LibFest, sărbătoarea dedicată literaturii, artei si muzicii

De 18 ani alături de cititori, autori, edituri

Luna august readuce târgul de cArte și experiențe culturale LibFest în format fizic la Brașov, după trei ani de zile în care, dat fiind contextul pandemic, ne-am întâlnit cu cititorii doar în mediul online. După trei ediții de LibFest online, fiecare dintre acestea fiind un maraton de 4 zile cu peste 150 evenimente și cu un public cu peste 300.000 de vizitatori, continuăm într-un mod armonios Târgul de Carte și Muzică ce a bucurat cititorii de-a lungul a 16 ediții organizate la Brașov, în luna martie a fiecărui an, și Festivalul de Carte și Muzică din Piața Sfatului Brașov, care de-a lungul celor 8 ediții a adus evenimente deosebite pentru lumea editorială, pentru iubitorii de carte, de muzică, de frumos. 

LibFest, sărbătoarea dedicată literaturii, artei si muzicii

Târgurile de carte sunt evenimente așteptate cu mult interes de cititori, oferind prilejul de a descoperi noutăți literare și de a-i întâlni pe autorii preferați. Cei doi ani de pandemie ne-au făcut să apreciem și mai mult acest tip de evenimente, care aduc iubitorii de carte și de cultură împreună. Autorii au, de asemenea, ocazia de a se întâlni cu o comunitate aparte, nerăbdătoare să-și asculte scriitorii preferați, să obțină un autograf, să descopere interpretări ale cărții citite din noi perspective.

Aceste evenimente nu ar putea fi posibile fără dăruirea, cunoașterea și munca unor oameni care fac parte, de la începutul ei, din povestea Libris și care au fost martorii schimbărilor ce au apărut de-a lungul timpului în industria de carte. Începutul anilor ‘90 a stat sub semnul incertitudinii din multe puncte de vedere, însă a adus și mult entuziasm, și deschidere către o nouă lume: dialoguri, libertatea de exprimare, noutăți editoriale „la liber” (adică posibilitatea de a achiziționa carte fără opreliști din partea statului, fără obligativitatea de a cumpăra alte două cărți de propagandă comunistă alături de titlul dorit și fără a sta la cozi, cum s-a întâmplat în anii ‘80 în cazul unor titluri cu tiraj mic.

Dincolo de provocările, în special de natură financiară, ale anilor ‘90, perioada post-decembristă a adus o energie extraordinară în rândul cititorilor care s-au putut bucura după multă vreme de libertatea de exprimare, de posibilitatea de a dialoga pe diferite teme, de a citi cărți și autori care nu erau accesibili în anii ‘80. Energia aceasta s-a transpus în organizarea lansărilor de carte și CD-uri în Salonul de carte și muzică al librăriei Libris Șt. O. Iosif din centrul Brașovului. Aceste evenimente au dus la ideea de a crea un târg de carte într-un format aparte: celebrarea cărții alături de celebrarea muzicii. Pentru brașoveni, acest târg însumează o serie de acțiuni cu notă festivă care fac posibilă întâlnirea și dialogul publicului cu autori, artiști și alți membri ai comunității. Creștem cu fiecare an prin numărul, diversitatea evenimentelor și chiar a spațiilor de desfășurare: ediția din acest an va aduce, pe lângă lansările de carte, ateliere interactive dedicate copiilor, tinerilor și adulților, locuri de relaxare, socializare și citit, photo corner, blind date with a book, treasure Hunt pe tematici literare și multe surprize pentru publicul pe care, de data aceasta îl vom aștepta cu drag atât în Piața Sfatului, cât și în Piața George Enescu din centrul istoric al Brașovului. Așteptăm cu interes decernarea premiilor literare din cadrul Libfest 2022: pentru Opera Omnia, Cartea anului și debut împreună cu Uniunea Scriitorilor din România (filiala Brașov), precum și a premiilor dedicate autorilor români de literatură thriller (cel mai bun roman polițist al anului, cel mai bun roman de debut, cea mai bună traducere).

Cei care fac posibilă desfășurarea târgurilor de carte sunt mai mult decât simpli organizatori de evenimente. Sunt adevărați ambasadori ai cărții, aducând publicului titluri de interes, autori care inspiră, promovând volume ce deschid noi orizonturi, care hrănesc setea de cunoaștere a cititorilor. 

Rodica Totoianu, Director Asociația Libris Cultural

„Am crezut mereu în puterea cuvântului scris, a lecturii, a procesului de învățare care nu se oprește niciodată. Una dintre primele misiuni Libris – în care noi credem în continuare și căreia îi suntem dedicați și azi – a fost, dincolo de vânzarea de carte, implicarea în comunitate, promovarea cititului și a culturii. Reușim să facem acest lucru și prin organizarea târgurilor și a festivalurilor de carte. Considerăm că evenimentele culturale precum LibFest, târgul de carte și experiențe culturale, facilitează reuniunile dintre cititori, autori, editori, muzicieni, oferă noi perspective și oportunități pentru cei prezenți, formând și inspirând. Întâlnirea cu autori, cu titluri și genuri literare care poate altfel nu ar fi descoperite, participarea la dialoguri pe teme literare și culturale de actualitate ce pot oferi noi perspective, interacțiunea între persoane ce împărtășesc aceleași interese și se lasă ghidați de valori similare, crearea sentimentului de apartenență la o comunitate sunt toate elemente care îmbogățesc spațiul cultural brașovean.”

Augusta Oniță-Bagoly, Director evenimente LibFest

„Observăm de la an la an schimbările aduse de tehnologie, schimbări ce facilitează accesul la informație, achiziția de carte, participarea la evenimente editoriale dincolo de granițe fizice, vizualizarea unor dezbateri și interviuri cu unii dintre cei mai importanți autori ai momentului. Informația pare să fie, pentru cei mai mulți dintre noi, mai accesibilă decât oricând. Într-o lume digitalizată, cartea în format fizic își păstrează un loc aparte în inima cititorului, iar întâlnirile, în spațiul fizic, cu autorii nu pot fi înlocuite în totalitate de întâlnirile din spațiul virtual. Târgurile de carte oferă o experiență unică cititorului. După pauza datorată contextului pandemic, târgurile de carte sunt mai căutate și mai apreciate decât oricând și entuziasmul celor implicați în organizare, dar și al participanților crează o atmosferă unică, ducând la consolidarea și lărgirea comunității de cititori. 

Conectarea cu publicul și atmosfera ce se construiesc în jurul dialogurilor și prezentărilor de carte sunt surse de inspirație pentru cei prezenți. Suntem onorați de participarea autorilor consacrați și suntem entuziasmați când descoperim autori la început de drum, pe care încercăm să-i sprijinim în procesul – deloc facil – de a ajunge în atenția publicului. Zilele în care ne pregătim pentru târg, urmate de zilele de desfășurare ale evenimentului reprezintă perioada cea mai solicitantă din an, cu multă muncă, emoții, dar și bucurie, creativitate și care ne oferă la final satisfacție, noi idei, concepte și energie pentru proiectele noastre viitoare.”

Articol realizat pe data de 28 iulie 2022 și apărut în Gazeta Libris, numărul 9, august 2022. Gazeta Libris se distribuie gratuit în coletele Libris.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *