Astăzi Librăria Şt.O.Iosif din Braşov a zâmbit optimist, în acordurile melodiei lui Mihai Constantinescu, O lume minunată. Până la ora prânzului, versurile păreau să vorbească tocmai despre ceea ce se petrecea la faţa locului. Căci întreaga librărie a devenit, pentru o oră, acea lume cu mult soare, acea lume minunată a copiilor, copii harnici şi talentaţi am putea adăuga. Iar prichindeii nu s-au strâns doar ca să alerge printre rafturi, ca să răsfoiască o enciclopedie sau vreo carte de aventuri, mânaţi de curiozităţi cât se poate de sănătoase, ci ca să îşi celebreze noul statut, de mici scriitori. Elevii clasei a V-a de la Liceul de Arte Plastice Mattis Teutsch Braşov ne-au făcut plăcerea să-şi lanseze cartea tocmai la librărira Şt.O.Iosif. O creaţie colectivă care a adunat , în compunerile redactate de proaspeţii creatori, privirea copilăriei asupra anotimpurilor şi a lumii înconjurătoare. Şi ca să ne demonstreze că au multe de spus şi că ştiu să mânuiască pensula la fel de bine ca stiloul, copiii şi-au însoţit debutul literar de desene sugestive. Editura Pastel s-a îngrijit de apariţia acestor fragmente de priviri expresive şi inocente în volumul care nu putea să se intituleze decât: „O lume minunată”.

La lansarea cărţii au participat coordonatorul proiectului, profesoara Florina Mamina, precum şi profesorii Emilia Sinov, Gabriela Daraban şi Ion Popescu Topolog. Nu a lipsit nici domnul Valentin Coşereanu, directorul Memorialului Ipoteşti şi tatăl unuia din copiii care şi-au exersat pentru prima oară potenţialul literar. Vechea noastră cunoştinţă, domnul profesor Topolog i-a luat cât se poate de în serios pe cei mici şi nu a ezitat să facă aprecieri critice despre fiecare text în parte. Domnul Topolog a fost încântat de felul în care elevii de la Liceul Mattis Teutsch s-au dovedit a stăpâni mijloacele de expunere alese: de la cei care au ales să descrie peisaje şi care au arătat că ştiu să utilizeze arta gradaţiei şi a perspectivei de ansamblu până la cei care au ales naraţiunea şi dialogul şi au închegat fragmente de povestiri cât se poate de reuşite. Doamna Mamina s-a adresat şi părinţilor şi bunicilor pentru a le mulţumi şi a sublinia, cu recunoştinţă, rolul pe care şi ei l-au jucat în publicărea volumului lansat, prin încurajările şi interesul acordat iniţiativei copiilor. Domnul Coşereanu ne-a vorbit despre spiritul copilăriei, prin cuvinte alese, dând glas, prin citate, unor personalităţi de renume ca Giovanni Pascoli sau Constantin Brâncuşi. Cât despre copii, pe lângă entuziasmul pe care l-au exprimat, n-au uitat, ca orice scriitor care se respectă şi îi respectă pe cei care l-au sprijinit în actul său creator, să mulţumească tuturor îndrumătorilor şi celor care le-au stat alături.

Şi dacă, aşa cum bine a surprins domnul Coşereanu, prin vorbele poetului italian, lumea se naşte pentru fiecare om care vine pe lume, ne-am bucurat, în această după amiază de vineri să fim martori la naşterea lumii unor mici dar promiţători scriitori.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *