În atâția ani de zile,  la Librăria Șt O Iosif din Brașov a devenit oarecum un fapt obișnuit să lansăm  nenumărate romane, cărție de poezie, de memorii, de dezvoltare personală și chiar de specialitate. Însă de prea puține ori am avut ocazia să pregătim lansarea unui volum de învățat limbile străine. Iar acest lucru s-a întâmplat probabil pentru că manualele de învățat limbi străine sunt cărți cu utilitate individuală și punctuală, ele nu par să degaje vreo semnificație relevantă colectiv. Cu toate acestea, lansarea unui manual de învățarea limbilor străine devine un eveniment, atunci când acestea facilitează accesul la anumite limbi  despre care putem spune ca sunt …mai exotice.

JOI, 14.06.2012, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am lansat volumul LIMBA ARABĂ PE ÎNȚELESUL TUTUROR, semnată de CRISTINA NEGULESCU, în compania autoarei și a unei asistențe generoase.


Am avut onoarea să deschid evenimentul, căutând să subliniez tocmai caracterul semnificativ pe care această apariție îl evidențiază, atâta timp cât studiul limbii arabe în România este un apanaj al specialiștilor (puțini la număr) și al câtorva studenți norocoși la puținele secții universitare existente la noi în țară. Într-un asemenea context, un manual accesibil,  precum este cel lansat de Cristina Negulescu destinat publicului larg în primul rând reprezintă o ocazie de neocolit pentru a căpăta acces nemijlocit la una din cele mai vechi și mai fascinante culturi ale lumii.

A luat cuvântul apoi CORNELIU PIVARIU, Director General INGEPO, un vorbitor de arabă, la rândul său,  care a apreciat apariția editorială drept o încercare singulară, reușită în peisajul autohton de a populariza una din cele mai vorbite limbi de pe glob. Meritul cărții este acela de a oferi o bază bună de pornire în stăpânirea unui grai dificil. Comparând conținutul volumului cu propriile sale cunoștințe, Corneliu Pivariu a apreciat că volumul este util și în aprofundarea și fixarea noțiunilor celor care sunt începători. La final vorbitorul a remarcat faptul că doar asemenea volume, cu adresabilitate largă pot încuraja consistent oamenii să se apropie cu îndrăzneală de o limbă, pe cât de dificilă, pe atât de frumoasă.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QiiE4pZyK-g[/youtube]

A vorbit MĂDĂLINA GHEORGHECI, filolog si  profesor la MAPN, prietenă cu autoarea. Mădălina Gheorgheci a pornit de la premisa că învățarea limbilor străine este astăzi o necesitate și că, dincolo de trendurile generale, francofone sau anglofone, în contextul geopolitic actual, studiul limbilor Orientului Mijlociu se dovedește cât se poate de relevant și de oportun. În acest sens, Cristina Negulescu, prin manualul pe care l-a lansat, oferă tuturor ocazia stăpânirii unui avantaj lingvistic semnificativ în orice context.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=r6gaozuh4Cs[/youtube]

CRISTINA NEGULESCU a vorbit despre conținutul manualului adus în atenție publicului: dorind să ofere un ghid, un îndreptar, un sprijin începătorilor, autoarea a căutat să pornească de la simplu la complex, să atingă problemele fundamentale ale gramaticii arabe, ale alfabetului și vocabularului arab, însoțind prezentările cu multe exemple și cu o aplecare certă spre practica conversațională. Studiul limbii arabe, așa cum a prezentat vorbitoarea, este împărțit în mai multe domenii însă ea a căutat să insiste în acest manual pe araba standard modernă și nu pe araba clasică sau araba colocvială. Cristina Negulescu a vorbit și despre motivația de a alcătui un astfel de manual: oferta educațională din România este mult prea săracă pentru o limbă care se vorbește în peste 21 de țări și care a căpătat și statutul de limbă de studiu în ONU. Tocmai de aceea, autoarea a propus publicului un instrument de lucru flexibil și accesibil.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=L7_92GJUQj0[/youtube]

Evenimentul s-a încheiat cu autografe și cu discuții amicale.

Mulțumim autoarei pentru că a ales să își lanseze acest volum la Librăria Șt.O.Iosif și mulțumim asistenței numeroase care a fost prezentă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *