O nouă întâlnire în cadrul Schimb de Cărți a însemnat o nouă surpriză pentru mine, de data aceasta din direcția literaturii SF. Dorin Lazăr, unul din participanți la eveniment, mi-a amintit de unul din filmele pe care le-am văzut și le-am revăzut în copilărie,  spre finalul anilor 90 –anume Infanteria Stelară, în regia lui Paul Verhoeven. Fusese un film care bineînțeles că mi-a plăcut tare mult la acea vreme- avea ingredientele adorate de puștii de 10-12 ani – soldați bine antrenați, inamici înfricoșători extratereștri, înfruntări redutabile și o victorie glorioasă și virtuoasă a luptătorilor tereștri. Nu am știut însă că filmul era de fapt o ecranizare a unuia din cele mai celebre și mai controversate romane SF, o ecranizare destul de plină de neajunsuri, așa cum mi-a sugerat Dorin Lazăr, cel puțin dacă raportăm producția cinematografică la conținutul și mizele volumului lui Robert Heinlein. Poate nici nu e de mirare că am rămas atât de ignorant în ceea ce privește romanul lui Heinlein, atâta timp cât recomandarea lui Dorin s-a dovedit a fi mai degrabă virtuală (el a citit romanul în format e-book în engleză), tocmai pentru că, din 1992 și până astăzi nu îmi amintesc să mai fi existat o ediție tradusă și tipărită în limba română a lucrării Starship Troopers.

Povestea din Starship Troopers care, cu câteva excepții, corespunde și desfășurării narative din film poate părea destul de simplistă și de schematică- avem de a face în fapt cu un clasic bildungsroman, povestea devenirii unui militar de carieră, de la rangul de civil neantrenat și până la gradul de ofițer capabil să conducă trupe în teren. Dorin Lazăr a surprins o asemănare din acest punct de vedere cu filmul lui Stanley Kubrick, Full Metal Jack care, chiar dacă se desfășoară în vremea războiului din Vietnam,  cuprinde în esență aceleași două părți: antrenamentul soldaților și viața de pe front.  Acțiunea din Starship Troopers se desfășoară într-un viitor posibil, în care civilizația umană duce un adevărat război intergalactic cu insectoizii de pe planeta Klendathu. Agresivi și subestimați, insectoizii vor reuși să dea câteva lovituri grele umanității (printre care distrugerea orașului Buenos Aires dar și decimarea armatelor umane invadatoare, trimise în ofensivă) și vor dovedi câteva tactici militare, de organizare și de supraviețuire cât se poate de provocatoare. John Rico, un tânăr filipinez proaspăt ieșit de pe băncile liceului decide, în ciuda împotrivirii tatălui său, să se înroleze în Serviciul Federal, un fel de armată planetară. Repartizat la Infanteria Mobilă, Rico va afla pe propria-i piele faptul că armata nu este deloc o vacanță romanțată, ci un mediu cât se poate de aspru, organizat după reguli dure și exigente. Heinlein examinează îndeaproape fazele pregătirii militare, varietatea antrenamentelor (de la cele cu mâinile goale, la puștile cu gloanțe oarbe și până la rachetele nucleare), tehnologia utilizată (armura-exoschelet, propulsoarele, puștile avansate) și cufundă cititorul într-un univers proiectat în cele mai mici amănunte. De la antrenamentele dure Rico va ajunge apoi în înspăimântătoarele capsule de lansare, în primele linii de luptă împotriva insectoizilor, acolo unde pământenii vor suferi o înfrângere majoră. Ulterior, Rico se va decide să urmeze și școala de ofițeri care se va dovedi și mai dificilă dar și mai plină de satisfacții – pe lângă antrenamentele obișnuite ale soldaților, ca militar de carieră, Rico va fi nevoit să îndeplinească nenumărate alte obligații (de la inspecții, calcule și până la activități de arbitru și contabil), ajungând în cele din urmă să conducă un pluton care vânează elita insectoizilor. Spre deosebire de ecranizarea lui Verhoeven  care într-adevăr poate fi caracterizată drept un instrument de glorificare a armatei, a violenței (reușita pământenilor pare să se bazeze pe o combinație adecvată de mușchi și propagandă), spațiul dedicat de Heinlain confruntărilor efective dintre oameni și extratereștri este aproape infim. Aproape întreg volumul este dedicat pregătirii lui Rico, în diferite etape ale sale, reliefând un portret mult mai profund și mai uman al militarului viitorului care nu scapă de anxietăți, de nesiguranțe și de dileme morale.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Y07I_KER5fE[/youtube]

În fapt, autorul american se folosește de povestea evoluției personajului său pentru a explora îndeaproape teme cu greutate: de care se lovește chiar protagonistul: semnificația înrolării, filosofia puterii și a supunerii, necesitatea cultivării unei anumite specii de moralitate, limitele libertății și responsabilității. Controversata încă de la apariție, la finalul anilor 50, vizionară și ingenioasă în același timp (unele elemente tehnologice care apar în volum au fost aprofundate științific ulterior), cartea lui Heinlein a fost considerată de mulți un roman-eseu, care folosește pretextul unui univers SF pentru a avansa teze fasciste și militarizante – poate pentru că societatea lui Heinlein tolerează pedepsele corporale pentru cultivarea unei morale demonstrate matematic, acordă drept de vot doar veteranilor și desigur tortura la care sunt supuși cadeții de către sergenții de instrucție e asemănată cu o operație efectuată de chirurg- necesară și curativă. Cel puțin la prima lectură, aceste acuzații îmi par exagerate – armata din Infanteria Stelară are o structură și o organizare aparte- este alcătuită exclusiv din voluntari, dezertorii nu sunt judecați iar soldații se străduiesc să accepte prin înțelegere duritatea comandanților lor (ca să nu mai pun la socoteală că în lumea imaginată de Heinlain există libertate de exprimare și oricine, indiferent de origine sau de capacități fizice și mentale pare să își găsească un loc util). În fond, romanul lui Heinlain, a cărui traducere în limba română o aștept cu interes, este de fapt un discurs filosofic deghizat într-un roman SF, un discurs înverșunat dar solid care aduce în atenție problema importanței responsabilității și datoriei – personale și profesionale.

Volumul în limba engleză este disponibil in stoc limitat la Librăria Șt.O.Iosif Brașov si este disponibil, la comanda si pe www.libris.ro

Va asteptam la o noua intalnire Schimb de Carti Brasov, duminica, 5.08.2012, la Ceainaria Ceai et caetera, de pe Strada Latina!

STARSHIP TROOPERS – Robert Heinlein – Hooder & Staughton, 2005

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *