Într-o gară uitată de lume din Vestul Sălbatic o mână de bandiți așteaptă un tren , enervați de o muscă și de apa care țârâie fără motiv. Timp de câteva minute bune nimic nu se întâmplă. Bandiții așteaptă în continuare din ce în ce mai iritați de căldură și insecte, în timp ce atenția camerei se îndreaptă spre cele mai mici detalii nelăsând deloc să se observe că urmează să vizionăm un western. Acest început atipic pentru genul său (de obicei westernurile începeau cu scene de schimb de focuri pentru a capta atenția spectatorilor) anunță un film neconvențional dar fascinant. Pe măsură ce înaintează, filmul devine încetul cu încetul ceea ce trebuie să fie: un western. Astfel facem cunoștință cu Harmonica (Charles Bronson), un pistolar răzbunător care cântă obsesiv la muzicuță aceeași melodie (un cântec semnat Enio Morricone ce avea să devină celebru în lumea filmului și nu numai). Harmonica îl caută pe omul ce i-a spanzurat fratele și pare să nu vrea să se oprească din cântat până când acest scop nu va fi implinit. Personajul negativ al acestui film este un ucigaș ieftin pe nume Frank. Lumea filmului a avut un adevărat șoc când a văzut că interpretul lui Frank este nimeni altul decat Henry Fonda , cunoscut până atunci pentru rolurile sale de o corectitudine și moralitate impecabilă. În mijlocul duelului surd și de la distanță dintre cei doi pică nelegiuitul Cheyenne (Jason Robards), înscenat de Frank pentru moarte mai multor oameni și văduva , fostă prostituată, Jill (Claudia Cardinale) devenită proprietară de teren , dupa moartea soțului ei. Cu cât ajungem să înțelegem mai multe din motivațiile personajelor și legăturile dintre acestea cu cat regizorul începe să ne ofere cat mai multe scene familiare fanilor genului: urmăriri pe cai, dueluri între pistolari, replici acide și adesea amuzante etc.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pA3rlIHLFco[/youtube]

“Undeva, Cândva în Vest” este primul film western în care violența este plasată într-un context politic, învinuindu-l pe coruptul (și schilodul) magnat al căilor ferate Morton (Gabriele Ferzetti), care se folosește de bandiți slugarnici pentru a scăpa de coloniștii incomozi. Civilizația rapace poluează marile spații deschise în care Harmonica îl vânează pe Frank, văduva/prostituată/fermieră se străduiește să împlinească visul soțului ei iar Cheyenne nu dorește decât ca lucrurile să nu se schimbe pentru a putea , în continuare, călării liber prin preerie și jefuii bănci – cu alte cuvinte să fie lăsat în starea lui naturală de copil mare.

Unicitatea acestui film i se atribuie în mare parte lui Sergio Leone , regizorul. În anii ’60 se ajunsese în punctul în care filmul western nu mai avea nimic de spus. Vremea lui John Wayne și ale filmelor sale cu buni și răi apusese. Nimeni nu mai credea poveștile cu pistolari infailibili și răufăcători slabi de inger. Resurecția genului avea să vină de la un non-american și anume italianul Sergio Leone, cel care a inventat genul “Spaghetti Western”, popular până în zilele noastre. Fără Sergio Leone nu am fi avut astăzi regizori precum John Woo sau Quentin Tarantino. Sergio Leone a devenit faimos în America prin revitalizarea genului atât de drag lor și prin colaborarea cu Clint Eastwood. Colaborarea celor doi a rămas în istoria cinematografiei materializată prin seria filmelor ce aveau ca personaj principal un pistolar fără nume. Vorbim aici desigur de “Pentru un Pumn de Dolari”, “Pentru un Pumn de Dolari în Plus” și “Bunul, Răul și Urâtul”. “Undeva, Cândva în Vest” este unul din puținele filme pe care Leone nu le-a facut cu Eastwood dar care rămâne o icoană a genului western. Ajutat la scenariu de alți doi titani ai cinematografului italian (Dario Argento și Bernardo Bertolucci), care aveau să devină și ei mari regizori, Sergio Leone a creat un film clasic ce merită toate laudele.

Fiind vară ne-am gândit să vă recomandăm acest western clasic în așteptarea proiecției unui alt clasic al genului “Necruțătorul”; un film cu și de Clint Eastwood. Proiecția va avea loc pe data de 16 august , vineri, la ora 20:00 la librăria Șt. O. Iosif. Intrarea este liberă. Vă așteptăm!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *