Unici si diferiti

Și în acest an, la Târgul Internațional de Carte și Muzică am avut parte de provocări: prezentarea unor volume cu care nu sunt neapărat familiar în general: o carte de bucate și una de dezvoltare personală. Dacă în ceea ce privește volumul Garoafei Coman (Mancaruri de sarbatori), apărut la Editura Bizantină emoțiile mi-au mai fost neutralizate de bucatele apetisante aduse de autoare la lansare, în ceea ce privește volumul semnat de Andreea și Alina Șerban lucrurile au rămas provocatoare de la început și până la sfârșit.

Andreea și Alina Șerban sunt surori, avocate la Milano și la București, două profesioniste care au ales însă să spargă tiparele, etichetele și convențiile și să-și urmeze și chemările personale și spirituale la fel de importante, fără să renunțe însă la cariere. Îmbinând preocupările din sfera juridică cu MBA-urile, cu seminariile de de NLP, cu programele de nutriție și cu pictura, Andreea și Alina Șerban derulează și o inițiativă menită să schimbe felul de a gândi, a trăi și a acționa, indiferent de vârstă, o inițiativă concretizată în forma proiectului BE DIFFERENT http://be-different.com/_ro/book/ (care cuprinde o carte și un site interactiv) și care, așa cum îi spune și numele asumă importanța diferențelor între oameni.

Desigur, o carte de dezvoltare personală, pentru a fi credibilă (mai ales că oferta pe piață este atât de bogată) are nevoie de un mesaj puternic, de o pledoarie convingătoare și de autori credibili, înțelegând prin aceasta că autorii au făcut proba principiilor pe care le promovează. Din acest punct de vedere, UNICI ȘI DIFERIȚI bifează toate aceste condiții necesare, respectând convențiile literaturii de gen. Particularitățile acestui volum se leagă însă de perspectiva autoarelor și de mesaj. Nu poți trece cu vederea, din momentul în care deschizi coperta și până când citești biografia celor două avocate de faptul că ești întâmpinat de o aparentă ironie: două surori gemene vorbesc despre importanța recunoașterii și afirmării… diferenței. La o privire mai atentă însă, devine clar că a avea o soră geamănă te pune într-o poziție privilegiată: a cunoaște îndeaproape semnificația faptului de a fi asemănător dar și pe cea a faptului de a fi diferit. Așa cum autoarele dezvăluie, când ai o soră geamănă riscul de a fi tratat la fel, de a ți se neglija particularitățile este mult mai mare decât în cazul altor persoane. Tocmai de aceea, eliberarea de tirania uniformizării și a tiparului monoton devine o provocare mai mare pentru gemeni. Alina și Andreea Șerban nu doar și-au recunoscut diferențele una față de cealaltă, față de cunoscuți, ci au transformat diferența într-o placă turnantă a unei filosofii de viață.

Ce ne propune însă volumul celor două avocate? UNICI ȘI DIFERIȚI oferă o pledoarie pentru afirmarea autenticității și pentru construcția unei identități armonioase care să echilibreze fondul personal (variabil) cu fondul educațional și social (uniform) la care suntem expuși. Pentru a dezvolta un parcurs de viață armonios, ni se propun o serie de etape, pe care autoarele le detaliază și care pornesc de la autocunoaștere profundă: autonaliza inițială presupune reliefarea calităților și a defectelor cu luciditate și onestitate. Urmează apoi etapa acceptării de sine – acceptarea mai ales a elementelor care ne fac diferiți și care adesea pot stârni neliniști în raport cu grupurile sociale de care suntem atașați și care impun uneori un standard prea înalt de conformism. Acceptarea și asumarea diferenței reprezintă primul pas sănătos în construcția și cultivarea respectului și iubirii de sine, condiție de bază pentru exteriorizarea ulterioară a acestor traăsături. Un pas la fel de important îl reprezintă și conștientizarea nevoilor- Andreea și Alina Șerban propun o reinterpretare a piramidei lui Maslow într-o variantă  mai operaționalizabilă și mai dinamică. După efortul centrat pe universul interior și pe calibrarea privirii care să repereze diferența, după asumarea curajului de a veni în întâmpinarea acestor diferențe și a le hrăni (de pildă, dacă ești avocat și ai afinități artistice sau hobbyuri considerate bizare de cei din jur, nu ar trebui să te oprești, pornind de la așteptările dezvoltate în raport cu statutul de avocat, în a le urmări și a trăi bucuria pe care ți-o aduc), urmează la final oglindirea demersului interior spre exterior: valorificarea și înțelegerea diferențelor dintre oameni (fapt care poate duce și la o igienizare emoțională până la urmă: scăpăm de invidie și găsim căi constructive de a modera dezacordurile și conflictele).

Ținta demersului propus de Alina și Andreea Șerban e aceea de a dezvolta un individ care valorifică onest ceea ce îl aseamănă și diferențiază de ceilalți, un individ care acționează cu intenții clare și responsabile, care e permanent deschis la schimbare și care poate aduce contribuții semnificative la îmbunătățirea vieții celor din jur (acest deziderat cu impact eco-social este cuprins de fapt, într-o anumită formă chiar în piramida nevoilor individului). Deși poate deveni repetitiv pe alocuri (volumul are peste 300 de pagini), deși argumentațiile uneori pot părea mai puțin convingătoare pentru unii cititori (mai ales cele care apelează la divinitate, la aranjamente cosmice, la trairi mai putin comunicabile ale autoarelor), per ansamblu cartea vorbește și inspiră spre asumarea și elaborarea unor resurse deficitare în România: gândirea critică, respectul de sine, pasiunea și îndrăzneala în abordarea vieții – sunt premise esențiale în dezvoltarea unei căi regale de mijloc, într-o societate polarizată între egoism feroce și supunere oarbă tradiționalistă: calea de a te îmbunătăți, a pune în practică viața pe care o dorești, conștientizând însă că ești parte dintr-un tot social în care fiecare își poate afla locul într-o manieră pașnică și tolerantă.

UNICI SI DIFERITI – Andreea Serban si Alina Serban – Editura Trei, 2013

Cartea poate fi comandata online pe www.libris.ro.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *