Nu prea des se întâmplă ca ambianţa lansării unei cărţi să oglindească atât de bine atmosfera regăsită în volumul lansat. Ieri însă, am trăit una din acele rare ocazii când nu doar prezentatorii au vorbit explicit despre cartea adusă în atenţia publicului, cât mai ales ambianţa în care a avut loc lansarea a reuşit să ne introducă perfect în atmosfera paginilor. Volumul lui Mihail Vakulovksi vorbeşte despre tinereţe şi viaţa în studenţie… e un rockman care şi-a aflat de minune locul printre feţele zâmbitoare, sticlele de băutură şi muzica bună din proaspăta reşedinţă a rockerilor braşoveni (chiar si filmarile si pozele au fost mai … studentesti – ne cerem scuze pentru stangacia inregistrarilor).
Joi, 29 iunie, la clubul ROCKSTADT din Braşov, am lansat cartea TOVARĂŞI DE CAMERĂ (Cartea Românească, 2011), semnată Mihail Vakulovski, între două-trei beri şi câteva pasaje despre viaţa în Republică (Moldova, uei!).
Evenimentul a fost moderat de Adrian Lăcătuş, profesor la Facultatea de Litere Braşov, care a remarcat de la început condiţiile superioare de organizare ale evenimentului (la câte lansări poţi să vorbeşti deschis şi să mai bei şi o bere?). Fără să mai facă o prezentare pe larg a autorului, în fond Mihail Vakulovski este deja un cunoscut poet, publicist şi critic literar al generaţiei tinere, Adrian Lăcătuş a prezentat în linii mari volumul lansat, un volum care inaugurează un gen literar: rockmanul. În spatele titulaturii abrupte şi inedite se ascunde o scriitură vie, ameţitoare, cu puternică încărcăutră autobiografică. TOVARASI DE CAMERA vorbeşte pe de o parte despre viaţa la cămin în vremuri istorice tulburi: dezgheţul de la finalul anilor 80, de la finalul agoniei regimurilor comuniste (urmate, evident de o altă agonie… a tranziţiei). Aşa cum a surprins Adrian Lăcătuş, romanul lui Mihail Vakulovski, chiar dacă e proiectat într-un cadru destul de sumbru, vorbeşte despre oamenii care au ales să-şi trăiască viaţa. Performanţa stilistică a lucrării este dată tocmai de reuşita de a reface, într-o manieră aproape torenţială haosul unei lumi, prin nenumăratele poveşti, adesea fragmentare, ale tuturor celor adunaţi de împrejurări să-şi trăiască viaţa în cămin. Viaţa în cămin – cu siguranţă o experienţă semicarcerală, în care intimitatea şi proprietatea devin nişte noţiuni foarte abstracte, nu reprezintă însă în volumul lui Mihail Vakulovski pretext de lamentaţie, mai degrabă de celebrare. Căci toate realităţile, cât de tragice, la care iau parte studenţii (şi vorbim de ignoranţă universitară, de condiţii locative execrabile, de discursuri apăsător de lemnoase) sunt întâmpinate cu umor şi ironie cât se poate crude. Romanul oferă acces cititorilor, în acelaşi timp, la viaţa Chişinăului în tranziţie, o viaţă nelipsită de familiarul comun tuturor ţărilor postcomuniste, presărată însă şi cu exotismele inedite ale obiceiurilor şi desigur a limbii moldoveneşti. Adrian Lăcătuş a apreciat în final romanul lui Vakulovski drept o reuşită încercare de recuperare a unei lumi (şi e de abia prima dintr-o trilogie) – o lume care iată, am putea adăuga că se poate vedea şi în culori cât se poate de vii, nu doar în alb-negru.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ho_SRoLGZUE[/youtube]
Actriţa Iulia Popescu a citit, în reprize, pasaje bine alese din lucrare care au ilustrat, atât accentele ceva mai grave, cât şi cele de un umor exploziv ale romanului TOVARĂŞI DE CAMERĂ.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mXvhZ4ikTCE[/youtube]
A vorbit şi Mihail Vakulovski care a mărturisit că personajele pe care le-a creat sunt atât de vii, probabil şi datorită faptului că împrumută destul de mult din trăsăturile oamenilor pe care i-a cunoscut în experienţa căministă (eu unul mă declar copleşit de numărul lor… cred că Mihail Vakulovski rivalizează probabil lejer cu orice campion facebookist în ceea ce priveşte numărul de prieteni… doar că autorul volumului lansat face performanta prin memoria reala şi nu virtuala). Mihail Vakulovski ne-a vorbit şi despre proiectul său viitor, de a alcătui o trilogie a experienţei de cămin care va cuprinde şi viaţa doctoranzilor în Bucureşti.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1nhhFFnO9L0[/youtube]
Înainte de final a luat cuvântul (din sală de data aceasta), profesorul Caius Dobrescu, cel care a ţinut să sublinieze cât de binevenită este apariţia romanului TOVARĂŞI DE CAMERĂ. În opinia profesorului Dobrescu, Mihail Vakulovski poate fi inclus in acea categorie de autori din Republica Moldova care fac ce trebuie, anume construiesc un discurs nou şi viu al intelectualilor, un discurs care vine să înlocuiască defunctele accese naţionaliste naive, în linia celor ilustrate de Adrian Păunescu, Leonida Lari sau Grigore Vieru.
O bere rece, o carte bună, tovarăşi de nădejde. Cine mai are nevoie de poduri de flori idealiste, când la petrecerea din cămin îi simţi pe moldoveni, mai apropiaţi ca niciodată?
Si voi puteti sa ii aveti alaturi, sa deveniti tovarasi de camera: volumul lui Mihail Vakulovski este disponibil pe www.libris.ro si la Libraria St.O.Iosif din Brasov.