Iată-ne ajunși la cea de-a opta ediție a Festivalului de Carte și Muzică, organizat an de an sub egida culturii și a verilor capricioase de la poalele Tâmpei. Însă vremea schimbătoare a Brașovului nu a speriat niciodată literatura, muzica și adepții ei. Pasionații, dar și curioșii, au luat cu asalt Piața Sfatului încă de la primele ore ale dimineții, interesați fiind de cele mai noi apariții editoriale aduse cu mare drag de către cele mai mari edituri ale țării. În filosofia orientală există opt stări de bine, sărbătoarea evreiască Hanuka durează opt zile, în numerologie cifra opt semnifică bogăție. Sperăm ca această cifră să poarte noroc și festivalului început sub cele mai bune auspicii.

 Bucurii la prima zi a fEstivalului de carte și muzică

Deschiderea oficială a celei de-a opta ediție a reunit pe scenă câteva personalități marcante ale orașului nostru. Alături de Virgil Oniță, patronul grupului de firme Libris, s-au aflat domnul primar George Scripcaru, domnul Silviu Costea, Președintele Camerei de Comerț și Industrie, domnul Adrian Veștea, Președintele Consiliului Județean Brașov și, bineînțeles, domnul Adrian Lesenciuc, Președintele Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor, dar și gazda oficială a deschiderii. S-a vorbit despre istoria și importanța acestui festival, dar și despre diversitatea pe care acesta o încearcă de la an la an; anul acesta au fost introduse în program elemente de teatru și ateliere de activități pentru cei mici. Un alt aspect discutat a fost caracterul internațional al acestui eveniment. Dacă inițial s-a considerat că adăugarea cuvântului internațional lângă festival este o pălărie un pic cam mare, iată că această ediție adună laolaltă autori veniți din Danemarca, Franța, Statele Unite ale Americii și alte colțuri ale lumii.

deschiderea oficiala

Prima lansare a celei de-a opta ediție a Festivalului de Carte și Muzică a venit tocmai din Danemarca. Pe scenă s-au aflat Peter Stragher și Claus Ankersen care au scos, la editura Brumar, volumul de poezie „In defence of the cherries/În apărarea cireșelor”. Cei doi au vorbit despre carte, însă un moment inedit a constat în recitarea versurilor din carte în daneză pentru ca cei prezenți să își facă o idee despre muzicalitatea poetică a acestei limbi.

lansare de carte

Am rămas pe scena mare a festivalului pentru o lansare – monument – așa ne place nouă să spunem unor astfel de evenimente – în compania lui Tiberiu Roth, președintele comunității evreilor din Brașov, și a cărții sale „Evreu fără frontiere”. Destinul fenomenal al acestui popor a fost pus în paginile acestei cărți în urma unui armonizări necesare ale adevărului istoric, dar și artistic.

lansare de carte

Una din tradițiile acestui festival este decernarea premiilor Filialei din Brașov a Uniunii Scriitorilor. În acest an, președintele juriului a fost poetul Laurențiu Ciprian Tudor. Cele trei categorii au fost decernate astfel: premiul de debut a fost acordat Lidiei Mihai pentru volumul de poezie „Câini”, un alt volum de poezie intitulat „Este”, scris de Florin Caragiu, a fost numit cartea anului, iar premiul Opera Omnia – un premiu pentru întreagă activitate – a fost acordat marelui scriitor Doru Munteanu.

lansare de carte

La zona de evenimente a avut loc lansarea cărții „Pe urmele Basarabiei” de Romulus Cioflec, o ediție îngrijită de Luminița Cornea. Un subiect sensibil pentru toți românii, o rană pentru imaginea României, identitatea culturală a Basarabiei, așa cum este ea prezentată în carte, a fost pe larg discutată de către Luminița Cornea și domnul profesor Ion Topolog.

lansare de carte

Domnul profesor Ion Topolog a rămas în atenția publicului și la următoarea lansare și anume accea a cărții domniei sale „Mari doamne ale Unirii: Ecaterina (Cocuța) Conache”. Pentru a discuta despre carte, dar și despre personalitatea extrem de interesantă a protagonistei, alături de domnul profesor s-a aflat și domnul Adrian Lesenciuc.

Libris Editorial nu putea să lipsească de la festivalul nostru, astfel autorii editurii au fost prezenți la zona de evenimente pentru a se întâlni cu cititorii lor. În cadrul unei întâlniri denumite afectiv „Creații fără vârstă” au fost prezente Lidia Bora, „Inițiativa fructelor”, Aurelia Stoie Mărginean, „Marea la 2 Mai și Vama Veche”, Ana Maria Barbu, „Ultimul cântec” și Mariana Popa, „Ferestre spre lume”. Doamnele s-au bucurat de aprecierea publicului prezent și au vorbit cu drag despre creațiile lor.

lansare de carte

Tocmai de la Suceava a sosit la Brașov Alexandra Hlade și a sa carte practică „Beneficiile uleiurilor esențiale”. Scriitoarea a pledat pentru lectura cărții – un volum ce se citește ușor și într-un timp foarte scurt – dar și pentru folosirea sfaturilor din carte atunci când vine vorba de uleiuri. Pentru a-și convinge auditoriul, autoarea a făcut o mică demonstrație amestecând uleiuri pentru a obține combinația perfectă anti-stres.

lansare de carte

A urmat o întâlnire cu scriitorul Adrian I. Anghelescu care a venit la festivalul nostru cu două titluri: „Oamenii aceia” și „Un amant ca-n filme”. Spunem întâlnire și nu lansare pentru exact asta a fost, autorul dialogând atât cu moderatoarea Dana Anghelescu, directoare Libris Editorial, cât și cu publicul prezent.

lansare de carte

Ca în fiecare an, ceasurile serii au fost dedicate muzicii. Mai întâi a urcat pe scenă Lilly Drumeva, o îndrăgită cântăreață de muzică country și bluegrass din Bulgaria. În țara sa, Lilly Drumeva are zece albume lansate. În această vară ea se află într-un turneu în România având ca scop apropierea publicului nostru de muzica sa. Pe lângă activitatea concertistică, Lilly Drumeva promovează și tinerele talente ale muzicii îndeplinind, în țara sa, rolul de profesor și îndrumător.

Lilly Drumeva

Seara s-a încheiat cum nu se poate mai bine. Pe scenă s-a aflat Irina Rimes cu ale sale cântece atât de iubite de către publicul de pretutindeni. În Piața Sfatului au răsunat piese arhicunoscute publicului brașovean, „Ce s-a întâmplat cu noi”, „Cosmos”, „Nu știi tu să fii bărbat” sau „Visele”. Publicul a dansat, a cântat alături de ea, a trăit iubirea, tristețea și alte stări emoționale prin intermediul ritmurilor și versurilor specifice acestei artiste imposibil de neiubit.

 Irina Rimes

Aceasta a fost doar prima zi a Festivalului de Carte și Muzică ajuns la cea de-a opta ediție. Vă așteptăm și în următoarele zile pentru mai multe surprize literare și muzicale.


 Irina Rimes

Articol realizat de Horia Nilescu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *