Suntem în perioada aniversărilor și comemorărilor – să luăm în considerare doar câteva repere: de abia ce a trecut ziua de 15 noiembrie, dată cu semnificație specială pentru brașoveni (la care ne amintim de protestul muncitorilor din 1987), se apropie 1 decembrie, ziua națională a României și desigur nu putem sa nu amintim și aniversarea Salonului Șt.O.Iosif care împlinește 2 ani de când aduce brașovenii laolaltă sub semnul culturii. Astăzi am avut parte însă de o aniversare mai deosebită: am sărbătorit un an de la lansarea cărții unei autoare prolifice, printr-o lansare a unei noi cărți, semnata de aceeași autoare.

MIERCURI, 21.11.2012, la Librăaria Șt.O.Iosif Brașov am lansat volumul de versuri ODIHNĂ ÎN ZBOR (Editura Amurg Sentimental, 2012), semnat de MARIANA POPA, în compania unui public numeros și a unor invitați generoși în discurs.

Am avut onoarea să deschid acest eveniment, remarcând rigurozitatea calendaristică (o prelungire a rigurozității artistice, atâta timp cât autoarea a dovedit cât de bine stăpânește exprimarea lirică în forme fixe) a lansărilor Marianei Popa : exact acum un an, tot în Salonul Șt.O.Iosif, Mariana Popa propunea publicului volumul CASCADA TIMPULUI, prilej cu care vorbitorii de atunci au remarcat progresul autoarei, atât pe plan creator, cât și pe plan stilistic. În prelungirea acelor aprecieri vine și volumul de față, compus în întregime din tristihuri cu numeroase surse de inspirație.

IOAN MACHIDON, scriitor și președinte al unuia din cele mai longevive și active cenacluri din țară (Cenaclul Amurg Sentimental) a apreciat în primul rând inspirația autoarei de a lansa acest volum de ziua soțului dânsei, căruia i-a urat un călduros La mulți ani. În opinia vorbitorului, Mariana Popa face parte din acea categorie de scriitori care deși nu apare în reviste de literatură, are un condei format și are capacitatea de oferi o poezie care te pune pe gânduri. Creațiile autoarei solicită o cultură poetică din partea cititorului pentru a atinge adâncimile mesajelor iar  locul acestei cărți în literatura română contemporană este cu totul deosebit, atâta timp cât nu sunt prea mulți autori români care să se poată mândri cu haikuri sau tristihuri cu surse de inspirație care depășesc natura. Publicarea acestei cărți este, în opinia lui Ion Machidon un câștig pentru cultura brașoveană, pentru cultura română în general.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=X_CiDDrHmkk&feature=youtu.be[/youtube]

Scriitorul DORU MUNTEANU, cel care a fost alături de autoare încă de la primul volum lansat, a felicitat-o la rândul său pe autoare dar și pe domnul Popa, la împlinirea unei vârste venerabile (domnul Popa a primit și un cadou din partea Librăriei Șt.O.Iosif Brașov). Remarcând dificultatea de a scrie poezie, de a-ți pune sufletul în palma celorlalți,  Doru Munteanu a punctat reușita Marianei Popa de a îmbogăți experiența umană a tuturor, în calitate de mărturisitor care apelează la metafore pentru a vorbi despre certitudini și îndoieli, experiențe general umane în care cu toții ne putem regăsi. Volumul lansat, prin rostirea și topica la care apelează, era de așteptat încă de la lansarea de anul trecut iar Mariana Popa a câștigat în concizie, în grafica lirică esențialistă care cuprinde totul în câteva lirice. Performanța unui autor de tristihuri pe care Mariana Popa a reușit să o atingă este comparabilă cu cea a unui bijutier chinez care sculptează într-un bob de orez, dacă ne gândim la faptul că tristihul ca formă lirică nu este la îndemâna oricui.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dSPIh0ttg8E&feature=youtu.be[/youtube]

La eveniment au fost prezenți și câțiva colaboratori ai CENACLULUI AMURG SENTIMENTAL: Constantin Predescu Neacșu a vorbit despre o monografie a localității Lungulețu pe care chiar el a alcătuit-o. Vasile Oneață a recitat o poezie dedicată figurii materne iar Alex Vâlcu a amintit tuturor de faptul că cine ajunge să fie publicat de cenaclul condus de Ion Machidon (un critic aspru, așa cum ni s-a sugerat) se poate mândri cu o reușită scriitoricească.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XOzouQtKNBU&feature=youtu.be[/youtube]

Și pentru că ne-am aflat la o lansare de carte de poezie, după critica de întâmpinare binevenită, a urmat momentul recitalurilor: nepoatele Marianei Popa au încântat publicul printr-un adevărat duet liric.

MARIANA POPA a mulțumit tuturor cititorilor și colaboratorilor pentru sprijinul acordat și desigur , și-a lăsat cartea să spună mai multe, atunci când a recitat din volumul lansat.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=51lNF-jcLyM&feature=youtu.be[/youtube]

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune lungă de autografe. Mariana Popa s-a dovedit o autoare de o mare generozitate: nu doar că a dăruit publicului și soțului ei (chiar de ziua lui) un nou volum de poezii, dar a oferit cărțile tuturor în mod gratuit, alături de mult doritele semnături și dedicații.

Mulțumim invitaților și Marianei Popa pentru după-amiaza minunată pe care au oferit-o brașovenilor. Sperăm să îi avem alături și în anul care vine, în aceeași perioadă, pentru o nouă întâlnire cu poezia.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *