Nu ma tem

NU MA TEM - Silviu Urdea- Editura Libris Editorial
NU MA TEM - Silviu Urdea
NU MA TEM – Silviu Urdea – Editura Libris Editorial

În 2014 brașoveanul  Silviu Urdea ne-a demonstrat că este un Strong-Man performant nu doar în competițiile de profil ci și în spațiul imaginației, un Strong-Man  care își poate încorda la fel de bine mușchii mentali pentru a oferi o poveste polițistă cu accente horror. Suflet pierdut, romanul de debut al lui Silviu Urdea a fost publicat la Editura Karth (imprint al Editurii Herg Benet) și a anunțat un scriitor promițător, capabil să creeze atmosferă, să împletească puzzleuri narative și să mențină suspansul la cote înalte, animând personaje tragice marcate de obsesii, estompând granița dintre bine și rău. În 2016 Silviu Urdea revine în atenția publicului și propune romanul NU MĂ TEM (Editura Libris Editorial), o nouă experiență de lectură greu de uitat,  prin  care Silviu Urdea reușește cu succes să te scoată din zona de confort și să ducă la bun sfârșit un joc bine regizat cu imaginația și mintea cititorului.

Protagonistul romanului, Filip, este un personaj  amnezic care se trezește captiv într-o casă izolată, legat de un pat și pus la dispoziția unei femei cu intenții sinistre. Ihrin, femeia care îl supraveghează pe Filip pare a evoca portretul unei psihopate înfricoșătoare: un medic psihiatru fără limite profesionale și etice,  cunoscător al fizicului și psihicului uman, care și-a trăit viața în preajma psihoticilor, pentru care izolarea reprezintă expresia supremă a dezvoltării personale, imună la empatie dar cu rafinate cunoștințe pentru îndeplinirea celor mai elaborate torturi. Ihrin îl vizitează periodic pe Filip și îl supune unui regim de înfometare și suferință fizică care include șocuri electrice și imobilizare pe termen lung, ca parte din ceea ce ea susține a fi o terapie importantă și de neînțeles pentru protagonist. Pe măsură ce orele și zilele trec, Filip coboară pe spirala treptelor neputinței: chinuit de surprizele teroriste ale lui Ihrin, cu fața ștearsă, maleabil, manipulabiil și speriat, Filip își caută singurele resurse salvatoare, singurele zone de refugiu în propria sa minte epuizată, sub forma unor voci care îi încurajează rezistența și îi motivează planurile de evadare. În tot acest timp, cititorii vor descoperi că Ihrin este o fină specialistă în gastronomie, obsedată de bunele maniere și de propriul ei motan, Tăciune, singura ființă pe care pare să o prețuiască. Mai mult decât atât, raportul agresat-agresor se complică în momentul în care ambele personaje își dezvăluie vulnerabilitățile în cadrul legăturii create între Filip și Ihrin. Marcată de relațiile nereușite cu bărbații din trecut, Ihrin pare să dezvolte o atracție erotică față de pacientul ei, în vreme ce masculinitatea lui Filip, chiar și supusă torturilor, nu rămâne complet indiferentă la inițiativele punctuale de seducție din partea torționarului. Câteva intervenții în așa zisul plan de tratament pervertit derulat de Ihrin îi vor pregăti premisele de evadare lui Filip. Cum va reacționa protagonistul față de cea care l-a torturat cu aparente bune intenții, cine este de fapt Filip și ce deznodământ va avea această intrigă apăsătoare vă rămâne să descoperiți.

În acest al doilea roman al său, Silviu Udrea reușește o performanță notabilă: cu mult mai puține resurse de decor și de intrigă, într-un cadru minimalist, autorul reușește să ofere o poveste cu un impact psihologic și emoțional la fel de puternic, în care se simte ecoul unor lucrări semnate de Stephen King precum Misery sau Jocul lui Gerald. Reușita formulei propuse de Urdea se leagă de esențialul autocontrol narativ, decisiv pentru un thriller reușit, de acea capacitate de a aduce in scena într-un ritm echilibrat și potrivit elementele care să dezvăluie pe de o parte ceva nou despre personaje dar care să potențeze în același timp misterul și să ramifice posibilitățile narative. Personajele lui Silviu Udrea sunt genul de personaje în care nu poți avea încredere, dar care îți mențin curiozitatea și ambivalența emoțională: ești, succesiv, gata să le compătimești și gata să le detești, fără să deții, până la final cheia care să dezlege misterul comportamentelor lor.

NU MĂ TEM este, așadar,  o poveste care dinamitează aparențele imprevizibil, reușind să întrețină doza potrivită de suspans. E o poveste care explorează pornirile adânci, tenebroase ale psihicului uman, o poveste care surprinde nuanțele multiple și complexe ale motivațiilor, o poveste în care adaptabilitatea și fragilitatea umană își dezvăluie potențialul paradoxal. Dincolo de efectul emoțional derivat din construcția reușită de Silviu Urdea, NU MĂ TEM este un roman al cărui impact e amorsat și de întrebările cu greutate pe care le lansează în ceea ce privește relația torționar-victimă (poate chiar Sindromul Stockholm) dar și în ceea ce privește dimensiunea etică a terapiilor experimentale, a așa zisei suferințe benefice și mai ales a caracterului ambivalent al fricii în situații limită (atât funcția ei salvatoare, cât și funcția paralizantă care te proiectează la granița cu nebunia).  Nu vă temeți să citiți cartea lui Silviu Urdea, un volum pe care niciun fan Stephen King nu trebuie să îl rateze!

NU MA TEM – Silviu Urdea- Editura Libris Editorial, 2016

Recenzie realizată de Sever Gulea.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *