Colegul meu Adi Lepus va recomanda seria CANTEC DE GHEATA SI FOC , semnata George R.R. Martin…. nu doar un anume volum, ci intreaga serie a carei lectura a desavarsit-o recent – ce experienta epica de proportii!

Gheata si foc. Nordul si Sudul, Winterfell si Mereen, Ghis, Dorne. Sau mamuti, uriasi, lupi si dragoni, piramide, harpii.

Calatoria la care ai pornit tu, cel care iei prima oara in mana „Urzeala Tronurilor” te duce mai departe decat ai gandit la inceput. Asa ca ai face bine sa memorezi hartile din carte. Pentru ca fie ca esti langa Zid, insotindu-l pe Jon Snow, fie ca esti in piramidele din Astapor, sau in arenele de lupta din Mereen cu Daeneris, sau la Debarcaderul regelui cu Lanisterii, sau in corabii cu Greyjoy, totul va fi ingemanat cu razboiul.

Calatoria la care pornesti tu, cel ce citesti Urzeala Tronurilor, apoi Inclestarea regilor, Iuresul sabiilor, Festinul ciorilor, sau Dansul dragonilor  nu va fi una scurta. Si nu o vei parcurge pe un singur drum, de la un capat la altul. Vei strabate tot tinutul, insotind lupii stravechi cand vaneaza, uriasii cand ataca, vei vedea Rondul de noapte luptand, khall-ii gonind pe caii lor, dragonii crescand. Nu te gandi la noptile in care nu vei dormi. Nu te gandi la inghetul Nordului, la nameti, la frigul ce iti taie rasuflarea, sau la noptile aride din sud care te lasa fara suflare. In schimb, lupta in razboiul celor cinci regi, lupta pe Zid impotriva salbaticilor ce incearca sa-l escaladeze, lupta cu Sam cand Ceilalti isi arunca rasuflarea inghetata asupra ta, fii de partea lui Robert Baratheon, de partea lui Rob Stark sau de partea lui Renly, alege-ti partea si traieste in paginile cartii ca si cum ai fi acolo. Iti va fi greu sa nu o faci.

Sa nu te astepti la raspunsuri usoare. Nimeni nu e cu adevarat bun, nimeni nu e cu adevarat rau. In afara de putini cativa, tot universul Westerosului este format din Oameni nu din personaje. Oameni care fac greseli, care sunt uneori slabi, alteori puternici, uneori sfideaza curajul, alteori se ascund. Sa nu crezi ca cei inocenti sunt aparati iar cei drepti inving mereu. Cei ticalosi, nu sunt intotdeauna pedepsiti. Cei care lupta pentru dreptate se pot schimba, pot fi infranti, zdrobiti ca si cei nemilosi. Raul devine bine, binele devine rau.

Calatoreste fascinat insa, nimic nu iti este ascuns. Vei cunoaste totul prin ochii lor si prin ochii celorlalti. Vei fi captiv cu Tyrion in fortareata de la Erye, vei lupta cu el la Debarcaderul regelui, vei fi acolo cand Rob Stark aplecat asupra hartii va hotara urmatorul atac, vei suferi alaturi de el cand va fi tradat. Vei asedia cu Jamie Lannister, vei planui cu Tywin si cu Cersei, vei lupta in duelul Printului Oberyn din Dorne cu Clegane „Muntele” sau vei cu ucide cu Cainele lui Joffrey. Vei cunoaste si vei vedea totul. Nu vei fi crutat insa. Dezamagirea va fi mare uneori, bucuria victoriei asemenea.

Conteaza la sfarsit faptul ca in timp ce noaptea trece pe langa tine, poti sa speri citind, ca undeva, realitatea este intre randurile pe care le citesti.

SERIA GHEATA SI FOC – George R.R.Martin, Editura Nemira –  disponibila in luna februarie cu 25% reducere

URZEALA TRONURILOR

INCLESTAREA REGILOR

IURESUL SABIILOR

FESTINUL CIORILOR

DANSUL DRAGONILOR

One Response

  1. Pingback: Cărți: Serii populare pe care nu le-am citit – Bloguirea

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *