LibFest – Top de carte și experiențe culturale în Centrul Brașovului, 2022

Despre LibFest. Topuri de carte și experiențe culturale în Centrul Brașovului

Mulțumim tuturor cititorilor pentru patru zile în care cărțile au fost eroii principali în Piața Sfatului din Brașov. Această ediție hibrid a LibFest, care s-a desfășurat între 18 și 21 august, a încorporat – cu succes, credem noi – structura tradițională a târgurilor și festivalurilor de carte organizate de Libris Cultural din Centrul Brașovului în ultimii 18 ani, cu inovațiile celor din mediul online, realizate de libris.ro timp de 3 ani, în care am fost nevoiți să amânăm întâlnirile directe dintre scriitori și pasionații de lectură.

Au fost patru zile pline de emoții, ateliere, lansări de carte, sesiuni de autografe și cărți de la peste 100 de edituri, așezate cu grijă la standuri, numai bune de răsfoit, mirosit și purtat spre bibliotecile personale din toată țara, dar și de peste mări și tări.

Din culise, vă putem spune că cele patru zile de experiențe culturale au fost precedate de câteva luni de organizare intensă, de emoții legate de vremea care se anunța mai puțin prietenoasă cu un târg de carte în aer liber. Vremea ne-a iertat în cele din urmă și ploile de scurtă durată au făcut doar ca LIBrarii și cititorii să se apropie și mai mult la adăpostul rafturilor de carte dichisite. Ne-a bucurat nespus entuziasmul cititorilor, care ne-au întâmpinat cu întrebări și solicitări de recomandări literare încă de miercuri seara, când standurile erau în curs de amenajare pentru deschiderea de a doua zi.

Mai jos, te invităm să descoperi care au fost cei mai vânduți autori ai LibFest și care au fost cele mai căutate titluri la rafturile editurilor participante la târg.

LibFest, prima ediție hibrid: top cărți vândute

Printre cele mai bine vândute cărți ale târgului s-au numărat: Acolo unde cântă racii, bestsellerul internațional al Deliei Owens, O vară italiană de Rebecca Serle, Noi suntem români (nimeni nu-i perfect) de Radu Paraschivescu, alături de cărți de dezvoltare personală precum Ghid de supraviețuire mentală: De la criza globală la criza personală sau Metoda Wim Hof: Activează-ți întregul potențial uman de Wim Hof.

În medie, vizitatorii LibFest, Târgul de cArte și Experiențe Culturale, au achiziționat 2-3 cărți, având un coș mediu de cumpărături în valoare de 70 de lei.

Printre cele mai populare evenimente de la maratonul cultural LibFest s-au numărat lansările de carte, sesiunile de autografe și întâlnirile dintre cititori și autori precum: Cristian Tudor Popescu, Petronela Rotar, Teodor Baconschi, Cristina-Beatrice Preda și mulți alții. Alături de acestea, maratonul cultural a fost completat de ateliere dedicate adulților precum: În ce măsură fericirea este o abilitate antrenabilă? cu autoarea Tony Mott, Despre alimentația emoțională prezentat de nutriționistul Coca Staicu, Frici bune și frici rele – atelier de parenting al Cristinei Tohănean, dar și ateliere dedicate copiilor, cum ar fi Coperți desenate și inventate cu Ana-Maria Gălățeanu, ilustrator.

Peste 1.000 de cărți ce au însemnat o donație de aproximativ 4.500 de euro au fost vândute în beneficiul Hospice Casa Speranței la standul Blind Date with a Book, iar sute de vizitatori au lăsat un mesaj la panoul cu citate Semn că ne Booktrivim ori au participat la Tresure Hunt-ul organizat de LIBrarii noștri. Cei mici au putut participa la atelierele de prim ajutor și nu numai, organizate de Crucea Roșie, iar fiecare dintre cele 4 zile de LibFest s-a încheiat cu un concert mult așteptat.

Astfel că, Târgului de cArte și Experiențe Culturale, LibFest i s-au alăturat, pe scenă de această dată, artiștii: Silvan Stâncel Trio, Mircea Baniciu, Fără Zahăr, Ada Milea, Junii Brașovului, Ansamblul Eftymos și Grupul Dionysos, Simion Bogdan & Lăutarii de mătase, Argatu’ și Moș Martin, Pedestrians, Alexu and The Voices Inside, Mark Stam, Alina Eremia, Cvintetul Vocal Anatoly al Operei Brașov, Luiza Zan și Filarmonica Brașov.

Ne bucurăm că ediția de vară a LibFest a reunit într-o perioadă de vacanță un număr atât de mare de vizitatori, dar mai ales că media de vârstă a celor care au participat la lansările, dialogurile și experiențele culturale a scăzut considerabil față de anii trecuți. Extinderea activităților către zona de educație a fost de asemenea primită cu entuziasm de către participanți, dar cu siguranță cea mai mare bucurie vine din faptul că am putut relua interacțiunile offline dintre cititori și autorii lor preferați. Această ediție a LibFest se remarcă de altfel și printr-un număr mai mare de lansări și sesiuni de autografe decât în anii trecuți, a precizat Augusta Oniță-Bagoly, Director Evenimente LibFest.

Peste 100 de edituri au participat la maratonul nostru cultural, fiecare venind în întâmpinarea vizitatorilor cu noutăți editoriale și bestselleruri, primite cu entuziasm de cititori. În total, LibFest a însemnat peste 100.000 de titluri de carte, cărora li s-au alăturat mii de jocuri, accesorii pentru lectură, dar și collectibles din lumea pop-culture. Printre cele mai căutate categorii de cărți s-au numărat beletristica și dezvoltarea personală, dar și volumele de memorii, jurnale, cărțile pentru copii și titlurile de la raftul de spiritualitate și ezoterism. Pe lista cititorilor s-au numărat și cărțile în limba engleză, vedetele fiind volumele Manga Naruto, One Piece, Attack on Titan, One Punch Man ori Tokyo Ghoul, dar și scriitori precum Edgar Allan Poe, Fredrik Backman, Bram Stoker și Colleen Hoover.

Radu Paraschivescu, Petronela Rotar și Cristian Tudor Popescu, cel mai bine vânduți autori români

Iată mai jos câteva top 3 cele mai vândute cărți la LibFest, ediția august 2022:

Editura Humanitas

Noi suntem români (Nimeni nu-i perfect) Radu Paraschivescu

Căzuți din junglă. Poveștile unui explorator Alexandru N. Stermin

O scurtă istorie ilustrată a românilor Neagu Djuvara

Editura Humanitas Fiction

Din cer au căzut trei mere – Narine Abgarian

Trei surori Heather Morris

Trenul spre Samarkand Guzel Iahina

Editura Polirom

Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative Cristian Tudor Popescu

Versetele satanice Salman Rushdie

Viața și Opera Cristian Tudor Popescu

Editura Trei

Acolo unde cântă racii Delia Owens

Povestea ta a început demult Mark Wolynn

Privind înăuntru Petronela Rotar

Editura Creator

Ghid de supraviețuire mentală Mioara Țărulescu

Ecouri din tenebre Rodica Bretin

Fii curajoasă Chloe Brotheridge

Editura Nemira

O vară italiană Rebecca Serle

Foc și sânge George R.R. Martin

Oameni mari Maria Orban

Editura All

Gașca puișorilor Doreen Cronin

Curiozități bizantine Anthony Kaldellis

Enciclopedie la cutie

Editura Act și Politon

Metoda Wim Hof Wim Hof

Cum să convingi o pisică Jay Heinrichs

Supranatural Joe Dispenza

Editura Prestige

Mantrele moderne Martin Felipe Castagnet

Schimbă-ți destinul Marian Rojas Estape

Amintiri din viața de apoi Michael Newton

Editura Pilot Books

Stretching pentru orice vârstă Jessica Matthews

Schi la superlativ – Ron LeMaster

Din sălbăticie Ben Fogle

Editura Librex

Povestea vieții mele. Set 4 volume Regina Maria a României

Copilul de la AuschwitzLily Graham

Jocul vieții și cum să-l joci Florence Scovel Shinn

Cărți în limba engleză

Naruto Omnibus 3 in 1 Volume 1 de Masashi Kishimoto

Things We Never Got Over de Lucy Score

Verity și It Ends with Us, semnate de Colleen Hoover

The Complete Poetry of Edgar Allan Poe

Anxious People de Fredrik Backman

LibFest a fost un eveniment organizat prin Asociația Libris Cultural, cu sprijinul libris.ro și cofinanțat de Consiliul Județean Brașov și Primăria Municipiului Brașov.

Mulțumim pentru patru zile pline de bucurii literare și experiențe culturale!
Un Târg de carte căruia LIBrarii i-au dus dorul în ultimii ani și care a adus bucurie în inimile organizatorilor înzecit, tocmai fiindcă a avut loc după o pauză atât de îndelungată. LibFest de vară a fost, în cele din urmă, un maraton literar și cultural așa cum v-am obișnuit și în online. De această dată însă, spre bucuria noastră, v-am putut avea pe voi cititorii în prim plan. V-am simțit aproape cu fiecare carte răsfoită, cu fiecare Blind Date with a Book, cu fiecare citat notat cu grijă pentru panoul LibFest, cu fiecare prezență de la Atelierele noastre din Piața George Enescu și în fiecare seară la Concertele din Piața Sfatului.
Chiar dacă LibFest s-a încheiat, te așteptăm oricând să ne cunoști la Librăria Șt. O. Iosif de pe strada Mureșenilor. Hai la LibFest, hai la Brașov! – rămâne, deci, o invitație deschisă.

Foto: © Dan Strauti

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *