Deși sărbătorile pascale se apropie de final și minivacanța românilor așijderea iar traficul infernal și magazinele aglomerate din aceste ultime zile ne-au amintit de întoarcerea inevitabilă la cotidian, am decis să mai prelungim puțin tihna sărbătorilor, la umbra culturii, printr-o lansare de carte. În mod paradoxal, ne-am păstrat în spațiul răgazului și plăcerii intelectuale primind vizita unui… politician. Doar că acest cunoscut politician, un oaspete longeviv al librăriei brașovene, a sosit și a vorbit astăzi în calitate de autor și de om al literelor.

MARȚI, 17.04.2012, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, am lansat volumul CELE MAI FRUMOASE AFORISME (Editura Fundația România Mare, 2011), semnată de CORNELIU VADIM TUDOR, în compania autorului și a unei asistențe numeroase.


Evenimentul a fost deschis de DORU MUNTEANU, președintele USR Filiala Brașov cel care, ca de fiecare dată, ne-ai introdus în contextul semnificațiilor culturale ale zilei. Despre Corneliu Vadim Tudor vorbitorul a amintit că se dovedește o adevărată instituție, având preocupări și contribuții culturale dintre cele mai variate: gazetar, om politic, prozator, dramaturg, scenarist, director de publicații, editor de carte și nu în ultimul rând, un veritabil mecena generos (cele 14 ediții ale Premiilor Fundației România Mare stau mărturie în acest sens). Cele 1902 aforisme propuse de Corneliu Vadim Tudor (și nu, nu se ascunde nicio semnificație ezoterică în spatele acestei cifre) se ridică, în opinia lui Doru Munteanu la nivelul exigențelor propuse chiar de unul din maeștrii autohtoni ai acestei specii literare, anume Lucian Blaga (pentru care un aforism trebuie să se dovedească un grăunte de metal nobil). Volumul lui Corneliu Vadim Tudor oferă, așa cum a sugerat vorbitorul, un adevărat spectacol intelectual al spiritului enciclopedist și rafinat al autorului, atinge teme dintre cele mai diverse: de la meditații asupra creștinismului, la frumos și desigur la teme istorice și politice. Reușind să își dea măsura și într-o specie literară care nu este la îndemâna oricui, Doru Munteanu a apreciat că lui Corneliu Vadim Tudor nu îi mai rămâne altceva de făcut decât să își publice și memoriile.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zt561q80VeM[/youtube]

A luat cuvântul apoi preotul VASILE OLTEAN, un alt vechi cunoscut al autorului, cel care l-a numit pe Corneliu Vadim Tudor un creștin autentic, un creștin global, un om prin care lucrează însuși Dumnezeu. Vasile Oltean s-a apropiat, în analiza sa, cu precădere asupra aforismelor care ating problematici creștine (de la natura divinității, statutul creștinului și până la relația religie-știință), remarcând faptul că autorul cugetă asupra celor sfinte cu virtutea și profunzimea unui preot. Un foarte bun cunoscător al textului biblic, Corneliu Vadim Tudor vorbește despre creștinsim într-o manieră pe cât de conentrată, pe atât de relevantă- iată și câteva exemple sugerate de vorbitor: Dumnezeu face lucrare, în vreme ce diavolul face lucrătură, O posibilă definiție a creștinismului –mândria de a fi umil.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Cm0GLr0win4[/youtube]

A luat cuvântul apoi criticul de artă GABRIEL STAN cel care a exprimat câteva considerații legate de copertă, dominată de crini francezi – unul din simbolurile cele mai durabile ale creștinătății (este vorba de floarea pe care a primit-o Clovis în vis de la un înger). De asemenea, Gabriel Stan a amintit și faptul că volumul lansat de Corneliu Vadim Tudor nu este doar o carte plină cu maxime, ci o colecție de aforisme cu iz poetic, cu referiri istorice inedite, într-un cuvânt o carte de înțelepciune.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=I5ynP_4a5dc[/youtube]

Discursul de încheiere a aparținut lui CORNELIU VADIM TUDOR care a oferit aprecieri generoase gazdelor in ceea ce priveste aspectul si longevitatea activitatii Librariei St.O.Iosif Brasov (ne simtim cu atat mai onorati, mai ales ca vorbitorul a vizitat multe librarii atat in tara cat si in strainatate). Corneliu Vadim Tudor  a depănat amintiri legate de Brașov și a apreciat rolul jucat de orașul de la poalele Tâmpei în evoluția culturală a României. Apoi autorul a vorbit și despre scenariul pe care l-a pregătit pentru un nou film regizat de Sergiu Nicoleascu, despre sacrificiile la care te obligă viața publică și mai ales cea politică, în ceea ce privește preocupările artistice și despre proiectul de doctorat în teologie.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HUOSBHWz7KE[/youtube]

Nu în ultimul rând, Corneliu Vadim Tudor și-a recunoscut și failibilitatea și dimensiunea umană (mai ales în ceea ce privește problema aderării României la Uniunea Europeană) și a mulțumit publicului pentru prezență.

Lansarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Mulțumim vorbitorilor și audienței și desigur îi mulțumim și lui CORNELIU VADIM TUDOR pentru prelungirea oportună a răgazului festivist pe care ne-a oferit-o. Volumul CELE MAI FRUMOASE AFORISME este disponibil și pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *