Debut de Targ, debut de primavara… la Business Park Brasov

Din punct de vedere meteorologic, iarna pare să nu-și fi spus ultimul cuvânt în orașul de la poalele Tâmpei: ninsoarea și jocul temperaturilor ne amintesc că suntem totuși o așezare de munte în care vremea aduce, chiar și la finalul lunii martie, intervenții aspre și imprevizibile. În acest context,  mai convingător pentru invocarea spiritului primăveratic rămâne proiectul care, de 12 ani aduce bunadispoziție și revigorarea culturală în Brașov: un eveniment care a început, timid la Aula Universității, în urmă cu mai bine de un deceniu și care ne-a făcut, de la intrarea în noul mileniu, primăverile frumoase. Este evenimentul care a crescut și s-a armonizat cu exigențele și ofertele pieței de carte și ale cititorilor, tot mai ridicate de la an la an, este evenimentul care se desfășoară la Business Park Brașov în expresia sa diurnă, dar al cărui spirit va putea fi resimțit în tot orașul, începând cu 2015: Târgul Internațional de Carte și Muzică Libris Brașov, ajuns la cea de-a XII-a ediție deschide noi pagini provocatoare și memorabile în povestea culturală a orașului Coroanei, o poveste care sperăm să  aducă Brașovului titlul de captială culturală europeană în 2021. Până atunci, evenimentul care adună laolaltă personalități publice și iubitori de cultură, melomani și pasionați de lectură și-a întâmpinat primii vizitatori începând de joi, 19 martie.

Matinali, o parte dintre braşoveni au vizitat cele peste 50 de standuri ale expozanţilor care i-au întâmpinat cu o mulţime de surprize: de la promoţii la carte şi cd-uri până la ceaiuri aromate şi expoziţii de artă plastică.

21

Vizitatorii au avut parte de o prefaţă muzicală înainte de deschiderea oficială. Studenţii al Academiei Forţelor Aeriene HENRI COANDĂ din Braşov au dat o notă corală plină de viaţă primăverii culturale la Braşov, printr-un concert în care vocile băieţilor şi fetelor, completate de instrumente iscusit mânuite, au ilustrat atmosfera pe care o aşteptăm de la Târgul din acest an: varietate unită  armonios.

La miezul zilei, am deschis oficial porţile ediţiei a XII -a a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică Libris Braşov 2015, alături de partenerii longevivi implicaţi în pregătirea sărbătoarii culturală a lunii martie: Asociaţia Libris Cultural,  Primăria Municipiului Braşov, Camera de Comerţ şi Industrie Braşov, Universitatea Transilvania Braşov. Amfitrionul nelipsit de la momentele inaugurale ale Târgului, scriitorul DORU MUNTEANU a fost şi de această dată prezent cu un discurs inspirat, amintind că urmează nu mai puţin de 5 zile în care Braşovul va deveni o adevărată capitală culturală a României în cadrul unei ediţii care ţine cu o zi în plus faţă de anii trecuţi, care antrenează şi alte instituţii culturale ale oraşului de la poalele Tâmpei şi care prilejuieşte intrarea pe piaţă a celui mai recent proiect Libris: Libris Editorial.

Viceprimarul ADINA DURBACĂ a subliniat că acest eveniment tradiţional al primăverii este integrat în calendarul proiectelor care recomandă Braşovul drept capitală culturală europeană, un eveniment important pentru comunitate care produce o adevărată emulaţie în rândul tinerilor şi a oamenilor de artă care va găsi susţinere mereu, din partea autorităţilor locale.

SILVIU COSTEA, din partea Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov a urat succes participanţilor la Târg, oferind şi un citat potrivit care pledează pentru importanţa lecturii – citim pentru a găsi cuvintele potrivite, atunci când ni se cere sfatul.

Prof dr ing. IOAN VASILE ABRUDAN, Rectorul Universităţii Transilvania i-a invitat pe cei prezenţi să participe la lansările de carte şi dezbaterile pregătite de Facultatea de Litere şi Facultatea de Psihologie dar şi la concertul extraordinar de luni seara, desfăşurat cu ocazia inaugurării orgii pe care universitata a achiziţionat-o recent

VIRGIL ONIŢĂ, Preşedintele Asociaţiei Libris Cultural Braşov a recapitulat programul serilor magice ale Târgului ce se vor desfăşura în mai multe spaţii cunoscute din oraşul Coroanei şi i-a invitat pe toţi cei prezenţi să se bucure de carte şi muzică.

Prima lansare de carte a ediţiei din 2015 a adus în atenţie chiar oraşul de la poalele Tâmpei, un oraş pe care Teofil Mihăilescu a ştiut cum să-l privească şi să-i developeze evoluţia, atât prin ochii specialistului cât şi prin cei ai locuitorului ataşat de reperel urbane în volumul BRAŞOV ATMOSFERĂ ARHITECTURĂ ŞI SPAŢIU URBAN (Editura Universităţii Transilvania, 2014).  DORU MUNTEANU a amintit că acest volum nu este doar un album cu fotografii, ci o istorie în oglindă a oraşului în care vechiul şi noul stau faţă în faţă, în care există o poveste şi un discurs surprinzător al unui artist care aduce o morfologie aparte în sintaxa privirii. Preotul CRISTIAN MUNTEAN a sugerat că  volumul lui Teofil Mihăilescu te face să descoperi Braşovul personalizat, într-o manieră deopotrivă surprinzătoare şi familiară. Rectorul Universităţii Transilvania l-a felicitat pe autor pentru realizare, apreciind necesitatea surprinderii unor secvenţe în timp din istoria oraşului Coroanei şi s-a bucurat să îl aibă alături pe Teofil Mihăilescu în calitate de profesor universitar titular în cadrul Universităţii Transilvania Braşov. Prof dr AUGUSTIN IOAN a observat că acest album este doar debutul unui proiect mai larg, cu adresabilitate şi susţinere largă, de a surprinde devenirea Braşovului în timp.

Teofil Mihăilescu a întors cu generozitate cuvintele frumoase ale antevorbitorilor şi şi-a exprimat optimismul în privinţa unui posibil proces longeviv de arhivare virtuală a metamorfozelor oraşului.

I-am invitat apoi pe braşoveni la lansarea unui thriller 100% românesc despre moştenirea enigmatică a răscoalei conduse de Horea, Cloşca şi Crişan: romanul SECRETUL CRUCII semnat de scriitorul Doru Munteanu, publicat la Editura Libris Editorial. Este vorba de o carte care mizează pe un schelet narativ popular, integrând suspansul , enigmele şi loviturile de teatru într-o intrigă centrată în jurul răscoalei de la 1784. Dar este şi un volum care e traversat de subtilităţi şi profunzimi: e abordată psihologia ardeleniolor, atmosfera oraşelor transilvănene, cronica documentată a diferitelor epoci, o poezie a detaliului.

ANA ONIŢĂ, o veche prietenă a autorului şi-a amintit de colaborarea longevivă, de sprijinul şi disponibilitatea de a susţine  puterea transformatoare a cărţilor şi l-a felicitat pe autor pentru reuşita editorială. TEOFIL MIHĂILESCU  a vorbit în calitate de cititor şi scriitor deopotrivă, remarcând performanţa lui Doru Munteanu de a seduce cititorul, de a menţine un echilibru între părţile componente în tensiune ale intrigii sale, de a construi un thriller cu fundal românesc. DORU MUNTEANU. Autorul ne-a mărturisit că a abandonat iniţial lucrul la acest roman, că nu şi-a găsit ritmul cu subiectul şi că nu l-a gândit ca un roman detectivist, dar că a rămas fascinat de istorie, de viaţa care se dovedeşte cel mai mare creator de acţiune şi călăuzitor pentru orice scriitor, pentru a amorsa o poveste şi a zămisli personaje.

Vizitatorii Târgului au avut apoi ocazia să încerece un exerciţiu de privire şi de amiraţie, vizitând expoziţiile de pictură şi sculptură propuse de doi artişti plastici de notorietate: Gheorghe Mureşan şi Torino Bocăniciu. Invitaţii au fost prezentaţi de Nicolae Vrânceanu, el însuşi un artist care expune lucrări pe perioada Târgului, la Sala Patria din Braşov. Criticul de artă Alice Dinculescu s-a bucurat că atât creaţiile literare, cât şi cele muzicale şi plastice pot sta sub acelaşi acoperiş, în cadrul unui eveniment important.

3

 

4

Expoziţia FERESTRE ŞI JILŢURI, a lui Gheorghe Mureşan se asociază cu idea de prototip, de tradiţie, vis gândire, referinţe ancestrale realizate de un sculptor raţional, cerebral. Torino Bocăniciu, prin tablourile sale din cadrul expoziţiei LIKE THAT JAZZ  captează stări şi sentimente şi le face vizibile printr-o naraţiune personală.

Ca în fiecare an, Uniunea Scriitorilor Filiala Braşov i-a recompensat pe cei mai merituoşi autori ai anului 2013 şi a lansat o invitaţie la lectura celor mai interesante cărţi din ultima perioadă. Premiul pentru debut în critica literară a fost primit de lect univ dr VIRGIL BORCAN,  un specialist atras de profunzimile nedeclarate, care a fost surprins de distinctia primita. Evenimentul a adus în atenţie şi primul număr pe 2015 al Revistei Murale Aisberg dedicat scriitorului braşovean DARIE MAGHERU, autor ale cărui creaţii premerg explozia generaţiei 80, un autor care merită repus în atenţia cititorilor contemporani . În acest număr semnează articole care abordează atât proza , poezia cât şi teatrul lui Darie Magheru: criticul Aurel Ion Brumaru, scriitorul Daniel Drăgan, Stelian Răducanu, Olga Lascu (sora scriitorului braşovean). Revista murală Aisberg e găzduită pe toată durata Târgului de Carte la standul Libris Braşov.

După delectările literare, i-am invitat pe cei prezenţi în Târg pentru un exerciţiu deopotrviă relaxant şi informativ dedicat chiropracticii. Evenimentul dedicat acestei forme de terapie, care a avut-o ca invitată pe MARIANA BĂNCILĂ a fost inedit şi oportun, atâta timp cât ştim că o dispoziţie adecvată pentru lectură nu poate să înceapă decât cu o stare de bine fizic. Mariana Băncilă ne-a vorbit despre anatomia şi fiziologia coloanei vertebrale şi de posibilităţile noninvazive de intervenţie ale chiropracticii pentru rezolvarea mai multor problemelor de sănătate generate de modificările mecanice de la nivelul spatelui.

VALERIU IORDAN POPESCU , preşedintele Fundaţiei EURO ASIA, cu preocupări în promovarea artelor şi a tinerilor a prezentat Auarul Cenaclului European 2014, o lucrare care prezintă acţiunile culturale importante ale anului precedent: organizarea Olimpiadei Naţionale a Artelor, un eveniment menit să selecteze lucrări ale copiilor din România pentru concursul internaţional din SUA, de la Washington DC, lansarea unui cerc de excelenţă care aduce în atenţie talentele generaţiei contemporane din judeţul Braşov şi din ţară.

VALENTIN AJDER i-a invitat pe cei prezenţi în Târg să se familiarizeze cu cele mai recente publicaţii ale editurii cu profil enciclopedist EIKON. Au fost prezentate două volume dedicate unor membri ai Grupului Rugul Aprins, grupul care a reuşit să desăvârşească o contopire între cultur şi credinţă: Jurnalul lui Alexandru Mironescu şi o parte din publicistica interbelică semnată de Sandu Tudor. Vorbitorul făcut câteva remarci şi despre paradoxalul critic literar, Gheorghe Grigurcu al cărui Jurnal (de stări de spirit!) a fost scos pe piaţă de Editura Eikon. Alte volume a

Scena Târgului a primit vizita cunoscutului sexolog şi psihoterapeut BEBE MIHĂESCU care, în maniera binecunoscută, naturală, glumeaţă şi totuşi informativă a venit să vorbească despre volumele recent lansate la Editura Polirom: CORP, SEXUALITATE, PSIHOTERAPIE, respectiv A FACE DRAGOSTE APROAPE PERFECT. În discursul său, vorbitorul a căutat să sublineze diferenţa dintre a face sex şi a face dragoste, dintre turnirul mecanic şi muscular şi emoţiile, aşteptarea, meditaţia şi ludicul experienţei plenare. Şansa de a descoperi voluptatea, bucuria şi armonia ţine de renunţarea la frică, de a-l descoperi pe celălalt în dimensiunea sa frumoasă care nu e întotdeauna transparentă şi discursivă.  Bebe Mihăescu vorbit şi despre necesitatea educaţiei emoţiilor, a autodezvăluirii care să prieljuiască întregirea unei intimităţi profunde. Cei care nu pot să îşi aştearnă premisele descoperirii celuilalt şi a exprimării de sine ajunge la psihoterapeut acolo unde poate găsi o varietate de exerciţii şi strategii pentru a ieşi din impas.

Partenerii noştri de la Universitatea Transilvania, prin cadrele didactice de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei au adus în atenţia publicului trei volume recente publicate de specialiştii activi în domeniu , trei volume destinate cu precădere studenţilor, menite să contribuie la antrenarea învăţăcelului nu doar în calitate de subiect al învăţării ci şi de actor al învăţării.  MARCELA RODICA LUCA a lansat volumul TEORIILE PERSONALITĂŢII, o carte menită să îi pregătească pe studenţi pentru disciplinele mai specializate. ANA MARIA CAZAN a lansat volumul STATISTICĂ PSIHOLOGICĂ prin care autoare a căutat să transmită într-o manieră didactică pasiunea ei pentru cercetarea psihologică. Volumul include aplicaţii şi exemple de lucru şi valorifică experienţa de aproximativ şapte ani ai autoarei. ECATERINA UNIANU a lansat cartea EDUCAŢIE INCLUZIVĂ. ASPECTE TEORETICE ŞI PRACTICE, o carte care contribuie la clarificări conceptuale, care surprinde obstacole şi soluţii în adresarea unei probleme mari a sistemului de învăţământ românesc.

Evenimentele de la Business Park Brașov au fost dublate de montajul poetico-muzical pregătit la Sala Patria, locul unde, pentru prima oară în istoria Târgului, am extins atmosfera serilor magice ale evenimentului care anunță primăvara culturală la Brașov

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *