune  proiectul Lumea cartilor din perspectiva scriitorului, proiect care aduce mai aproape de public cei mai importanti scriitori romani ai momentului. Scriitorul care isi dezvaluie, in luna mai din 2014, relatia sa cu lectura si biblioteca personala  este… NORMAN MANEA!

 

Norman
LIBRIS.RO: Sunteti bibliofil? Cum arata biblioteca dumneavoastra? Cate volume contine? Care este cea mai valoroasa carte pe care o aveti in biblioteca? Care este cartea, din biblioteca personala, pe care o indragiti cel mai mult? De ce?

NORMAN MANEA:   Nu sunt bibliofil, desi mi-ar fi placut sa fiu. Din pacate, in loc de bibliofil am ajuns nomad. Am pierdut, plecand din Romania, biblioteca pe care mi-o alcatuisem, pas cu pas, in anii ‘gloriosi’ ai socialismului. Nu am beneficiat de o biblioteci a familiei, pentru ca in anii 1941-1945 am fost in afara tarii, in Transnistria.  Apoi, de 25 ani sunt in Lumea Noua  unde, cand am ajuns, mi-am promis ca nu voi mai cumpara nicio carte. Mereu un nou inceput, o nedorita transhumanta, interzicerea stabilitatii. Nu m-am tinut de cuvant , cumpar carti, dar rar. Rafturile mele sunt pline de carti in romana, engleza, franceza, germana, pe care le-am primit sau care mi-au devenit necesare ca profesor la Bard College.  Cea mai valoroasa carte este, probabil, traducerea in chineza a celor patru titluri ale mele, deci patru carti in care nu recunosc nicio litera…
Dragi imi sunt mai toate, cele romanesti cu deosebire, vechi si noi (vechi unele, pentru ca prieteni din tara mi-au facilitat recuperarea unora). Dar am acum o biblioteca mai curand intamplatoare si hibrida, nu cum am avut in Romania, unde imi recunosteam gustul literar. Elogiul Bibliotecii n-a obosit, insa, in mine. in romanul Vizuina unul dintre personaje se lamenteaza ca a fost jignit de bombardarea Centrului Comercial din New York la 11 septembrie 2011, pentru ca era vorba de o  institutie “vulgara”, tintita de niste agresori ei, insisi vulgari si inculti.  Daca fanaticii vroiau sa distruga civilizatia trebuiau sa stie ca doar in Biblioteca este depozitata creativitatea umana.

LIBRIS.RO: Cat timp alocati zilnic lecturii? Ce va place sa cititi? Ce carti v-ati propus sa cititi in perioada urmatoare?

NORMAN MANEA: Timpul mi-e foarte redus pentru lecturi strict personale, caci trebuie sa citesc pentru cursul pe care il predau sau cartile unor prieteni din toata lumea.  Pentru perioada urmatoare, adica in vacanta de vara, dupa ce ma intorc din Romania, am de citit pentru romanul la care lucrez
LIBRIS.RO: Ce le putem transmite tinerilor care nu citesc,si nu numai tinerilor, pentru a-i face sa prinda drag de carte, de lectura?

NORMAN MANEA:  Din moment ce nu citesc, acesti tineri nu au cum sa receptioneze mesajul. Pofta lor de lectura depinde mult de parinti si de scoala, este o deprindere care ar trebui sa inceapa timpuriu, desi niciodata nu e chiar prea tarziu. Sunt insa multe alte tentatii in vremea noastra si indemnul celor ca mine, cu alta biografie, nu au sanse reale de a influenta situatia. Singura speranta este ca vor descoperi singuri ce inseamna sa dobandeasca prin lectura prieteni mai interesanti decat cei pe care ii contacteaza continuu prin twitter sau face book.

LIBRIS.RO: Cum vedeti autorii romani in contextul literaturii universale?

NORMAN MANEA: Eu sunt un “implicat”, fiind scriitor roman, deci opinia mea este nu doar subiectiva , ci si avizata, ceea nu este cazul unui obisnuit cititor american, sa zicem.  Nu sunt prea multi scriitori romani foarte cunoscuti in lume. Asta nu le scade valoarea, doar popularitatea.

LIBRIS.RO: Pentru cititorii care inca nu v-au descoperit, ce le puteti spune pentru a-i determina sa va lectureze cartile? Cum il recomanda Norman Manea pe Norman Manea ?

NORMAN MANEA: Sa incepem cu un anunt … descurajator : un scriitor considerat mai dificil, cerebral, obscur, adica solicita mai multa atentie. Paradoxal, este tradus si chiar bine primit in multe parti.

LIBRIS.RO: Daca nu ati scrie, cum altfel v-ati elibera de “chemarea muzelor”?

NORMAN MANEA: Probabil, printr-o internare la psihiatrie.  Daca nu cumva senectutea ma va elibera, oricum, de aceasta vrajita salahorie.

Interviu realizat de Loredana Tudor, pentru www.libris.ro

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *