coming homeDespre războiul din Vietnam s-au făcut foarte multe filme; multe dintre ele sunt considerate astăzi capodopere universale. Despre viața soldaților post-vietnam s-a vorbit prea puțin în cinema. Cel mai cunoscut film de acest gen este „Born The Fourth Of July” (în regia lui Oliver Stone). În afară de acesta ar mai fi prea puțin cunoscutele – din păcate – „The War At Home” (în regia lui Emilo Estevez) și „Jacknife” (în regia lui David Hugh Jones). Dar primul film care a vorbit despre această temă a fost „Coming Home” și a făcut-o în 1978 când subiectul războiului din Vietnam era încă unul foarte sensibil. „Coming Home” nu a pornit un curent al filmelor post-război (acest film și cele 3 menționate mai sus fiind singurele pe subiect) însă s-a remarcat a fi diferit față de celelalte pentru că spus ce trebuia când trebuia. Apărut în 1978 , în același an cu „Deer Hunter” (un portret nemilos al războiului), filmul a dat glas generației hippioate protestatare împotriva intervenției militare din Vietnam. Faptul că regia acestui film a fost asigurată de cel mai cunoscut regizor hippiot al tuturor timpurilor și anume nonconformistul Hal Ashby, a ajutat în popularitatea sa. Faptul că provenea din comunitate hippie și avea în spate cultura și dedesubturile protestelor l-a ajutat la pe Ashby să fie în asentiment cu tineretul american al anilor ’70 făcând astfel ca dialogul filmului să fie unul 100% veridic. Acestui lucru adăugându-se o distribuție de zile mari (Jon Voight – câștigător al premiului Oscar pentru rol principal masculin, Jane Fonda – câștigătoare a premiului Oscar pentru rol principal feminin și Bruce Dern – nominalizat la premiul Oscar pentru rol secundar masculin) „Coming Home” a devenit un film de referință pentru America protestatară.

În ciuda renumelui pe care îl are în ziua de astăzi „Coming Home” nu este un film protest ci mai degrabă povestea unui triunghi amoros cauzat de suferințele războiului. În America anilor ’60 casnica Sally (Jane Fonda) face voluntariat de soră medicală la Spitalul Veteranilor. Soțul lui Sally , Bob (Bruce Dern), este căpitan în armata americană și participă la luptele din Vietnam. În primă instanță Sally se oferă voluntara pentru că se plictisește acasă și pentru că acest lucru este „un lucru corect”. Expusă fiind la suferințele , atât fizice cât și psihice din jurul ei, Sally începe să pună foarte mult suflet în ceea ce face. Un pacient în speță îi atrage atenția: Luke (Jon Voight), un fost coleg de liceu care a rămas imobilizat în scaunul cu rotile în urma rănilor de război. Așa cum era de așteptat între cei doi se înfiripă o poveste de dragoste discretă și intimă bazată aproape exclusiv pe suport moral și înțelegere. Sally îl ajută pe Luke să evolueze ca om reușind să-i alunge gândurile de suicid și depresia post-luptă. Lucrurile se complică însă când soțul lui Sally se întoarce și el din Vietnam, tot în urma unei răni. Și Bob suferă traume psihice mai ales din cauza faptului că rana sa a provenit din faptul că s-a împușcat accidental în picior. Diferența dintre cei doi bărbați din viața lui Sally este că Luke este un pacifist care a luptat în Vietnam pentru că a fost recrutat iar Bob este un militar de carieră care s-a înrolat voluntar convins fiind de cauza războiului. În vreme ce Luke este deprimat pentru ceea ce războiul i-a făcut, Bob este deprimat pentru că ar mai fi vrut să lupte iar propria lui neglijență i-a cauzat întoarcerea acasă prematură. Prinsă intre acești doi bărbați traumatizați Sally se vede într-o situație mult mai complicată decât și-ar fi dorit la începutul filmului când declara că viața ei nu este destul de palpitantă.

„Coming Home” este un studiu amar al comportamentului uman și felul cum acesta este afectat de evenimente majore precum războiul. Prestațiile regizorului și celor trei actori sunt considerate și în ziua de astăzi printre cele mai bune din carierele lor iar atunci când vine vorba de acest film el este încă discutat în termeni laudativi de către criticii de specialitate.

Cu Jon Voight ne vom întâlni pe data de 13 februarie 2015, la ora 20:00, la librăria Șt. O. Iosif când îl vom putea vedea în primul său rol: „Midnight Cowboy”. Intrarea este liberă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *