Pe 21 mai, s-a celebrat  Ziua Diversității Culturale, o sărbătoare care promovează dialogul și armonia între comunități,. Iata că s-a întâmplat până la urmă  să marcăm acest moment festiv, tocmai printr-un volum care oglindește exact universul mozaical regăsit inclusiv în spațiul românesc, o lume aflată, așa cum ne-a amintit cartea lui Claudiu Florian, la confluența mai multor istorii și mentalități.

Joi, 24.05.2012, la Librăria Șt.O.Iosif din Brașov am lansat volumul VÂRSTELE JOCULUI. STRADA CETĂȚII (Editura Cartea Românească, 2012) semnat de Claudiu Florian, alături de autor și de profesorii de la Facultatea de Litere din Brașov.


Evenimentul a fost deschis de ANDREI BODIU, cel care a observat că apariția volumului lansat se dovedește cel puțin insolită: în primul rând avem de a face cu un autor care debutează târziu în proză și cu toate acestea, o face cât se poate de convingător. În al doilea rând,avem de a face cu un roman publicat inițial în limba germană, a cărui experiență de traducere a atins, pentru autor, proporțiile unei rescrieri. Așa cum sugera Andrei Bodiu, Claudiu Florian este printre puținii scriitori autentic bilingvi (cu ambele limbi, româna și germana, învățate chiar de acasă). În ceea ce privește romanul, în peisajul narațiunilor care evocă lumea copilăriei sub anii comunismului, lucrarea lui Claudiu Florian se identifică prin câteva particularități: elementul biografic relevant (faptul că autorul a trăit situații de viață într-un mediu multicultural), calitatea scriiturii (autorul dovedește o mână sigură încă de la prima carte) și, desigur, perspectiva inedită (aceea a unui copil) asupra unei lumi care nu mai există. E vorba de acea lume în care se reliefează și se celebrează armonia diferențelor culturale și etnice: sașii, germanii, românii par să conviețuiască memorabil în atmosfera dificilă a uniformității comuniste. Andrei Bodiu a recomandat tuturor volumul lui Claudiu M Florian, sugerând și faptul că premiile literare din acest an nu ar trebui să ocolească lucrarea lansată.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UcYoqfXlcvA[/youtube]

ADRIAN LĂCĂTUȘ a apreciat în primul rând faptul că lucrarea prezentată este fidelă misiunii romanului, ca specie literară: aceea de a explora o realitate, de a oferi o cunoaștere a unei lumi trăite sau imaginate. Explorarea se face din perspectiva unui copil (și se ridică fără cusur la înălțimea acestei provocări literare pentru autor) care reproduce cel mai adesea cu inocență, cu naivitate dublul limbaj și dubla realitate pe care o percepe în vremurile pe care le trăiește. Această perspectivă este totuși orientată de autorul matur, tocmai spre punctele esențiale în recompunerea universului evocat. În opinia lui Adrian Lăcătuș, Cludiu M. Florian a pregatit un volum deschis și ofertant ca experiență de lectură dar și un instrument valoros de recuperare a unor lumi aparent apropiate (mai ales pentru brasoveni, tinand cont ca o parte din acțiunea romanului are loc în împrejurimile Brașovului), dar totuși atât de îndepărtate pentru cei mai mulți dintre noi astăzi (mai ales după exodul populației germanice din zonă).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=B73A4J7CilA[/youtube]

CLAUDIU M. FLORIAN s-a simțit emoționat și bucuros să vorbească atât de aproape de epicentrul cărții, anume la Brașov. Autorul a vorbit despre originile romanului, oferind detalii inedite în acest sens – primele pagini s-au materializat în timpul călătoriei cu metroul în Germania, apoi o editură germană s-a arătat interesată să publice cartea și abia mai târziu, Claudiu M. Florian și-a tradus lucrarea și în limba română. Autorul a făcut o prezentare a capitolelor cărții- e vorba de o poveste care își poartă cititorul din Rupea și până în Giurgiu și din Ardeal până în Germania, asamblând mereu panorame inedite ale unor mentalități diverse, proiectate într-o serie de contexte dispărute. Diversitatea este evocată în toate instanțele ei: la nivel de grai, de credințe, de tradiții, de percepții asupra lumii, iar copilul din perspectiva celui care se narează întreaga poveste este punctul de observație privilegiat al acestor lumi. Claudiu M. Florian a mărturisit că acest roman este doar primul dintr-un ciclu (VÂRSTELE JOCULUI) care va acoperi viața în sânul comunității mozaicale din Transilvania până după anii 90. La final, autorul a dat și câteva explicații referitoare la titlu (vârstele jocului se referă atât la evoluția biologică și personală a protagonistului dar și la elementele angrenate în organizarea socială a vremii).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NbjgyqW7oBE[/youtube]

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Mulțumim profesorilor Adrian Lăcătuș și Andrei Bodiu pentru întâmpinările critice convingătoare și pentru că au deschis publicului apetitul pentru lectură. Mulțumim publicului care s-a încumetat să învingă capriciile vremii pentru a asista la această lansare și desigur, mulțumim lui Claudiu M. Florian pentru generozitatea de care a dat dovadă: atât față de Librăria Șt.O.Iosif, prin decizia de a-și lansa volumul aici cât și față de întreg publicul român, prin decizia de a oferi un acces inedit și intim în culisele, în adâncimile unui univers pe care generația de astăzi nu mai are cum să îl descopere atât de cuceritor, altfel decât prin literatură.

Volumul VÂRSTELE JOCULUI. STRADA CETĂȚII e disponibil și pe www.libris.ro

One Response

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *