Harta României în cărți citite 2022 este analiza librarilor noștri care ne dezvăluie preferințele cititorilor români din anul 2022, pe zone geografice. Topurile dezvăluie care sunt cele mai populare categorii de carte, autorii cel mai bine vânduți, dar și titlurile care au fost alese cel mai des de pe rafturile noastre în anul ce tocmai s-a încheiat. Așadar, dacă ești curios să descoperi preferințele cititorilor români, cărțile de top ale anului 2022 sau dacă dorești să te inspiri pentru lecturile de început de 2023, te invităm să călătorești cu noi pe Harta literară și să iei pulsul României în cărți citite.

Mai cumpără lumea cărți? Mai citește lumea cărți? Aceste două întrebări pline atât de mirare, cât și de neîncredere, sunt cele pe care le auzim cel mai des ca LIBrari. Fie că ne sunt adresate atunci când ne aflăm în taxi, în cercurile de prieteni, atunci când călătorim prin alte țări sau discutăm cu partenerii de business ori pe la conferințe, aceste două întrebări ne surprind mereu, căci cu asta ne ocupăm de peste 30 de ani și, evident, românii cumpără și citesc cărți.

Volumul, frecvența și selecțiile făcute la raft ne pot spune, însă, mai multe. Beletristica a tronat deasupra tuturor celorlalte categorii ani la rând și, cu toate că Dezvoltarea personală continuă să crească – mai ales în ultimii ani, dovadă fiind atât titlul, cât și autorul care stau în fruntea topurilor din anul 2022 (pe care le vei putea descoperi ceva mai jos) – Cărțile pentru copii sunt cele care au dominat topul categoriilor de pe libris.ro în anul 2022. Se observă, deci, doar din topul categoriilor, o schimbare, o concentrare a interesului pe propria dezvoltare, dar, mai ales pe formarea celor mici.

Dacă și tu ești curios ce cărți cumpără și citesc românii, te invităm să vizitezi pagina noastră dedicată datelor de pe anul 2022. Harta României în cărți citite, pe care o realizăm la fiecare început de an, este dovada că românii cumpără și citesc cărți, fiind totodată metoda ideală de satisfacere a curiozității legate de lumea cărții. Cu ajutorul acesteia, poți descoperi cu un singur click topurile fiecărui județ, numărul de comenzi plasate de cel mai fidel cititor, media comenzii, dar și preferințele referitoare la dispozitivul folosit pentru răsfoirea de Cărți, Jocuri și Accesorii pe libris.ro.

Vom începe cu topul celor mai bine vândute cărți de pe libris.ro. Cel mai vândut titlu de pe libris.ro în anul 2022, Când corpul spune nu de Gabor Maté, se regăsește pe primul loc în alegerile cititorilor din 13 județe (Alba, Bacău, Brăila, București, Cluj, Constanța, Galați, Iași, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu și Timiș).

Top 5 cele mai vândute cărți de pe libris.ro în anul 2022:

1. Când corpul spune nu de Gabor Maté

2. Micul prinț de Antoine de Saint-Exupery

3. Cum să ne păstrăm copiii aproape de Gordon Neufeld, Gabor Maté

4. Recreația mare de Mircea Sântimbreanu

5. Din cer au căzut trei mere de Narine Abgarian

Medic canadian de origine maghiară, Gabor Maté (evreu supraviețuitor al Holocaustului) este un renumit specialist în domeniul dependențelor și al traumei, cercetările sale vizând în special traumele din copilărie, dependența de alcool sau droguri și stresul. Maté ne încurajează prin cărțile sale să conștientizăm propriile trăiri și să ne raportăm conștient la momentele noastre de suferință. Descoperă mai multe despre cel mai bine vândut scriitor de pe libris.ro al anului 2022 în articolul: Despre Gabor Maté, traumă, compasiune și relațiile umane.

Top 5 cei mai vânduți autori pe libris.ro în anul 2022:

1. Gabor Maté

2. Colleen Hoover

3. Antoine de Saint-Exupéry

4. Lise Borbeau

5. Roald Dahl

*Topul nu include autori din categoriile Manuale, Carte Școlară.

Al doilea cel mai bine vândut scriitor al librăriei noastre este Colleen Hoover, ale cărei romane au fost alese atât de pe rafturile de Carte în limba română, cât și de pe cele de Carte în limba engleză. Scriitoarea americană a început prin a-și publica independent romanele. Succesul volumului Hopeless, care a ajuns pe primul loc pe lista New York Times Best Seller, și-a păstrat poziția timp de 3 săptămâni, fiind primul roman publicat independent care a reușit această performanță. Fenomenul Colleen Hoover continuă, aceasta depășind 20 de milioane de cărți vândute în întreaga lume în 2022. Never Never, cel mai nou roman al autoarei, este scris în colaborare cu Tarryn Fisher (Familia nepotrivită, Soțiile) și urmează să fie lansat internațional pe 28 februarie 2023.

A menționa că se regăsește în prezent pe lista celor mai bine vânduți autori de ficțiune din Statele Unite, a o compara pur și simplu cu orice alt autor de succes care a avut câteva titluri pe listele bestseller, ar fi să eșuăm în a capta dimensiunea impresionantă a publicului său, dar și loialitatea incredibilă de care acesta dă dovadă. – Alexandra Alter, The New York Times

Cei mai citiți autori români în 2022 pe libris.ro

 1. Ioana Chicet-Macoveiciuc
 2. Dumitru Constantin Dulcan
 3. Ioana Pârvulescu
 4. Mircea Cărtărescu
 5. Dan-Silviu Boerescu
 6. Radu Paraschivescu
 7. Alec Blenche
 8. Alexandru N. Stermin
 9. Tatiana Niculescu
 10. Ela E. H.

Curiozități de cititor

Când vine vorba de categorii, Cărțile pentru Copii ocupă primul loc în top vânzări în fiecare județ, iar pe locul 2 se regăsește, fără excepție, Beletristică

Locul 3 în top vânzări pe categorie per județ se află titlurile de pe raftul Dezvoltare Personală sau cel de Științe Umaniste, cu excepția județului Covasna, unde locul trei în acest top este ocupat de categoria cărților de Spiritualitate, Ezoterism.

Trei județe, același top 3

Se pare că cititorii Libris din București, Cluj și Timiș au preferințe literare asemănătoare, întrucât cele mai vândute cărți în aceste trei județe sunt aceleași:

 1. Când corpul spune nu – Gabor Maté
 2. Cum să ne păstrăm copiii aproape – Gordon Neufeld, Gabor Maté
 3. Din cer au căzut trei mere – Narine Abgarian

Uitându-ne la top 3 cărți cele mai vândute cărți în județul Brașov, putem asuma că cititorii brașoveni s-au ghidat în 2022 după mottoul Mens sana in corpore sano.

 1. 50 de exerciții pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de comunicare – Jean-Philippe Vidal
 2. 1 oră în plus pe zi. Tehnici de creștere a productivității – Will Declair, Bao Dinh, Jerome Dumont
 3. Biblia ingrijirii tenului. Ghidul tău onest pentru o piele minunată – Anjali Mahto

Uitându-ne la top vânzări 2022 în județul Arad, am putea crede că mulți tineri din acest județ s-au orientat în 2022 către o carieră în domeniul stomatologiei, Cartea asistentului de medicină dentară de Kathryn Porte fiind cel mai vândut titlu al anului.

În Călărași probabil s-ar putea organiza cu ușurință un club de lectură Jane Austen. Când vine vorba de beletristică, se pare că în această zonă a țării sunt mulți cititori pasionați de literatura clasică, Emma regăsindu-se pe locul 2 în top vânzări.

În Maramureș se pare că adulții se relaxează și colorând, titlul Păsări fantastice. Carte de colorat pentru adulți, fiind pe locul 1 în top vânzări.

Top 5 categorii pe libris.ro și cele mai vândute titluri pe fiecare categorie:

Cărți pentru copii

1. Dumbrava minunată de Mihail Sadoveanu

2. 500 de adevăruri uimitoare și amuzante

3. Creionel 5-6 ani. Caiet de exerciții grafice

Fie că a fost vorba de achiziții de Bibliografie școlară, carte preșcolară sau povești pentru cei mici, Cartea de copii a fost cel mai adesea selectată de la rafturile noastre și asta fără a ține cont de categoria de Manuale și Carte școlară (am ales să excludem din datele anului 2022 comenzile ce includ titluri din categoria Manuale și Carte școlară, întrucât acestea includ de regulă cantități mari, fiind comenzi plasate de școli și părinți ce achiziționează manuale și materiale necesare pentru întreaga clasă, iar noi dorim să surprindem comportamentul cititorului din România la nivel individual).

Clasica poveste a Lizucăi și a cățelului ei credincios, Patrocle, Dumbrava minunată, este cea mai bine vândută carte pentru copii a anului 2022, reușind să depășească preferata anului trecut, care acum se află pe al doilea loc,  500 de adevăruri uimitoare și amuzante, o cărticică plină de curiozități interesante despre plante, animale, corpul uman, sport ori istorie.

Beletristică

1. Din cer au căzut trei mere de Narine Abgarian

2. Băiatul cu pijamale în dungi de John Boyne

3. Inocenții de Ioana Pârvulescu

Beletristica a fost și în acest an în topul categoriilor de carte preferate de români. Ficțiunea, cu marea ei paletă de opțiuni privind genurile literare, guvernează rafturile cititorilor, în top 3 regăsindu-se un roman impregnat cu un realism magic de neconfundat, semnat de Narine Abgarian, scriitoare rusă de origine armeană.

Din cer au căzut trei mere este o minunată saga despre locuitorii unui sat armean. Însă povestea acestui sat este de fapt o poveste despre noi. Și aici stă talentul scriitoricesc al lui Narine Abgarian. O carte plină de tandrețe și umor, subtilitate și genul acela de măiestrie rară, atât de firească, încât nici n-o remarci”. – Evgheni Vodolazkin

Dezvoltare personală

1. Când corpul spune nu de Gabor Maté

2. Arta manipulării de Kevin Dutton

3. Mitul normalității. Trauma, boala și vindecarea într-o cultură toxică de Gabor Maté

Arta manipulării de Kevin Dutton a mai urcat un loc în preferințele românilor comparativ cu anul 2021. Bestsellerul Când corpul spune nu de Gabor Maté își păstrează, însă, atât titulatura, cât și primul loc pe raftul de Dezvoltare personală al cititorilor, dovedind că aceștia doresc să afle în continuare cât mai multe despre stres și efectele nocive ale acestuia.

Științe Umaniste

1. Minți împrăștiate. Originile și vindecarea tulburării de deficit de atenție de Gabor Maté

2. Gânduri către sine însuși de Marcus Aurelius

3. Constelațiile familiale de Bert Hellinger

Spiritualitate și Ezoterism

1. Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine de Lise Bourbeau

2. Vindecarea celor 5 răni de Lise Bourbeau

3. Puterea extraordinară a subconștientului tău de Joseph Murphy

Top 10 cele mai vândute cărți în limba engleză:

1. It Ends with Us de Colleen Hoover

2. Hideaway de Penelope Douglas

3. Punk 57 de Penelope Douglas

4. Can’t Hurt Me de David Goggins

5. Kill Switch de Penelope Douglas

6. No Longer Human de Osamu Dazai

7. From Lukov with Love de Mariana Zapata

8. Talk English: The Secret to Speak English Like a Native in 6 Months for Busy People de Ken Xiao

9. Into the Pit (Five Nights at Freddy’s: Fazbear Frights #1) de Scott Cawthon

10. The Summer I Turned Pretty. Summer #1 de Jenny Han

În 2022, interesul pentru cărțile în limba engleză a crescut spectaculos, fiind livrate cu peste 70% mai multe volume decât în anul precedent.

Legat de această preferință de lectură, am observat două coportamente ușor diferite, în funcție de termenul de livrare de pe site, astfel că, avem un top foarte diferit pentru Cărțile în limba engleză de la furnizor, cu termen de livrare de 2-4 săptămâni și varietate de peste 330.000 de titluri și Cărțile în limba engleză cu livrare 24-48h, cu selecții de carte ale LIBrarilor noștri care asigură livrarea rapidă a lecturilor în limba engleză.

Dacă în topul cărților care ajung de peste mări și țări la cititorii noștri, fie din Regatul Unit, fie din Statele Unite, domină scriitoarea Penelope Douglas, cu ale sale romane de dragoste controversate, în topul Cărților în limba engleză cu livrare rapidă o regăsim pe Colleen Hoover, dar și volume manga foarte populare: Demon Slayer, My Hero Academia, dar și Manga anului 2022, Chainsaw Man. Seria The Summer I Turned Pretty a fost și ea printre preferatele cititorilor, la fel și volumul Fire and Blood a lui George R. R. Martin, după care a fost adaptat serialul de succes, Casa Dragonului.

Top 10 cărți în limba engleză cu livrare rapidă 24-48 h:

1. It Starts With Us. It Ends With Us #2 de Colleen Hoover

2. Matilda de Roald Dahl

3. Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba Vol.2 de Koyoharu Gotouge

4. All Your Perfects de Colleen Hoover

5. Ugly Love de Colleen Hoover

6. Fire and Blood de George R.R. Martin

7. Punk 57 de Penelope Douglas

8. My Hero Academia Vol.1 de Kohei Horikoshi

9. We’ll Always Have Summer. Summer #3 de Jenny Han

10. Chainsaw Man Vol.2 de Tatsuki Fujimoto

2022 în cărți – O biografie a României

Mai cumpără lumea cărți? Mai citește lumea cărți?

Revenind la cele două întrebări, da, lumea cumpără cărți, îmbucurător fiind că cei mici au prioritate. Chiar dacă nu stăm la fel de bine ca alte țări din UE la achiziția de carte, faptul că lectura pare a fi un obicei pe care părinții și profesorii se străduiesc să-l insufle copiilor nu poate fi decât un lucru valoros ce se va răsfrânge pozitiv asupra generațiilor viitoare. 

Am putea discuta despre faptul că această preocupare, cea a încurajării cititului, tinde să își piardă din avânt odată ce copiii cresc. Ori despre faptul că cel mai bun exemplu pentru cei mici suntem noi; un copil va citi cu plăcere mai ales dacă își va vedea părinții și bunicii petrecându-și astfel timpul. Însă noi credem că, mai ales pentru tineri și copii, va fi mereu timp, iar cartea aceea care le va deschide apetitul pentru citit poate fi descoperită la orice vârstă și în orice împrejurare.

Am mai putea discuta și despre faptul că uneori lectura este considerată de către părinți a fi o alternativă sănătoasă la timpul petrecut pe dispozitive, situându-se astfel la polul opus al distracției și al timpului liber pentru copii și adolescenți. Poate ar fi mai util ca lectura să fie văzută ca o altă metodă de relaxare, descoperire și învățare, o completare a beneficiilor pe care dispozitivele la care au acces cei în formare, nu o simplă metodă de distragere a atenției de la tehnologie.

Ținând cont de numărul însemnat de site-uri și bloguri de specialitate, de editurile care traduc cărți bestseller din întreaga lume și tipăresc atât operele autorilor contemporani consacrați, dar publică și debuturi ale scriitorilor tineri, de întrebările pe care le primim zilnic referitor la reeditarea unor cărți îndrăgite sau continuarea seriilor care îi țin cu inima strânsă, noi am spune că da, lumea cumpără și citește cărți. Vor exista mereu oameni care își găsesc liniștea în colțul de lectură ori care aleg să își lărgească cunoștințele cu ajutorul cărților. Plăcerea lecturii va fi întotdeauna fie o evadare din cotidian ori o metodă de aprofundare și învățare, astfel că suntem convinși că vom întâlni mereu cititori pasionați.

Alegem să fim optimiști și să credem că eforturile editurilor, ale librăriilor, ale scriitorilor și oamenilor de cultură, dar și contribuția adusă de trendurile din social media legate de carte, toate fac din lectură o preocupare care devine ușor, ușor parte din rutina zilnică a din ce în ce mai mai mulți tineri; iar influența cititorilor pasionați pe care îi zărim adesea în cafenele, autobuz, metrou, tren, avion ori în parcuri, nu face decât să ne confirme că nu suntem prea plini de zel, ci că alegem să vedem și ceea ce este bun și deja se întâmplă în jurul nostru.

Te invităm să descoperi România în cărți citite, dragă cititorule, fiindcă, până la urmă, Harta României în cărți citite este o biografie a țării noastre, fiecare județ reprezentând un nou volum, iar fiecare cititor un protagonist al propriei povești.

Să ne citim cu bine și în 2023!

2 Responses

 1. Pingback: My Hero Academia Vol 1 Recenzie - E bun de ceva? - Vloggeri.com

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *