Poate ca să fim în ton cu atmosfera anotimpului care întotdeauna poposeşte mai greu la Braşov, am pregătit o lansare de carte cât se poate de adecvată momentului. Căci dacă acea căldură de iunie nu iartă nimic din ceea ce e solid şi scorţos şi taie discret elanul discursurilor înflăcărate şi proiectelor istovitoare, se pare că ea s-a făcut simţită, chiar şi pe plan ficţional, acolo unde istoria si eroicul monumental s-au topit astăzi, spre deliciul publicului, în zeflemea şi umor inteligent.

Joi, la Librăria Şt.O.Iosif din Braşov, am lansat volumul NEPOVESTITELE TRĂIRI ALE TEMPLIERILOR ROMÂNI (Editura All, 2011) semnat Adrian Voicu – primul autor român lansat în cadrul colecţiei de literatură Strada Ficţiunii.

Evenimentul a fost deschis de doamna Ana Oniţă, Director General Libris Braşov, cea care a remarcat cu bucurie faptul că prietenii librăriei braşovene au alcătuit un public suficient de generos, chiar şi la o oră destul de neprielnică pentru lansările de carte.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=M25_3yDDojw[/youtube]

Critica de întâmpinare a volumului a fost pregătită de profesorul şi criticul literar Evelina Circiu cea care a oferit un tablou convingător şi aproape complet al operei. În opinia doamnei Circiu, romanul lui Adrian Voicu este un roman care împrumută convenţiile literare ale genului istoric şi cavaleresc pe care însă le subminează într-un registru ludic, parodic şi livresc. Protagoniştii romanului sunt o gaşcă alcătuită dintr-un sas, un ungur şi un valah care fac tot posibilul să ajungă la osemintele unor templieri celebri din Franţa. Structura naraţiunii lui Adrian Voicu este însă arborescentă şi cuprinde şi întâlniri cu Durant Aligheri (Dante, pentru prieteni!) dar şi cu giulgiul cristic şi chiar cu figuri mitologice româneşti ca ciobanii baladei Mioriţa sau Ana meşterului Manole. Şi pentru că românii au fost grozavi măcar în vremuri medievale (am avut şi noi parte de gloria noastră – nu am stat noi pavăză pentru Europa, în vreme ce occidentul huzurea?), ciudatul trio compus din Berilă, Pista şi Kremwurst ajung să rescrie, în călătoria sa, chiar şi istoria cuplului paradigmatic Romeo şi Julieta. Linia romanului este, aşa cum a surprins şi Evelina Circiu, evident caricaturală iar stâlpii care susţin această ramă subtil neserioasă şi demistificatoare sunt limbajul (subversiv, o punte autentică de legătură între perioada medievală care circumsrie planul acţiunii şi zilele noastre) şi mai ales numele personajelor: vă veţi întâlni cu cavalerii neutroni, cu ambasadorul Pilaf, cu contele Gel de Douche şi cu multe alte nume şi titluri onorabile. De asemenea lumea lui Adrian Voicu este populată din plin de securişti (v-aţi gândit deja la băieţii cu ochi albaştri… mai gândiţi-vă la nişte oameni care poartă secure) dar si de boschetari (şi nu vă opriţi cu mintea la tufişuri…). Aşa cum a remarcat criticul Evelina Circiu, reuşita lui Adrian Voicu este interesantă, atâta timp cât aceasta reuşeşte să stăpânească exemplar progresivitatea epică , asumând convenţiile literaturii cavalereşti, dar în acelaşi timp să o salveze de clişeele asociate genului, să ia distanţă faţă de ea, prin saltul în registrul comic, prin efectul salvator al umorului inteligent.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vNF9LwM0QKk[/youtube]

A vorbit şi Mario Demezzo, vicepreşedintele Editurii All cel care a indicat romanul lui Adrian Voicu drept cea mai bună oglindă a autorului: o carte care te amuză şi te relaxează prin umorul uneori abrupt, dar care reuşeşte să te şi provoace, să te facă să îţi pui întrebări. Mario Demezzo ne-a spus câteva lucruri şi despre colecţia de literatură a Editurii All, Strada Ficţiunii, o colecţie a cărei spirit este până la urmă reprezentat din plin de volumul lui Adrian Voicu: efervescenţă, vitalitate, originalitate.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=AUHXYorl8VM[/youtube]

Vădit emoţionat şi încântat în acelaşi timp, Adrian Voicu ne-a vorbit despre senzaţia pe care a avut-o când a scris cartea (pare a fi o scriitură din aceea pe care o aşterni dintr-o bucată), despre sentimentele pe care le are faţă de ea şi despre plăcerea de a răsturna istoria aşa cum o ştim. Lansarea s-a încheiat printr-o sesiune de autografe.

Mulţumim Editurii All pentru că a inclus Libăria Şt.O.Iosif în turneul de promovare al cărţii, mulţumim invitaţilor şi publicului pentru prezenţă… speram ca ati avut parte de o prefata convingatoare a predispozitiilor umoristice pe care le aduce vara.

Volumul NEPOVESTITELE TRĂIRI ALE TEMPLIERILOR ROMÂNI este disponibil şi pe www.libris.ro dar şi la Librăria Şt.O.Iosif din Braşov (cu 20% reducere pe întreaga durată a lunii iunie).

5 răspunsuri

  1. Am fost între de oameni calzi, buni şi tare frumoşi la suflet.
    Vă mulţumim pentru organizarea impecabilă a evenimentului şi pentru călduroasa primire.
    Mai venim cu proxima ocazie de scriituri sau cu proxima ocazie de venire prin Braşov. 🙂

  2. Pingback: Un an cât o viaţă de om | Adrian Voicu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *