Zilele de vară se scurg repede, iar în Piața Sfatului timpul parcă a accelerat în această ultimă săptămână. Aleea Cărții e un loc pe care nu ne-am dorit să îl părăsim, un spațiu al reconectării în preajma lecturii și a muzicii, însă după multe evenimente care au adus aproape după ani de zile pentru prima oară cititori și creatori de cultură, am ajuns aproape de finalul LibFest din acest an.

Foto: © Dan Strauti

Am oferit o cafea culturală metaforică, energică și delicioasă vizitatorilor care și-au făcut plimbarea matinală în centrul istoric al Brașovului prin evenimentele desfășurate în paralel în Piața Sfatului și în Piața Enescu.

Diana Năstase a lansat volumul Fier și catifea în umbră si a dialogat cu Elena Dițu pe marginea cărții aduse în atenție, o carte despre viață, trăiri și memorii. Elena Dițu, din partea Editurii Creator a făcut referire și la un volum anterior al autoarei, Zbor fără aripi.

Foto: © Dan Strauti

Un moment deosebit a fost lansarea cărții Conversații cu trecutul, semnat de Aura Imbarus. Acest eveniment a adus împreună cititori din Brașov cu autoarea aflată în sudul Californiei. Aura Imbarus s-a născut în România, la Sibiu, activează ca profesoară la un colegiu de prestigiu din SUA, este un life coach de succes, iar cartea ei apreciată atât în diaspora cât și în Statele Unite este un volum care, deși cuprinde scrisori adresate trecutului, ne ajută să trăim mai bine în prezent, așa cum a amintit actrița Claudia Motea.

Foto: © Dan Strauti

În Piața Enescu i-am așteptat pe cei mici să se bucure de dimensiunea socială a lecturii. Magda Aldea a organizat un ateleir de citit, promovând lectura ca o activitate cool, într-un context interactiv.

Înapoi în Piața Sfatului, am propus cititorilor o explorare a unei teme fierbinți din punct de vedere istoric și politic. Editura Tritonic a adus în atenția publicului volumul Holograma Rusia. Kremlinul între discurs și realitate, apărut în colecția Comunicare Media. Evenimentul moderat de Rebeca Cojocaru i-a avut ca invitați pe autoarea Mihaela Rusu, jurnalist și cadru didactic asociat la SNSPA București și pe Ciprian Sasu, jurnalist Radio România Actualități. Așa cum ne-a amintit Ciprian Sasu, Rusia are o proprie bucătărie internă de comunicare politică, dacă ne gândim doar la evitarea de a folosi cuvântul război în ceea ce privește atacul din Ucraina și aceste pârghii pot fi înțelese mai bine în volumul Mihaelei Rusu, o lucrare care îmbină abordarea jurnalistică cu cea istorică.

Foto: © Dan Strauti

O prietenă veche a târgului de la Brașov, care a colaborat la numeroase ediții ale acestui eveniment la Aula Universității sau la Business Park Brașov a fost prezentă pe scena LibFest, de data aceasta în calitate de autor. Silvana Șerban a adus în atenție un nou volum de poezie, Iubirea dintre nopți, împreună cu Tiberiu Foriș, Dorin Dușa și Irinel Merlușcă, din partea Editurii Creator. Despre această colecție lirică prof univ dr. Tiberiu Foriș a amintit că aduce iubirea în artă și arta în iubire. Autoarea a mărturisit că se simte bucuroasă să fie parte din LibFest, a vorbit despre experiența scrisului și despre bucuria de oferi un prilej de reîntâlnire între colegi, prieteni, un prilej cu care devin posibile îmbrățișările și împărtășirea emoțiilor față în față.

Foto: © Dan Strauti

Următorul eveniment a propus vizitatorilor din Piața Sfatului un volum publicat de Editura Siono. Bloggerul Camelia Sima, cea care și-a imaginat un personaj care stă pe pervazul lumii și culege povești a propus cititorilor o scriitura cu agilitate felină, o carte generatoare de atmosferă, scrisă fără majuscule, așa cum a amintit Radu Prodan.

Foto: © Dan Strauti

În Piața George Enescu au continuat atelierele LibFest cu o întâlnire dedicată dezvoltării personale, inspirată în titlu de înțelepciunea antică. Diana Vigu i-a invitat pe cei prezenți să descopere practici pentru echilibru, să alcătuiască  un jurnal despre străile interioare pe care le traversează.

Între timp, în Piața Sfatului a avut loc o discuție provocatoare și lipsită de tabuuri, despre sănătatea feminină. Editura Creator a avut curajul să traducă și să publice un volum intitulat Hai să vorbim despre vagin,  dedicat promovării sănătății genitale și reproductive feminine, într-o țară în care prejudecățile medicale și prezentarea la ginecolog sunt considerate încă rușinoase. Într-un context hibrid, în care am legat onlineul de offline, Mihalea Brăilescu a stat de vorbă cu Ada, Alexia și Antoaneta Galeș, pe marginea acestei cărți semnate de de o specialistă ginecolog din străinătate menită să răstoarne miturile despre vagin. Discuția s-a desfășurat după mesajul introductiv oferit în format video chiar de autoarea volumului, Jeniffer Lincoln. Vorbitoarele feminine au oferit perspective din mai multe generații, reunite de același reper identitar, considerând cartea lui Jeniffer Lincoln. un cadou potrivit de mare ajutor pentru femeile de orice vârstă dar și pentru bărbați. Mihaela Brăilescu a subliniat caracterul științific dar și accesibilitatea volumului lansat (fiind prezentat în stil tik-tok, instagram și fără inhibiții).

Foto: © Dan Strauti

Am continuat seria de lansări duble, atât în Piața Sfatului cât și în Piața Enescu. Pe scena de lângă Muzeul de Istorie, Gabriel Dinu a adus în atenție volumul De la un capăt la altul, un volum care ne ajută să ieșim din lumea fricilor și angoaselor, așa cum au amintit invitații Mihai Ciobanu și Gina Ioniță iar Nicolina Halgaș a prezentat volumul Dincolo de fereastră. Întâlnirile au fost moderate de Radu Prodan.

Foto: © Dan Strauti

Între timp, în Piața Enescu, Rodica Bretin, câștigătoarea premiului acordat de USR la LibFest 2022 a adus în atenție celor prezenți volumele Amurgul elkilor și Ecouri din tenebre. O autoare cu 36 de volume la activ, proză fantastică, realistă, istorică, Rodica Bretin a ales o mare provocare: să scrie despre lumea oamenilor primitivi, din vremurile neanderthalienilor și oamenilor de Cro Magnon, un univers puțin, dacă nu chiar deloc explorat în literatura română.

Foto: © Dan Strauti

LibFest a rămas un spațiu al experiențelor multiculturale inedite. Și pentru că și lectura e mai distractivă când e transformată într-un joc, iar Aleea Cărții s-a dovedit un spațiu oportun pentru gamificare, le-am propus vizitatorilor și un treasure hunt. Participanții grupați în echipe au căutat indicii inspirate din cărți, la standurile expozanților, iar cei mai rapizi au câștigat vouchere cadou cu valori între 200 și 300 de lei.

În Piața Enescu, foști elevi, scriitori, prieteni au adus un omagiu cunoscutului și regretatului profesor brașovean Ion Popescu Topolog. Carmen Gheorghe, scriitoare și profesor universitar a organizat o comemorare în amintirea lui Ion Popescu Topolog, așa cum o face lunar, din decembrie 2021, alături de discipolii fostului maestru. Amintind și de aniversarea lui George Enescu, un compozitor căruia Ion Popescu Topolog i-a dedicat un roman, anume Inelul de aur, Carmen Gheorghe i-a invitat pe cei prezenți să recompună amintiri frumoase, pe acordurile Rapsodiei Române. În prelungirea acestei evocări, Carmen Gheorghe a prezentat și lucrările autorilor care au continuat moștenirea profesorului Topolog: propria lucrare a profesoarei de la Universitatea Transilvania, Colțuri îndoite. Studii. Cronici. Eseuri, respectiv lucrarea Efectul de domino, a colegului de la Facultatea de Litere, Virgil Borcan.

Foto: © Dan Strauti

În Piața Sfatului , Gabriel Stan a dialogat cu Răzvan Ionescu pe marginea cărții publicate de Editura Creator, Ce mult v-am iubit, o declarație epistolară de dragoste față de oameni de teatru, film, profesori, poeți, preoți , scritori, artiști plastici, oameni simpli sau regi, cărți și încăperi.

Foto: © Dan Strauti

După amiaza a continuat poetic cu prezentarea volumului Gânduri în vers, semnat de Elias Tadeus care a dialogat cu Elena Dițu, amintind că această carte marchează un moment jubiliar, de 20 de ani de activitate. Laurențiu-Ciprian Tudor a propus un moment degajat, ludic pe marginea propriei cărți de versuri Loc de oftat, un volum liric de dragoste, care continuă tematic Licantropia poftei. În dialogul pe care l-a avut cu Cristian Muntean, Laurențiu-Ciprian Tudor a amintit că pentru el poezia păstrează și astăzi o dimensiune seductivă, un mod de a descoperi lumea dar și o funcție terapeutică. Dialogul a fost alternat de un recital poetic și a fost completat potrivit cu paharele de vin alb rece servite de sommelierul Daniel Bichir.

Foto: © Dan Strauti

De la poezie am plonjat în plin univers fantasy. În Piața Sfatului, Christine C.C. și Allex Trușcă (și el autor de proză fantastică) au stat de vorbă cu Elena Dițu pe marginea seriei Ephialte, în timp ce în Piața Enescu, Ioana Zenaida Rotariu a dialogat cu Adrian Balog despre volumul ArvanonChristine C.C. a amintit de sursele ei de inspirație, de la simple cuvinte, întâmplări, melodii sau vise. Nu întâmplător, Ephialte e o poveste inițiatică legată de lumea onirică, un univers amprentat cu inspirație românească, în care oamenii se pot hrăni cu coșmaruri. Oana Nica, blogger, și-a exprimat dorința de a vedea mai multă proză fantastică românească, inclusiv tradusă peste granițe, atâta timp cât beneficiem de mitologie și legende ce ar putea fi prelucrate ficțional. În Piața Enescu, Adrian Balog a vorbit despre felul în care își construiește personajele, despre minuțiozitatea cu care și-a alcătuit lumea (volumul cuprinde inclusiv o hartă concepută de autor) și despre potențialul optimism pe care l-a amprentat în narațiunea sa (ținutul Arvanon ajunge să renască, deschizând perspectiva spre un nou volum).

Foto: © Dan Strauti

A urmat apoi o lansare hibrid cu o autoare din străinătate care a fost alături, virtual, de cititorii din Piața Sfatului. Jennifer Anton a propus o poveste de familie întinsă pe mai multe generații și două războaie mondiale, Italia sub clar de lună, tradusă în limba română de Luciana Dănilă, cea care a și dialogat cu autoarea într-o transmisie proiectată pe ecranele din Piața Sfatului.

După amiaza în Piața Enescu a fost plină și încântătoare pentru cei mici. Cristina Beatrice Preda, o autoare care a semnat deja 6 cărți pentru copii, o autoare care îmbină pasiunea pentru literatură cu atelierele pentru lectură i-a invitat pe cei prezenți la un dialog inedit cu un personaj al celui mai recent volum publicat, Vâj-vâj prin călimară. Participanții au avut ocazia să stea de vorbă cu Motocel, protagonistul simpatic al poveștii aduse în atenție. Apoi, pe aceeași scenă, Antoaneta Galeș (Tony Mott) i-a invitat pe vizitatorii LibFest la un atelier de storytelling. Scriitoare cu experiență de literatură polițistă dar și life coach, Tony Mott a oferit câteva repere accesibile pentru cei care vor să se inițieze în tainele scrisului.

Foto: © Dan Strauti

Tot despre scris a fost vorba și la următorul eveniment din Piața Enescu, dar despre dimensiunea sa artistică. Anca Timiș i-a invitat pe vizitatori să exerseze scrisul caligrafic, cu ajutorul căruia să personalizeze mesajele de pe cărțile făcute cadou celor dragi

Foto: © Dan Strauti

Piața Sfatului a fost gazda unui atelier de dezvoltare personală dedicat gestionării situațiilor de criză. Împreună cu Mioara Țârulescu am dialogat pe marginea volumului Ghid de supraviețuire mentală. De la criza globală la cea personală. Pornind de la modelul de înțelegere al crizei oferit de psihologul invitat, am dat detalii participanților despre reacțiile emoționale pe care le traversăm în situațiile copleșitoare, despre structurile eului vulnerabilizate în criză și despre principiile generale de echilibrare, detaliate în volumul lansat.

Foto: © Dan Strauti

Ultimul eveniment de pe scena mică din Piața Sfatului a avut-o ca protagonistă pe colega noastră Ioana Trif, o autoare experimentată, care a propus publicului două volume dintr-o serie fantasy, Saga Aradiei: Întoarcerea vrăjitoarei, respectiv Arderea vrăjitoarei. Ioana Trif a dialogat cu Augusta Oniță-Bagoly despre tranziția facilă între stilurile literare, despre saga lansată care va avea continuări, despre fascinația pentru vrăjitoare (explorată și în spectacolele cu foc pe care le-a experimentat alături de trupa Hypnosis) și documentarea romanului, despre inspirația mitologică a creațiilor ei, despre ingredientele unui fantasy bun.

Foto: © Dan Strauti

Finalul zilei de duminică a fost unul emoționant, amplificat de efecte corale și instrumentale. Unul dintre cele mai îndrăgite grupuri vocale din România, Anatoly a revenit în Piața Sfatului și i-a încântat pe cei prezenți cu un recital memorabil.

Foto: © Dan Strauti

Încheierea zilei de duminică și a LibFestului din această vară a reconectării s-a petrecut într-un spirit fusion. Chiar dacă Byron nu au mai reușit să ajungă la Brașov, din motive medicale și personale Luiza Zan a adus soundul jazz pe scena  din Piața Sfatului, gustat din plin de audiența numeroasă.

Foto: © Dan Strauti

Libfest a fost un eveniment cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov, Consiliul Județean Brașov în colaborare cu Universitatea Transilvania Brașov, Camera de Comerț și Industrie Brașov, Uniunea Scriitorilor Filiala Brașov, Prefectura Brașov. Mulțumim tuturor partenerilor pentru implicare și vizitatorilor pentru participare. Ne revedem în Piața Sfatului în 2023!

sever gulea

Articol realizat de Sever Gulea pentru libris.ro.

„Am studiat filosofia, medicina, am fost librar, în prezent sunt medic psihiatru. Celebrez în fiecare zi faptul că suntem oameni născocitori (homo fictus).
Trăiesc înconjurat de povești, fie că deschid cărți, fie că ascult (cu plăcere) oameni, fie că mă povestesc pe mine însumi. Gândesc adesea în povești, visez în povești.
Pentru mine lectura e pur și simplu o prelungire firească a existenței, o formă de a reactualiza esența experienței umane etern narativă.”

Dacă simți că sunteți cititori pereche, vezi și alte articole de același blogger aici.

Un răspuns

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *