E tare cald la Braşov de câteva zile, semn că vara şi-a intrat deplin în drepturi. O perioadă în care cămăşile se descheie la guler, porii încep să transpire, mâinile se umezesc, o perioadă în care te simţi agitat, în care cu greu îţi găseşti  locul. Dar poate toată această atmosferă de surescitare favorizată de venirea verii este de bun augur, atâta timp cât pare să stimuleze şi o revărsare a talentelor. La Librăria Şt.O.Iosif din Braşov am simţit din plin în săptămâna care tocmai se încheie, această atmosferă copleşitoare a debutului călduros de iunie care  s-a oglindit într-o încântătoare stare de neastâmpăr scriitoricesc.

După ce miercuri, de Ziua Internaţională a Copilului am lansat două volume semnate de liceenii braşoveni Codrin Crăcuţ, Horia Benga şi Iulia Matieş, vineri, 3 iunie, în acelaşi Salon Şt.O.Iosif am continuat spectacolul promisiunilor literare, prin lansarea volumului REVERII DE BUZUNAR (Pastel, 2011), semnat Ioana Hodor (eleva a Colegiului National Andrei Saguna, Brasov).

Evenimentul a fost deschis de doamna Ana Oniţă, Director General Libris Braşov cea care a apreciat designul expresiv al copertei (doamna Gabriela Daraban, directorul Editurii Pastel pare să se ridice de fiecare dată la înălţimea aşteptărilor), oferind apoi cuvântul invitaţilor.

A vorbit doamna Mariana Ionescu, directorul Colegiului Naţional Andrei Şaguna, cea care a apreciat, ca şi la lansarea de miercuri iniţiativa şi entuziasmul elitei elevilor braşoveni de a se exprima artistic, într-un context de dezorientare şi disoluţie culturală. Doamna Ionescu a remarcat faptul că lansarea de astăzi nu este doar o încurajare a unui talent literar (confirmat de altfel şi de profesorii Ioanei Hodor) ci şi un exerciţiu de recunoştinţă al autoarei, un exerciţiu de preţuire la adresa mentorilor care au călăuzit-o pe drumul formării artistice. Doamna Ionescu a felicitat-o atât pe autoare, cât şi publicul prezent la lansare– o prezenţă pe care directoarea colegiului centenar braşovean o consideră o adeziune la un mod de viaţă, acela înconjurat de cărţi.

A vorbit şi directoarea adjunctă a Colegiului Naţional Andrei Şaguna, profesoara Cornelia Stroe, cea care ne-a mărturisit că a cunoscut-o pe autoare încă din clasa a V –a şi i-a urmărit evoluţia spectaculoasă în articole şi în cele din urmă în proza cuprinsă in volumul REVERII DE BUZUNAR. Doamna Stroe şi-a exprimat speranţa de a o întâlni şi mai târziu pe Ioana Hodor, tot la o lansare de carte, mai matură şi mai de impact.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QEaBvA-uSrI[/youtube]

Profesorul Ion Popescu Topolog, coordonatorul cenaclului literar la care Ioana Hodor a participat a comentat admirativ talentul autoarei, mărturisind că nu i-a venit să creadă, prima oară când a citit textele autoarei că aceasta era doar o elevă de clasa a VIII-a sau a IX-a. În viziunea profesorului Topolog, proza Ioanei Hodor cuprinsă în volumul REVERII DE BUZUNAR are o mare putere de generalizare, redă fidel psihologia vârstei şi se prezintă cât se poate de matur din punct de vedere stilistic. Profesorul Topolog a selectat pentru publicul prezent o mostră de text, spre a ilustra reuşita scriitoarei de a imprima valenţe de-a dreptul aforistice anumitor fragmente.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3aEArljGDQg[/youtube]

Nu în ultimul rând profesorul Topolog s-a declarat încântat de faptul că Ioana Hodor aşa cum i-a mărturisit mentorului ei, este deja implicată într-un nou proiect literar, fapt care întăreşte până la urmă încrederea în promisiunea literară pe care tânăra autoare o reprezintă.

A luat cuvântul şi domnul Doru Munteanu, cel care a ne-a sintetizat cursul  evenimentelor din ultima săptămână: 4 liceeni au debutat literar la fel de promiţător. Preşedintele USR Braşov nu a exclus posibilitatea să avem de a face cu un adevărat manifest literar pe anul 2011, manifest care trebuie, de acum înainte, să îşi sufle singur în pânze (prin creaţii artistice) pentru a-şi desăvârşi călătoria pe harta întinsă a literaturii.

A vorbit şi autoarea, Ioana Hodor care ne-a vorbit despre motivaţiile de a scrie un volum la o vârstă atât de tânără şi care a adresat mulţumiri tuturor celor care au sprijinit-o, de la părinţi şi până la profesori.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hLt9IEn4MSg[/youtube]

După aprecierile editorului, Gabriela Daraban care a remarcat, la rândul său maturitatea limbajului şi gândirii autoarei, lansarea s-a încheiat într-o sesiune lungă de autografe.

Mulţumim autoarei, mulţumim invitaţilor şi publicului pentru alegerea de a se întâlni şi a celebra un nou botez literar la înălţime. Se pare ca debutul verii predispune favorabil talentele la exprimare…

6 Responses

 1. Este o carte exceptionala pe care am citit-o „pe nerasuflate” .Asteptam si alte aparitii , pe care sa le savuram cu aceeasi placere.

 2. Proza politista sta tare slab in ultima vreme. Am citit „Caviarul cainelui de lupte” si „Natura moarta cu sevraj”, 2 volume cumparate de pe net, la niste anunturi, si mi-au placut. Am aflat ca erau tiraje mici, facute mai la intamplare, si m-am intrebat de ce nu se ocupa nimeni de editarea unor asemenea volume, ca s-ar vinde bine?! Chiar, dvs ati citit volumele mentionate? M-ar interesa opinia unui specialist, cu respect, Timeea.

  1. Din pacate, titlurile recomandate nu au fost scoase in circuitul larg al librariilor, sunt inca in categoria volumelor-cult – lumea vorbeste despre ele si le prinde de unde poate, dar fara sa ramana accesibile publicului larg. Sper ca macar editurile mari care promoveaza literatura politista (ex Tritonic sau Nemira) sa ia in calendarul lor publicistic si aceste titluri… altfel, cu greu voi ajunge la ele. Spuneti ca proza politista sta slab in ultima vreme… sa inteleg ca ati citit tot de George Arion, Bogdan Hrib sau Rodica Ojog Brasoveanu?

 3. Rodica Ojog-Brasoveanu am citit absolut tot ceea ce-a scris, dar G.Arion mai putin, iar B.Hrib am rasfoit. Titlurile pomenite de mine, de exemplu „Caviarul Cainelui de Lupte”, sau „Natura Moarta cu Sevraj”, au fost bine primite de Critica de Specialitate si au recenzii-cronici pe Net, uitati-va pe Policier-blog, sau pe „Confluente Romanesti”, sau chiar pe „Romane Politiste Romania”.
  Aceste romane ar merita o soarta mai buna, dar din pacate este posibil sa nu fie prea promovate din motive care-mi scapa…
  ,

  1. Si eu am ramas surprins de recomandarile frecvente de pe forumuri si bloguri variate relativ la titlurile pomenite… e destul de ciudat ca nu au fost publicate.

 4. Domnule Sever Gulea, dar aceste carti SUNT PUBLICATE…!! Ele exista pe net, dar nu exista in nici o librarie, in nici o retzea literara! Deoarece nu sunt sustinute-n nici un fel, desi au recenzii excelente. Cu putina bunavointa le puteti gasi si dvs sa le cititi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *