În anul centenarului Unirii ne întoarcem atenția asupra evenimentelor care au marcat transformarea și constituirea României Mari. Dincolo de aerul festivist, cu ecouri de patriotism mai mult sau mai puțin discutabil, miza cea mai importantă, mai ales pentru tinerele generații rămâne înțelegerea procesului istoric prin care am devenit ceea ce suntem astăzi. Așa cum sugerează Lucian Boia e legitim să ne sărbătorim momentele semnificative pentru identitatea noastră și chiar să le infuzăm, inevitabil cu o doză de mitologie (pentru că așa se cristalizează o doză de unitate culturală la nivelul oricăruii popor). Dar dincolo de această comemorare simbolică, important e să ne privim în oglinda istorică fără prejudecăți și fără atitudini extremiste. Asta înseamnă să limităm afirmarea locurilor comune glorioase, parada naționalistă goală de conținut, schemele simplificate prin care istoria noastră riscă să devină o poveste frumoasă, eroică, dar, cum nu se poate mai fictivă și mai desprinsă de un context internațional și local în care nuanțele nu au fost întotdeauna omogene.

În anul centenarului vă invităm așadar să ne explorăm propria istorie cu mai puțin apetit mitologic și cu mai multă luciditate, în spiritul volumelor publicate de cunoscutul și controversatul istoric Lucian Boia – AUTORUL LUNII SEPTEMBRIE 2018, pe www.libris.ro!

lucian boia

Profesor la Facultatea de Istorie a Universității București, autor a numeroase cărți dedicate trecutului și imaginarului colectiv (atât în limba română cât și în limba franceză), Lucian Boia s-a făcut cunoscut publicului larg, începând cu anii 90, când cărțile sale au fost editate în numeroase ediții de Editura Humanitas. Pozițiile sale, adesea incomode, neconvenționale, dar argumentate și documentate, i-au consacrat notorietatea unui veritabil și rafinat vânător de mituri. Lucian Boia este un specialist care a propus un alt fel de a ne privi istoria, după ani de zile de propagandă comunistă, în volumele marcante ale decadei postdecembriste: ISTORIE ȘI MIT ÎN CONȘTIINȚA ROMÂNEASCĂ, respectiv ROMÂNIA ȚARA DE FRONTIERĂ A EUROPEI, volume care au lansat discuții și dezbateri intense și au devenit bestselleruri pe piața de carte de la noi.

Mai recent, Lucian Boia a lansat volumul DE CE ESTE ROMÂNIA ALTFEL?, o anatomie succintă și provocatoare a problemelor fundamentale, amorsate istoric care ne configurează peisajul cotidian și astăzi, un volum care a atras, de asemenea o mulțime de reacții din mediile intelectuale dar și din rândul publicului larg. Lucian Boia a explorat și alte teme relevante pentru istoria națională: de la elitele intelectuale, la românizarea României, de la mitologica figură eminesciană, la monarhie. Pasiunea pentru istorie și imaginar colectiv s-a materializat în volume dedicate lui Jules Verne, explorarea spațiului, mitul democrației sau miturile comunismului, clima, sfârșitul lumii sau destinul occidentului.

Metamorfozele mitologice din istoria autohtonă, fie că vorbim de mitul rezistenței românești protective pentru Europa, de mitologia poetului național, de evoluția stranie a comunismului românesc, de perioada de glorie a României moderne sunt, uneori, tot atâtea oglinzi ale aspirațiilor și complexelor noastre, ale dorințelor de afirmare pentru o cultură care s-a plasat mereu în umbra istoriei europene.

La 100 de ani de la Marea Unire privim cu mândrie spre trecut, cu speranță spre viitor. Privirea aceasta rămâne însă naivă și goală dacă nu vom căuta să înțelegem, cu onestitate, chiar și când acest lucru înseamnă să acceptăm lucruri inconfortabile,  cine suntem ca popor, de ce suntem așa cum suntem și ce putem face pentru a avea o țară așa cum visăm de sute de ani.

O asemenea înțelegere începe cu un exercițiu de luciditate, demitologizant, așa cum ne propun interesantele volume semnate de Lucian Boia.

Lucian Boia este autorul lunii septembrie pe www.libris.ro, toate cărțile semnate de Lucian Boia beneficiază de o reducere de 20%.

Articol realizat de Sever Gulea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *