10 cărți despre alimentație. Informații, perspective, relatări

În zilele noastre subiectul dietei pare să fie omniprezent în discuții. În cercul de prieteni, la muncă, pe canalele de social media, în cadrul anumitor programe TV, subiectele legate de alimentație pare că au devenit foarte populare. Poate suntem tot mai interesați de acest topic și datorită accentului pe sănătate în societatea contemporană, creșterea problemelor legate de obezitate și boli cronice, diversitatea tipurilor de diete promovate (dieta mediteraneană, dieta vegetariană, dieta vegană, dieta keto, dieta ketogenică, dieta paleo etc.). De asemenea, se pare că numărul influencerilor, nutriționiștilor și medicilor care sunt activi în mediul online, încurajând o alimentație sănătoasă, este în creștere.

10 cărți despre alimentație. Informații, perspective, relatări

Deși, sau poate tocmai pentru că, informațiile abundă, alegerile pot fi dificile. În mod cert nu există o singură abordare recomandată pentru toată lumea, nici o „rețetă universală” și nici nu există un consens cu privire la anumite alegeri alimentare: este important să alegem produse marcate ca fiind ecologice, organice? Este recomandat pentru toată lumea un consum redus de carne? Sunt sau nu sucurile naturale o alegere sănătoasă? Post intermitent sau 5 porții mici zilnic? 

În acest context, în care dezinformarea sau încurajarea unor tendințe nesănătoase poate fi favorizată, informarea din surse de încredere este foarte importantă. De asemenea, cunoștințele despre nutriție ne pot ajuta să facem alegeri care corespund nevoilor noastre, ajutându-ne să înțelegem mecanisme de bază ale procesului digestiv și impactul alimentației asupra sănătății noastre fizice și psihice. Aceste cunoștințe pot favoriza adoptarea, dar și menținerea unor noi comportamente alimentare pe termen lung, întrucât informațiile dobândite pot constitui o puternică sursă de motivație și autocontrol.

Prin urmare, îți prezentăm 10 titluri menite să te ajute să înțelegi mai bine impactul anumitor alimente și/sau diete asupra organismului tău, dar și volume pentru cei interesați de informații generale din domeniu, perspective și experiențe personale, relatări și analize ale industriei alimentare.

Foamea sufletului - Mihaela Bilic

Foamea sufletului – Mihaela Bilic

„Este atât de ușor să ne îndopăm ca să uităm de toată tristețea, urâtul și nefericirea din viața noastră. Pentru că asta facem, mâncăm ca să uităm.” – Dr. Mihaela Bilic

Dacă și ție ți se întâmplă ca la finalul unei zile lungi și grele să mănânci altfel decât ți-ai dori, dacă îți e greu să ai o dietă echilibrată și consumi frecvent alimente procesate, dacă ai obiceiul să mânânci pentru a depăși mai ușor momentele de tristețe, dezamăgire, atunci acest volum este pentru tine.

Dr. Mihaela Bilic, un adevărat specialist în nutriție și psihonutriție, oferă în acest volum sfaturi și recomandări alimentare menite să ne ajute să ne ascultăm propriul corp pentru a atinge acel echilibru nutrițional și emoțional de care cu toți avem nevoie.

Un volum ce abordează cu blândețe și umor subiecte precum mâncatul emoțional, mâncatul compulsiv, mâncatul impulsiv și care ne oferă îndrumările de care avem nevoie pentru o mai bună relație cu mâncarea și noi înșine.

Dependenți de mâncare - Michael Moss

Dependenți de mâncare – Michael Moss

Michael Moss, reporter american de investigații și laureat al premiului Pulitzer pentru jurnalism explicativ, este autorul cărții Salt Sugar Fat, bestseller New York Times în 2013, un volum dedicat industriei alimentelor procesate care continuă și azi să atragă atenția publicului interesat de alimentație.

Apărut în 2021 și tradus în română în 2022, Dependenți de mâncare dezvăluie modul în care alimentele, în unele cazuri, pot fi chiar mai adictive decât alcoolul, țigările și drogurile. În ce măsură sunt deciziile pe care le luăm în privința mâncării în controlul nostru? Iată una dintre întrebările la care încearcă să răspundă Michael Moss în acest volum ce ne dezvăluie modul în care industria alimentelor procesate încearcă nu doar să ascundă dependența pe care o pot crea anumite alimente, dar și să exploateze cât de mult cu putință acest lucru.

O relatare captivantă despre cum marile companii producătoare de alimente și laboratoarele de chimie alimentară au creat numeroși aditivi și apelează la tot felul de subterfugii comerciale cu scopul de a ne face tot mai dependenți de produsele lor. 

Cum să nu ții o dietă - Michael Greger

Cum să nu ții o dietă – Michael Greger

Medic, expert nutriționist, membru fondator al Colegiului American al Medicinei Stilului de Viață și autor de bestellere New York Times, Michael Greger este un speaker recunoscut la nivel mondial pe probleme de nutriție, siguranță alimentară și sănătate publică.

Michael Greger a ales să urmeze studiile Facultății de Medicină și să se specializeze în nutriție din dorința de a promova în rândul populației generale un stil de viață simplu, sănătos și sustenabil. Această alegere a fost motivată de povestea bunicii sale, care la vârsta de 65 de ani a fost diagnosticată cu o boală cardiovasculară în fază terminală. Sub îndrumarea lui Nathan Pritikin, inventator, inginer, nutriționist și cercetător interesat de longevitate, bunica autorului și-a schimbat radical dieta și a trăit până la impresionabila vârstă de 96 de ani.

Cele două volume ale acestei cărți conțin informații interesante nu doar pentru cei care doresc să piardă câteva kilograme, dar pentru toți cei care sunt curioși să afle mai multe despre consumul scăzut de carne, indicele scăzut al insulinei, impactul alimentelor asupra microbiomului nostru intestinal, zahăr, fructe, legume, fibre, inflamația în organism, modul în care alimentele ne afectează sănătatea și longevitatea etc.

Soluția zonelor albastre - Dan Buettner

Soluția zonelor albastre – Dan Buettner

Dan Buettner este explorator și scriitor pentru National Geographic, fondatorul rețelei de televiziune americane Quest Network, deținătorul a trei recorduri Guinness World Records pentru ciclism de anduranță, jurnalist și activist în domeniul sănătății. „Zonele albastre” desemnează cele 5 regiuni de pe glob identificate de autor, în care locuitorii se diferențiază ca fiind cei mai longevivi și sănătoși oameni de pe planetă. Dincolo de specificul modului de viață a celor ce locuiesc în cele 5 regiuni, este interesant de observat care sunt caracteristicile comune tuturor (mișcarea face parte din rutina lor zilnică, au un scop bine definit în viață, se opresc din mâncat când se simt 80% sătui, au credință etc.)

Această carte nu e doar pentru cei care intenționează să-și schimbe anumite obiceiuri sau să încerce măcar una dintre cele 77 de rețete delicioase și sănătoase incluse la finalul cărții, fiind o lectură plăcută pentru oricine interesat de alte culturi, obiceiuri și mereu curios să afle informații despre alimentație, stil de viață și impactul acestora asupra stării de bine și longevității.

Revoluția glucozei. Echilibrarea glicemiei poate să-ți schimbe viața - Jessie Inchauspe

Revoluția glucozei. Echilibrarea glicemiei poate să-ți schimbe viața – Jessie Inchauspe

Pe Jessie Inchauspe s-ar putea s-o știi de pe Instagram, unde canalul ei glucosegoddess (zeița glucozei) are peste 2 milioane și jumătate de urmăritori din întreaga lume.

Volumul apărut în 2022 la editura Publica se menține de câteva luni bune în top vânzări ale editurii pe site-ul libris.ro. Popularitatea sa nu este surprinzătoare, Revoluția glucozei fiind o carte scrisă într-un mod simplu, clar, iar multe dintre informațiile prezentate sunt explicate și cu ajutorul schițelor și diagramelor inserate. 

Jessie Inchauspe a studiat biochimie și statistică, iar prin intermediul acestui volum propune publicului cititor 10 modalități prin care prin care ne putem echilibra nivelurile glucozei din organism, fără a ține o dietă drastică și fără a renunța la a mânca ceea ce ne place. Aceste modalități sunt incluse în partea a treia a cărții. Primele două părți includ aspecte teroretice importante și interesante pentru oricine dorește să înțeleagă ce este mai exact glucoza și de ce sunt dăunătoare variațile nivelului de glucoză în organism.

Dacă ți-am atras atenția, îți recomandăm și recenzia volumului, disponibilă pe Blogul Libris.

Resetează-ți metabolismul - James W. Clement

Resetează-ți metabolismul – James W. Clement

Cu siguranță ai auzit de postul negru și, poate relativ mai recent, de postul intermitent. Știi oare însă ce este autofagia? Autofagia reprezintă procesul prin intermediul căruia organismul elimină celulele afectate, pentru a face loc creării unora noi și sănătoase. Pe lângă reciclarea proteinelor reziduale, unul dintre principalele beneficii ale autofagiei la nivel celular este eliminarea proteinelor toxice asociate cu afecțiuni neurodegenerative. Autofagia încetinește procesul de îmbătrânire.

James W. Clement este cunoscut în lumea științifică prin studiul dedicat supercentenarilor, inițiat în 2010, alături de prof. George M. Church de la Facultatea de Medicină de la Harvard. Este interesat în mod deosebit de longevitate, de modalitățile ce-i pot ajuta pe oameni să trăiască mai mult și mai sănătos.

Kristin Loberg, co-autoarea acestui volum, a colaborat la scrierea mai multor cărți ajunse bestsellere New York Times, printre care și Alimente care ucid creierul, scrisă în colaborare cu David Perlmutter.

Resetează-ți metabolismul este o carte recomandată tuturor celor care vor să înțeleagă, cu ajutorul datelor științifice, care sunt beneficiile postului intermitent, de ce anume ar trebui să ținem cont când ținem post intermitent sau dieta ketogenică pentru a obține beneficiile maxime și a evita consecințe dăunătoare asupra organismului.

„După mulți ani de cercetare, James Clement a creat cea mai bună carte pe care am citit-o despre post și autofagie!” – David A. Sinclair, autorul bestsellerului Lifespan.

Dieta Ketogenică - Joseph Mercola

Dieta Ketogenică – Joseph Mercola

Postul și diferite regimuri alimentare au fost folosite pentru tratarea epilepsiei încă anul 500 î.Hr. Dieta ketogenică a fost concepută de către medicii moderni ca urmare a eforturilor de simulare a metabolismului postului, întrucât s-a observat că în timpul postului, crizele de epilepsie scădeau semnificativ în frecvență. Timp de două decenii, această terapie a fost larg utilizată, dar odată cu era modernă a tratamentelor cu medicamente antiepileptice, utilizarea ei a scăzut dramatic. În ultimii ani însă, se pare că s-a înregistrat o explozie în utilizarea acestei diete și interesul științific pentru aceasta. Care este explicația?

Constituie cu adevărat dieta ketogenică un regim alimentar revoluționar ce poate combate cancerul, stimula activitatea creierului și crește nivelul energetic al organismului?

Dr. Joseph Mercola explică într-un mod clar, simplu și rațional cum funcționează corpul uman la nivel biologic și molecular. Înțelegerea programului numit de autor Terapie Metabolică Mitocondrială (TMM) poate fi benefică celor care se confruntă cu probleme grave de sănătate (precum cancerul, diabetul zaharat de tip 2, bolile neurodegenerative etc.), dar și celor care sunt pur și simplu preocupați de îmbunătățirea stării de sănătate și de încetinirea procesului îmbătrânirii. Pe scurt, TMM este un regim alimentar care ne ajută să ne modificăm metabolismul pentru a trece de la arderea glucozei la arderea grăsimilor drept combustibil primar pentru organism. Dacă vrei să afli mai multe detalii cu privire la procesele implicate și beneficiile acestei diete, volumul de față este alegerea potrivită pentru familiarizarea cu ceea ce înseamnă dieta ketogenică.

Dilema omnivorului - Michael Pollan

Dilema omnivorului – Michael Pollan

Michael Pollan, renumit autor, este cunoscut pentru cărțile sale de succes, precum Cooked, Food Rules, In Defense of Food și The Botany of Desire, toate aclamate de New York Times. Pe lângă cariera sa de scriitor, Pollan este profesor de jurnalism la prestigioasa Universitate Berkeley și colaborează cu New York Times Magazine. Dedicându-se subiectelor referitoare la alimentație și agricultură, articolele sale au fost distinse cu numeroase premii prestigioase, inclusiv Reuters/World Conservation Union Global Award pentru Jurnalism de Mediu, James Beard Award și Genesis Award din partea American Humane Association. De asemenea, în anul 2010, revista Time l-a inclus în lista a celor mai influenți o sută de personalități din întreaga lume.

Michael Pollan a structurat Dilema omnivorului în trei părți distincte, fiecare fiind dedicată unui lanț trofic ce susține existența noastră: hrana industrializată, mâncarea alternativă sau alimentele „organice“, și cele pe care le procurăm prin vânătoare, cules și grădinărit. Într-un demers captivant, Pollan urmărește fiecare lanț trofic, ilustrându-ne traseul acestora din pământ până pe masa noastră și subliniind legătura coevolutivă pe care o avem cu speciile ce contribuie la supraviețuirea noastră.

La finalul fiecărei secțiuni, el se așează la masă – fie la McDonald’s, acasă cu familia, la o cină cu alimente de la Whole Foods sau la o inovatoare fermă „transorganică“ din Virginia. În fiecare dintre aceste mese, Pollan reconstituie cu meticulozitate proveniența fiecărui aliment consumat, dezvăluindu-ne componente ascunse pe care le ingerăm fără să fim conștienți de ele, și explicând cum preferințele noastre alimentare reflectă moștenirea noastră ambientală și biologică.

Un volum extrem de interesant și informativ cu privire la alimentația etică, modele și tabuuri alimentare.

The Food Mood Connection - Uma Naido

The Food Mood Connection – Uma Naido

Dr. Uma Naidoo este psihiatru nutriționist și director al departamentului de psihiatrie nutrițională și de stil de viață la Massachusetts General Hospital. Face parte din corpul didactic al Facultății de Medicină Harvard. Dr. Naidoo a urmat Programul de rezidențiat în psihiatrie Longwood de la Harvard și a completat un stagiu de consultare și legătură la Brigham & Women’s Hospital și Institutul de Cancer Dana-Farber.

De asemenea a studiat nutriția și a absolvit Școala de Arte culinare Cambridge ca bucătar profesionist. I-a fost acordat cel mai prestigios premiu al școlii culinare, Premiul MFK Fisher pentru Inovație. Este  considerată la nivel internațional internațional unul dintre pionierii în domeniul psihiatriei nutriționale, fiind cea care a fondat primul serviciu clinic din SUA în acest domeniu.

Probabil că majoritatea dintre noi asociem cuvântul „psihiatru” cu „canapea”, „Freud”, „antidepresive” și multe altele, dar foarte rar ne vine în minte ceva legat de alimentație. Când vine vorba de anumite alimente, cum ar fi desert, carne roșie, alimente procesate de cele mai multe ori ne gândim la impactul acestora asupra greutății noastre, aspectului pielii, longevității. Suntem de asemenea conștienți de impactul pe care îl poate avea o masă îmbelșugată sau anumite alimente ori alcoolul asupra dispoziției noastre, dar cel mai probabil foarte puțini dintre noi ne gândim că anumite alimente au un impact asupra sănătății mintale.

Un volum recomandat studenților și profesioniștilor din domeniul medicinii și sănătății mintale interesați de abordările multidisciplinare, dar și celor care doresc să obțină mai multe informații practice și utile cu privire la modul în care mâncare influențează creierul. Spre exemplu, este bine-cunoscut că nivelul scăzut de magneziu în organism este corelat cu un nivel ridicat de anxietate și stres, dar nu mulți dintre noi știu, spre exemplu, că alimentele maturate, fermentate, murate sunt o bună sursă de bacterii vii care pot îmbunătăți funcționarea intestinului și pot reduce anxietatea.

Cel mai sănătos om din lume - A.J. Jacobs

Cel mai sănătos om din lume – A.J. Jacobs

A.J.Jacobs, autor american, jurnalist și lector universitar, este un autor versatil, care a scris patru bestsellere New York Times ce combină memoriile, știința, umorul și câteva idei de dezvoltare personală.

Este editor al revistei Esquire, dar a scris și pentru alte publicații celebre, precum Entertainment Weekly, New York Magazine și Dental Economics.

Ajuns la spital cu pneumonie și impulsionat de avertismentele soției sale care se teme că va rămâne văduvă la doar 45 de ani,  A.J. Jacobs se hotărăște să-și schimbe viața și să devină un om sănătos. Își propune nu doar să slăbească sau să finalizeze un triatlon, ci se ambiționează să atingă starea maximă de sănătate.

Timp de doi ani, A.J. consultă o mulțime de experți – de la specialiști în somn la sexologi, de la nutriționiști la dermatologi. Experimentează cu zeci de activități fizice, diete diverse – de la cea bazată pe hrană crudă sau vegană, la diete bogate în proteine și cele cu restricții calorice, mestecat sârguincios și multe altele. Folosește gadget-uri, storcător de fructe și căști pentru urechi, și testează diverse tehnici de masaj și auto-îmbunătățire. Și nu uită să măsoare, să numere, să monitorizeze totul. Rezultatele și concluziile lui s-ar putea să te surprindă.

Această carte este o lectură interesantă și pentru cei care nu urmăresc neapărat schimbarea obiceiurilor de dietă, întrucât abordarea lui A.J.Jacobs cu siguranță nu este una tipică, povestea transformării sale fiind o aventură genială și distractivă și o bună ocazie de a medita asupra numeroaselor mistere ale corpului. 

Sperăm că titlurile de mai sus ți-au stârnit curiozitatea. Îți sugerăm să începi cu titlul care acoperă subiectul de care ești cel mai interesat și/sau cel care ți-ar putea oferi informațiile în căutarea cărora poate ești dacă ai în plan să faci anumite modificări privind regimul tău alimentar. Și, nu uita, înainte de a decide să faci schimbări importante, este recomandat să discuți cu un nutriționist. 

Articol realizat de Laura Mate pentru libris.ro.

„Mereu am iubit cărțile și a avea un job care să mă aducă atât de aproape de ele precum sunt acum, părea până nu demult un vis. Fac parte din echipa de marketing a libris.ro și sunt în continuă căutare de răspunsuri și de povești bune.Când sunt întrebată ce înseamnă o carte bună, îmi vin în minte cuvintele lui Salinger. Acesta spunea că-l impresionează dacă, după ce termină o carte, simte c-ar vrea ca autorul să fie un prieten bun pe care să-l poată suna. Rezonez cu această definiție. Ce n-aș fi dat ca în liceu să-l fi putut suna chiar pe Salinger, s-o am în agendă pe Meg Jay, iar în anii de facultate să fi ieșit la cafea cu Elizabeth Strout.
Articolele și interviurile pe care le semnez se nasc din curiozitate, dragoste de carte, entuziasm pentru idei noi, respect și admirație pentru figuri reprezentative din lumea literară.” – Laura Mate

Dacă simți că sunteți cititori pereche, vezi și alte articole de același blogger aici.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *