Sandra Pralong: „Sa citesti este cea mai autentica aventura pe care o poti avea vreodata…”

Sunteti curiosi sa aflati cum arata biblioteca unui scriitor? Cate volume contine? Care este cartea, din biblioteca personala pe care o indrageşte cel mai mult? Sunteti curios sa aflati ce cartisi-au propus scriitorii romani sa citeasca in perioada urmatoare? Va doriti sa aveti in biblioteca proprie carti cu autograful autorului?

Incepand din 01.02.2013, Libris propune  proiectul Lumea cartilor din perspectiva scriitorului, proiect care aduce mai aproape de public cei mai importanti scriitori romani ai momentului. In luna ianuarie  din 2015, scriitorul care isi dezvaluie relatia sa cu lectura si biblioteca personala  este… SANDRA PRALONG!

sandra-pralong

LIBRIS.RO: Sunteţi bibliofilă? Cum arată biblioteca dumneavoastră? Câte volume conţine? Care este cea mai valoroasă carte pe care o aveţi în bibliotecă? Care este cartea din biblioteca personală pe care o îndrăgiţi cel mai mult? De ce?

SANDRA PRALONG: Am şansa să am o bibliotecă mare şi cam dezordonată, în care mă pierd… Cred că s-au adunat vreo trei mii de volume. Am donat deja multe titluri în engleză la BCU pentru cei care studiază tranziţia democratică – sunt unele dintre cărţile pe care le-am utilizat pentru doctorat şi am dorit să profite şi alţii de ele. Pentru mine, cărţile cele mai valoroase sunt cele scrise de bunicul meu, g-ral Alexandru Budiş. A scris 23 de cărţi, dintre care am doar câteva, dar le preţuiesc pentru că arată extraordinara sa deschidere intelectuală. Cartea mea de căpătâi rămâne Structura revoluţiilor ştiinţifice de Thomas Kuhn, pentru că mi-a deschis ochii faţă de modul cum se schimbă înţelegerea noastră despre lumea în care trăim.

LIBRIS.RO: Cât timp alocaţi zilnic lecturii? Ce vă place să citiţi? Ce cărţi v-aţi propus să citiţi în perioada următoare?

SANDRA PRALONG: Citesc mai tot timpul. Nu neapărat cărţi, ci articole, interviuri, recenzii etc. Azi cu toţii facem puţine lucruri care să nu implice scris sau citit, nu-i aşa? Îmi pare cumva că informaţia „se detaşează” de noi, într-un fel pare că noi devenim un „canal” care transmite informaţia mai departe… În perioada ce urmează vreau să profit de vacanţe să-l recitesc pe Blaga, Trilogia valorilor, şi Molecula morală a lui Paul Zak, Noica, Pagini despre sufletul românesc, şi Durkheim, Calea interioară. Cotidianul ca exerciţiu.

LIBRIS.RO: Ce le putem transmite tinerilor care nu citesc, şi nu numai tinerilor, pentru a-i face să prindă drag de carte, de lectură?

SANDRA PRALONG: Să citeşti este cea mai autentică aventură pe care o poţi avea vreodată pentru că imaginaţia nu îţi e constransă de nimic – plecând de la premisele autorului, poţi construi exact lumea pe care ţi-o doreşti, eşti regizorul şi producătorul propriului film imaginar, ce poate fi mai frumos?

LIBRIS.RO: Cum vedeţi autorii români în contextul literaturii universale?

SANDRA PRALONG: Nu am căderea să judec pe nimeni, dar în literatura contemporană îmi lipseşte o masă critică de scrieri despre marile teme de societate – cu siguranţă vor veni…

LIBRIS.RO: Ce autori români aveți în bibliotecă? Ce autori români vă place să citiți?

SANDRA PRALONG: Am clasicii, iar dintre contemporani îi am pe Cărtărescu, evident, pe care însă nu-l prea înţeleg (încă), pe Gabriela Adameşteanu, pe care o iubesc, inconturnabilii Pleşu, Liiceanu şi Patapievici, care mă fascinează, Oişteanu, a cărui erudiţie mă impresionează, Tismăneanu, pe care îl admir, dar şi multă poezie, majoritatea scrisă de amici pe care îi iubesc prea mult ca să uit vreunul – ei ştiu cine sunt şi le mulţumesc şi pe această cale pentru bucuria pe care mi-o fac scriind…

pralong

 LIBRIS.RO : Cititorilor care încă nu v-au descoperit ce le puteţi spune pentru a-i determina să vă lectureze cărţile? Cum o recomandă Sandra Pralong pe Sandra Pralong?

SANDRA PRALONG: Grea întrebare. Sunt, înainte de toate, un om îndrăgostit – de ţara mea! Cineva care şi-a dedicat ultimii 25 de ani unui proces de (re)descoperire a frumuseţii noastre – şi cea interioară, sufletească, şi cea exterioară: natura, istoria etc. Cele trei cărţi publicate aici, în ţară (De ce m-am întors in Romania, Mai români decât românii? De ce se îndrăgostesc străinii de România şi, acum, Cum schimbăm mentalitatea? 25 de ani în România) sunt maniera mea de a pune în prim-plan România şi motivele de a te dărui ei cu toata fiinţa, făcându-i să vorbească pe cei care tocmai asta au făcut şi care iubesc sincer această ţară…

LIBRIS.RO: Dacă nu aţi scrie, cum altfel v-aţi elibera de „chemarea muzelor”?

SANDRA PRALONG: Încă pictez, chiar dacă nu-mi mai fac suficient timp pentru asta, şi m-aş reapuca să scriu poezie, dar cu aceeaşi pudoare ca înainte – nu pot publica încă partea cea mai launtrică din mine, o scriu doar pentru mine, ca să exprim ce simt…

Interviu realizat de Loredana Tudor, pentru www.libris.ro.

One Response

  1. Pe Sandra Pralong o ascultam cu placere si cu atentie, dar dupa ce am citit „Fata tatei si mama fetei” am inceput sa-i sorb fiecare fraza. Stau alaturi – Sanda Budis si Sandra Pralong – si e pentru prima data cand am un sentiment ca acesta de acum, privind doua …carti. Citesc si recitesc, invat cat pot invata si trag nadejde ca mi-a mai ramas timp sa actionez pe masura celor invatate gratie acestor noi profesori pe care mi i-am ales.
    Se cuvine sa va multumesc pentru ca am posibilitatea sa exprim recunostinta si neprefacuta afectiune pentru domniile lor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *