Scriitori la ∞ – Edgar Allan Poe, geniul neînțeles al macabrului

Cunoscut ca un inovator al timpului său, Edgar Allan Poe s-a născut pe 19 ianuarie 1809.  Aniversăm autorul impresionantelor povești horror Prăbușirea casei Usher și Corbul/The Raven printr-o rememorare a celor mai  interesante lucruri despre viața și opera geniului stilului gotic.

Scriitori la ∞ - Edgar Allan Poe, geniul neînțeles al macabrului
 1. La moartea misterioasă a autorului american, rivalul său literar, Rufus Griswold, a scris un necrolog și o biografie a acestuia. Mare parte din ceea ce a scris despre Edgar Allan Poe a fost neadevărat. Griswold l-a creionat ca fiind nebun, drogat și lipsit de moravuri și prieteni. Deși multe dintre distorsiunile lui Griswold au fost infirmate la acea vreme de către prietenii lui Poe, aceasta a fost singura biografie a autorului și una bine citită – care a statornicit în mintea cititorilor imaginea scandaloasă, de geniu neînțeles al macabrului.
 1. În Franța, percepția lui Poe ca fiind nebun, consumator de opiu putea ajuta la acceptarea lui ca mare artist. Poetul francez Charles Baudelaire l-a apreciat enorm pe Edgar Allan Poe, văzând în el nu numai un spirit înrudit, ci și o victimă a ipocriziei lui Griswold. Poe a fost, pentru el, clasicul geniu neînțeles. Baudelaire și-a propus să reabiliteze imaginea autorului, lăudându-i calitățile artistice și traducând poveștile scriitorului în franceză. Baudelaire a fost în Franța un adevărat impresar pentru Poe.
 1. Edgar Allan Poe a fost un autor prolific. Lucrările sale includ nuvele, poezii, un roman, un manual, o carte de teorie științifică și numeroase eseuri și recenzii de cărți.
 1. El a creat o nouă profesie. Poe este considerat primul scriitor profesionist cunoscut din America; și-a câștigat existența ca prim mare critic literar și teoretician american.
 1. Scriitorul a fost numit probabil după un personaj shakespearian. Geniul macabrului a primit numele Edgar Poe la Boston în 1809. Părinții săi erau amândoi actori și se speculează că autorul ar fi fost numit după fiul personajului Earl of Gloucester, Edgar, din piesa Regele Lear al lui Shakespeare, piesă în care soții Poe jucau în anul 1809.
 2. Edgar Allan Poe a devenit orfan înainte să atingă vârsta de 4 ani, părinții săi au murit și a fost crescut de un negustor bogat pe nume John Allan și de soția sa, Francis. Aceștia au locuit împreună în Richmond, Virginia.
 1. Autorul l-a imitat pe eroul său din copilărie, Lord Byron. Cu toate că tatăl adoptiv al lui Poe l-a ajutat să intre în afaceri și să devină un gentleman în Virginia, Poe a visat să fie scriitor asemenea poetului britanic Lord Byron. La vârsta de 13 ani, Poe scrisese suficientă poezie pentru a publica o carte.
 1. Din cauza faptului că nu a urmat cariera tatălui adoptiv acesta l-a dezmoștenit, lăsând întreaga avere unui copil nelegitim pe care Poe nici măcar nu-l întâlnise vreodată.
 1. Un lucru mai puțin cunoscut despre autor este faptul că s-a căsătorit cu verișoara sa Virginia Clemm. Aceasta s-a căsătorit cu vărul său primar, când ea avea 13 ani și el 27. Soția lui Poe a murit la vârsta de 24 de ani de tuberculoză.
 1. În 1849, Poe a dispărut timp de cinci zile și a fost găsit într-o stare precară de sănătate în Baltimore. A fost dus la spital, unde a murit la scurt timp. Nu a fost efectuată nicio autopsie, cauza decesului a fost listată ca o „congestie a creierului”, a fost înmormântat două zile mai târziu. Experții și erudiții timpului au făcut tot felul de presupuneri, de la crimă și  turbare, până la otrăvirea cu monoxid de carbon ca motiv al decesului său.
 1. Edgar Allan Poe este cunoscut și datorită eseului pe care l-a scris despre compoziția unei lucrări. Poe atrage atenția asupra faptului că un autor care se respectă trebuie să știe de la început cum se va încheia poezia/ proza pe care o scrie și abia apoi să dezvolte intriga. De asemenea, remarcă faptul că o astfel de lucrare trebuie să fie suficient de scurtă pentru a fi citită într-o singură sesiune, pentru a evita întreruperea și destrămarea magiei pe care lucrarea o are fără îndoială asupra unui cititor. Un autor ar trebui să decidă de la început ce efect vrea să creeze și ce impresie să-i lase cititorului.

Aici Poe se referă cu siguranță la capacitatea autorilor de a manipula emoțiile cititorilor. De asemenea, este important și tonul lucrării. În Corbul, Poe utilizează melancolia, sugerată de repetiția cuvântului nevermore și de alegerea unei păsări precum corbul, considerată simbol de rău augur.

Alte elemente importante în compoziția unei lucrări sunt, conform lui Poe, tema operei, stabilirea punctului culminant, dar și spațiul de desfășurare a acțiunii. Deși unele puncte despre tehnică discutate de către Edgar Allan Poe se referă în mod specific la poezie, acești pași se pot aplica în mod egal artei romanului. Și, deși autorul a insistat asupra faptului că descrierile despre Frumusețe și Moarte – sau frumusețea melancolică a morții – reprezintă cel mai înalt scop al literaturii, cu siguranță formula sa s-ar putea adapta la teme mai puțin obsesiv morbide.

 1. Mulți cititori înfocați al lui Poe nu știu poate că peste 100 de filme pretind că sunt inspirate din opera geniului american. Este incontestabil faptul că influența lui Poe în genul horror este semnificativ. Trebuie însă subliniat că lucrările ulterioare ale autorului au fost cele care au inspirat producătorii de filme. Lucrările acestuia apărute după 1839 par să atragă mai mult fanii moderni pasionați de filme de groază decât lucrările sale anterioare.

Pisica neagră (1845), Prăbușirea Casei lui Usher (1839), Crimele din Rue Morgue (1841), Groapa și pendulul (1850), Corbul/The Raven (1845) sunt poveștile care sunt cel mai frecvent adaptate pentru filme. Chiar dacă unele filme s-au inspirat doar vag din poveștile de groază ale autorului, tendința de a recurge la efecte specifice lucrărilor lui Poe este evidentă într-un număr mare de filme de groază.

Tentaculele macabre ale operei sale se întind în diverse filme de groază și au capacitatea chiar și în zilele noastre de a emoționa publicul la nivel mondial. Lectura operei autorului, rămâne, însă, o experiență aparte, imaginarul înfricoșător și maniera scriitoricească specifică lui Poe ne îndeamnă la citirea și recitirea poemelor și nuvelelor sale, an de an.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *