Lectura, rutina mea de Self-Care. Ritualuri de citit și îngrijire de sine
Viețile noastre aglomerate și pline de provocări au potențialul de a ne absorbi rapid timpul și energia. În aceste momente este bine să ne reamintim despre beneficiile pe care lectura le poate aduce în viața noastră. Cititul este departe de a fi strict o activitate de petrecere a timpului liber, acesta putând deveni cu ușurință un element esențial al rutinei noastre de Self-Care, este necesar doar să-l includem activ în obiceiurile noastre zilnice, iar avantajele nu vor întârzia să apară.
Cu toții știm deja că grija de sine presupune efort, perseverență și structură. Astfel că fiecare ne străduim să avem un stil de viață cât mai sănătos, încercând să echilibrăm alimentația și exercițiile fizice cu timpul de relaxare, de pildă, micile plăceri culinare cu distracția și cariera cu pasiunile noastre. În aceeași măsură în care ne îngrijim de tenul, felul în care arătăm și ne simțim, ne străduim să avem grijă și de emoțiile și mintea noastră. Toate acestea presupun, cum spuneam, echilibru, constanță, structură.
Același lucru se întâmplă și cu încorporarea sau menținerea lecturii într-o rutină de îngrijire a minții, intelectului și a empatiei noastre.
Mișcarea Lectura, rutina mea de Self-Care își propune să ajute la această integrare sau menținere a lecturii în rutina de zi cu zi, reprezentând o mică picătură care poate aduce beneficii considerabile în viața noastră, a tuturor.
Despre Self-Care și îngrijirea de sine
Am observat cu bucurie de-a lungul anilor un interes în continuă creștere legat de Self-Care, de îngrijirea de sine. Dacă la început se vorbea foarte mult despre sănătatea fizică – despre dietă și mișcare, în principal – în ultimii ani observăm un interes din ce în ce mai intens referitor la sănătatea mintală și cea emoțională. Privind din lumea cărților, suntem de părere că lectura poate fi de mare ajutor în ceea ce privește acest al doilea val al îngrijirii de sine.
Cum spuneam, prima etapă legată de Self-Care începe cu o atenție specială oferită stilului nostru alimentar și sănătății fizice. O rutină de mișcare care să ne mențină în formă împletită cu un regim alimentar potrivit nouă vor contribui la sănătatea nu doar fizică, ci și la cea psihică, căci, așa cum putem descoperi în multe lucrări și cărți de specialitate, pentru un echilibru emoțional și o stare de bine generalizată este nevoie ca aceste două fațete ale fiziologiei noastre să se afle în echilibru. La fel de importantă este odihna, obiceiurile sănătoase legate de somn îmbunătățindu-ne starea de bine, sănătatea și psihicul.
Îngrijirea de sine nu se limitează, însă, doar la practicile tradiționale de relaxare și îngrijire fizică. Self-Care înseamnă, de asemenea, să oferim atenție grijilor noastre mentale și emoționale. Lectura poate fi un instrument puternic în acest sens.
Despre lectură
În lumea agitată de astăzi, în care suntem mereu conectați la tehnologie și înconjurați de informații mai mult sau mai puțin necesare, lectura ne oferă o oază de liniște și introspecție. O carte bună ne oferă oportunitatea de a ne scufunda în gânduri de profunzimi diverse și chiar de a ne forma și identifica emoții autentice. Prin lectură ne oferim șansa de a ne conecta cu noi înșine, de a reflecta asupra propriilor noastre trăiri și de a ne înțelege mai bine, în același timp antrenându-ne simțul critic și dezvoltându-ne capacitatea de a înțelege lumea din jur.
Câți cititori, atâtea obiceiuri de citit, dar dincolo de diferențe interindividuale și preferințe personale, iată cum vedem noi o zi din viața unui cititor.
O zi din viața unui cititor
Integrarea lecturii în rutina zilnică ne poate oferi un moment prețios de respiro. O dimineață liniștită petrecută cu o carte îndrăgită poate fi o modalitate excelentă de a începe ziua.
Putem găsi oricând un moment pentru parcurgerea a măcar câtorva pagini, chiar atunci când facem naveta, în tren, metrou sau chiar la volan, dacă preferăm cărțile audio.
Este important și să facem o pauză după fiecare lectură, să tragem câteva concluzii, să lăsăm ideile să se așeze. O metodă excelentă de a cuprinde ceea ce am citit este scrierea review-urilor și chiar citirea celor notate de cei care au citit aceeași carte pentru a putea descoperi noi perspective, idei și păreri – poate chiar opuse alor noastre.
Lectura poate face parte chiar dintr-un ritual SPA, o baie cu bule cu săruri relaxante și lumânări parfumate fiind tabloul perfect pentru o lectură ușoară, dar interesantă, întreg ritualul putând aduce cu sine mult așteptata relaxare și deconectare de la o zi încărcată asupra căreia am avut mai mult sau mai puțin control.
Apoi, în weekend, atunci când poate nu avem energie pentru activități care să presupună planificare sau un efort prea mare, ne putem dedica timpul unor lecturi ușoare, care să ne ofere doza de energie necesară pentru săptămâna ce va începe. Sau, poate din contră, weekendul poate fi momentul ideal pentru acea lectură dificilă, de citit la birou, luând notițe și care te va ajuta să-ți dezvolți abilitățile de care simți că ai nevoie sau care îți va oferi răspunsuri la întrebările în căutarea cărora poate ești.
Petrecerea serilor în compania unei cărți, înainte de culcare, după ce te-ai îngrijit de ten și de restul treburilor pe care le-ai avut de pus la punct, poate ajuta la reducerea stresului acumulat peste zi și pregătirea pentru un somn cu adevărat odihnitor.
Indiferent de ce moment al zilei alegi să citești, vei putea observa cu ușurință că aceste clipe de calm și concentrare îți pot influența pozitiv întreaga zi.
În timp ce explorăm lumi noi și experimentăm viețile unor personaje, ne extindem orizonturile și putem descoperi, chiar, perspective noi referitor la propriile provocări. Acest proces de autodescoperire și învățare continuă poate contribui în mod semnificativ la bunăstarea noastră generală, mai ales că lectura este extrem de versatilă, beneficiile fiind legate atât de cititul de beletristică, cât și de cărțile de non-ficțiune.
Despre rutină și beneficiile cititului
Atunci când ne gândim la cuvântul „rutină”, este foarte probabil ca mulți dintre noi să ne imaginăm o scenă asemănătoare scenelor din filmul Groundhog Day, în care fiecare zi arată la fel, poate chiar niște oameni îmbrăcați în costume gri deplasându-se ca niște zombie, la unison, spre serviciu? Vestea bună? Stabilitatea și repetiția ajută la amortizarea anxietăților, rutina fiind mai degrabă o soluție spre a face loc câtor mai multor pasiuni în programul nostru cu potențial de a deveni haotic. În plus, ca orice obicei, o rutină poate fi pozitivă sau negativă, totul ține de noi și de capacitatea de a ne echilibra pasiunile și responsabilitățile. Lectura se numără, din fericire, printre obiceiurile care ne pot aduce cele mai multe beneficii:
- Dezvoltarea abilităților lingvistice: cititul constant îmbunătățește vocabularul, gramatica și înțelegerea structurilor lingvistice. Aceasta poate contribui la o comunicare mai eficientă și la exprimarea clară a gândurilor.
- Creșterea cunoștințelor generale: fiecare carte, fie că este ficțiune sau non-ficțiune, conține informații noi. Citind divers, poți să acumulezi o gamă variată de cunoștințe despre diferite subiecte.
- Dezvoltarea imaginației și a creativității: cititul de ficțiune stimulează imaginația, permițându-ți să vizualizezi lumi și personaje unice în propria minte. Acest lucru poate inspira și dezvolta creativitatea.
- Relaxare și reducerea stresului: cititul poate fi o modalitate minunată de a evada din agitația zilnică. Imersarea într-o poveste sau într-un subiect interesant poate ajuta la reducerea stresului și la relaxare.
- Îmbunătățirea concentrării și a atenției: cititul necesită concentrare și atenție asupra detaliilor. Practicând aceste abilități în timpul cititului, le poți transfera în alte aspecte ale vieții tale.
- Dezvoltarea gândirii critice: lectura îți oferă ocazia de a analiza și de a evalua informațiile prezentate în text. Acest „exercițiu” ajută la dezvoltarea abilităților de gândire critică și de analiză a diferitelor perspective și idei.
- Îmbunătățirea empatiei: cititul despre experiențele și perspectivele diferitelor personaje poate dezvolta empatia și înțelegerea față de cei din jur.
- Stimularea creierului: cititul menține creierul activ și poate îmbunătăți funcțiile cognitive, putând ajuta la prevenirea declinului cognitiv pe măsura înaintării în viață.
- Oportunitatea de autodezvoltare: cărțile de dezvoltare personală și non-ficțiune pot oferi îndrumări valoroase pentru îmbunătățirea abilităților personale și profesionale.
- Cititul este, până la urmă, o plăcere: pe lângă toate aceste beneficii, cititul poate fi pur și simplu distractiv și plăcut. Te poți pierde în povești captivante și în lumi fascinante pe care le vei găsi pur și simplu între coperțile unei cărți.
Acestea sunt doar câteva dintre nenumăratele beneficii ale cititului. În general, lectura oferindu-ne oportunitatea de a învăța, de a evolua constant și de a ne bucura de noi experiențe intelectuale, emoționale, dar și de imaginație.
Lectura, rutina mea de Self-Care
Fiecare dintre noi are o relație personală cu cititul și, prin urmare, un ritual specific de lectură. Fie că lectura face parte din rutina noastră de zi cu zi sau că revine periodic în viața noastră, la distanță mai mică sau mai mare, fie că citim dimineața, la cafea ori seara, în liniște deplină sau numai alături de muzica potrivită, fie că ne delectăm cu articole online, cu romane, cărți de dezvoltare personală, serii manga, volume de poezie sau că devorăm fără discriminare orice este cuvânt scris, cu toții avem o relație cu lectura.
Așadar, lectura este mai mult decât o metodă plăcută de a ne petrece timpul, fiind, până la urmă, un act de îngrijire a propriei persoane. Integrată în rutina noastră de self-care, aceasta poate avea un impact profund asupra sănătății noastre mentale și emoționale. Fie că ne adâncește conexiunea cu noi înșine, ne oferă momente de liniște sau ne învață lecții de viață valoroase, lectura merită să fie o prioritate în eforturile noastre de a trăi o viață echilibrată și satisfăcătoare.
Stai aproape de noi pentru o nouă serie de articole dedicate Lecturii ca rutină de Self-Care, cu recomandări de lectură și idei practice pentru a integra cititul în propria rutină.
Vezi alte aticole:
Articol realizat de Roxana Molocea pentru libris.ro.
„Cărțile m-au urmărit, uneori mai timid, alteori mai hotărât, întreaga viață. Începând cu povestirile lui Ion Creangă citite de tatăl meu (cu savurosul și autenticul său accent), continuând cu nopțile nedormite, luminate de magia lecturii din liceu, până la bazele teoretice acumulate în cadrul Facultății de Litere și apoi la descoperirea rotițelor din spatele industriei odată ce am devenit parte din echipa Libris, viața m-a împins, spre norocul meu, din ce în ce mai aproape de lumea cărților.
Lectura este, pentru mine, un exercițiu continuu de empatie. Nu vom cunoaște niciodată cu adevărat și în profunzime viața altei persoane. Fiindcă ne lipsește această capacitate, avem nevoie de resurse, de exercițiu. În acest sens, lectura este esențială. Trebuie să citim, să avem contact cu poveștile de viață a zeci, sute de alți oameni, povești mai mult sau mai puțin codate, ca măcar să începem să înțelegem noi și noi perspective, care să ne ajute să fim mai înțelegători, mai toleranți, mai buni, mai umani.”
Dacă simți că sunteți cititori pereche, vezi și alte articole de același blogger aici.
4 răspunsuri