Zbor deasupra unui cuib de cuci

Un elogiu al nebuniei si in acelasi timp o palma data sistemului medical psihiatric, „Zbor deasupra unui cuib de cuci” este un studiu subiectiv al sanatatii mintale si al abuzului de putere. Desi este un film color pelicula „abuzeaza” de alb si negru (interiorul sanatoriului, uniformele personalului, camasile pacientilor etc). Aceasta combinatie sinistra de alb/negru cu restul culorilor , care se adauga subiectului incomod , fac din acest film unul greu de digerat dar care merita , pe deplin, vazut macar o data in viata. Scoala de film european pe care regizorul Milos Forman o are in spate se simte in explorarea cat se poate de adanca a fricii si in sentimentul de alienare ca mijloc supravietuire ce este trezit atat in personajele filmului cat si in spectatorii acestuia.

„Zbor deasupra unui cuib de cuci” este inspirat din romanul cu acelasi nume scris de Ken Kesey. O mare diferenta dintre carte si film este ca romanul este narat de catre un personaj secundar (amerindianul Bromden) iar pelicula spune povestea din perspectiva personajului principal. Randle McMurphy (Jack Nicholson) , un criminal recidivist acuzat de viol, ajunge la un spital de psihiatrie in incercarea sa de a scapa de inchisoare. Desi sentinta pe care o are de indeplinit este una relativ scurta McMurphy se preface a fi nebun inchipuindu-si ca va avea o viata mai buna intr-un salon de spital decat intr-o celula. Desigur ca nu putem afirma nici ca McMurphy ar fi in totalitate in deplinatatea facultatilor mintale dar , cu toate acestea, este singurul cu o minte suficient de limpede pentru a observa nedreptatile ce se petrec in sanatoriu si atmosfera guvernata de teroare impusa de impasibila sora Ratched (Louise Fletcher). Dupa cateva revolte si evadari esuate conducerea spitalului incearca sa-l „cuminteasca” pe pacientul recidivist prin niste metode acceptate ca fiind efective in acea perioada (electrosocuri, mercur etc). Ultima parte a filmului ii transforma viata antieroului nostru intr-un martiriu pentru libertate. Odata cu finalul peliculei uitam ca McMurphy insusi este un criminal si ajungem sa-i tinem partea in disputa sa surda cu sora Ratched.

In ciuda faptului ca pare un film produs de un mare studio „Zbor deasupra unui cuib de cuci” este in esenta lui un film independent (printre primele filme independente americane). El a fost facut cu mari dificultati iar dupa ce a fost gata niciun studio nu a vrut sa cumpere drepturile de distributie considerandu-l prea riscant. Privindu-l acum vedem regia Milos Forman (unul dintre cei mai apreciati regizori al tuturor timpurilor cu filme precum „Amadeus”, „People vs. Larry Flint” sau „Man on the Moon”), insa pe atunci regizorul avea o reputatie doar in Europa (cu capodopere precum „Balul Pompierilor”), iar acesta era doar al doilea sau film in America. Rolurile secundare sunt detinute de actori mari precum Danny DeVito sau Christopher Lloyd insa acestia se aflau la debutul lor cinematografic. Singurul nume cunoscut in acest film , produs de pe atunci anonimul Michael Douglas, este Jack Nicholson , cel care si-a folosit statutul de vedeta pentru a obtine finantarile necesare. Filmul a avut un succes uluitor atat la public cat si la critici (luand toate premiile importante ale globului). Si pe buna dreptate! Regia minimalista a lui Milos Forman este perfecta pentru a obtine acel sentiment de goliciune pe care personajele il poarta in suflet , Jack Nicholson este fenomenal (ca de obicei) in portretizarea criminalului uman iar Louise Fletcher (in cel mai bun rol al sau pentru care a castigat premiu Oscar) este impresionant de terifianta prin calmul sinistru pe care il proiecteaza surorii Ratched.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OrsvtJH5vng&feature=youtu.be[/youtube]

Filmele independente au aparut la sfarsitul anilor ’60/inceputul anilor ’70 pentru a reamintii Hollywoodului de ce filmul este considerat arta ci nu kitsch. „Zbor deasupra unui cuib de cuci” este unul dintre primele astfel de mostre de arta care au continuat sa apara sporadic pana in zilele noastre. Pe data de 17 mai (vineri) la ora 20:00 va asteptam la St. O. Iosif pentru a viziona un film care continua traditia productiilor independente si anume „Iubire la New York” , in regia lui James Gray. Ne vedem la film!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *