Ileana Vulpescu: „Daca ar exista o muza a luciditatii, cred ca as plictisi-o cu-ntrebari neroade…”

Sunteţi curiosi să aflaţi cum arată biblioteca unui scriitor? Câte volume conţine? Care este cartea, din biblioteca personală pe care o îndrăgeşte cel mai mult? Sunteţi curios să aflaţi ce cărţi şi-au propus scriitorii români să citească în perioada următoare? Vă doriţi să aveţi în biblioteca proprie cărţi cu autograful autorului?

Începând din 01.02.2013, Libris propune  proiectul Lumea cărţilor din perspectiva scriitorului, proiect care aduce mai aproape de public cei mai importanţi scriitori români ai momentului. Scriitorul care isi dezvăluie, în luna septembrie, relația sa cu lectura și biblioteca personală  este… ILEANA VULPESCU!


LIBRIS.RO: Sunteţi bibliofil?

ILEANA VULPESCU: Nu neapărat, deși prețuiesc și forma cărții, nu doar conținutul. Sunt pentru bibliofilie în gen verbal: adică vreau ca orice carte să aibă un aspect îngrijit: hârtie, tipar, cusătură, copertă. Deci o bibliofilie pentru toți.

LIBRIS.RO: Cum arată biblioteca dumneavoastră?

ILEANA VULPESCU: Biblioteca mea a arătat. Am donat și am vândut multe cărți. Nu mă despart de dicționare, de enciclopedii, de tot ce-nseamnă unealtă de lucru.

LIBRIS.RO: Câte volume conţine?

ILEANA VULPESCU: Presupun că mai conține 10.000 de cărți.

LIBRIS.RO: Care este cea mai valoroasă carte pe care o aveţi în bibliotecă?

ILEANA VULPESCU: Am avut o antologie de poezie franceză, aparută în Franța, îninte de 1789. Ne-a fost furată.

LIBRIS.RO: Care este cartea, din biblioteca personală, pe care o îndrăgiţi cel mai mult? De ce?

ILEANA VULPESCU: Eminescu. Fiindcă pentru mine înseamnă chintesența spiritualității românești.

LIBRIS,RO: Cât timp alocaţi zilnic lecturii? Ce vă place să citiţi?

ILEANA VULPESCU: Acord atât cât îmi permit obligațiile zilnice. Oricum, nu trece nicio zi în care să nu citesc  măcar două ore. Îmi plac memoriile, cărțile de evocare a trecutului.

LIBRIS.RO: Ce cărţi v-aţi propus să citiţi în perioada următoare?

ILEANA VULPESCU: Nu mi-am propus ceva anume, fiindcă nu mai cumpăr cărți. Citesc ce-mi oferă prietenii, oricum lucruri interesante, prietenilor fiindu-le testat gustul în timp.

LIBRIS.RO:  Ce le putem transmite tinerilor care nu citesc, şi nu numai tinerilor, pentru a-i face să prindă drag de carte, de lectură?

ILEANA VULPESCU: Le propun să-nceapă cu Alexandre Dumas – tatăl, spre a li se trezi și gustul pentru istorie, fiind o lectură agreabilă, care nu dă dureri de cap, necum meningită. Să vadă ce odihnitor  este să stai în pat și să citești o carte și nu tot timpul priponit la computer. Și cât de mult afli dintr-o carte.

LIBRIS.RO:  Cum vedeţi autorii români în contextul literaturii universale?

ILEANA VULPESCU: Îi văd lipsiți de noroc, așa cum le este și țara.

LIBRIS.RO: Pentru cititorii care încă nu v-au descoperit, ce le puteţi spune pentru a-i determina să vă  lectureze cărţile? Cum o recomandă Ileana Vulpescu pe Ileana Vulpescu?

ILEANA VULPESCU: Ileana Vulpescu se recomandă pe sine drept un scriitor lucid, nesofisticat, cu un acut simț al calității, destul de sumbru.

LIBRIS.RO:  Dacă nu aţi scrie, cum altfel v-aţi elibera de “chemarea muzelor”?

ILEANA VULPESCU: Cred că aș lăsa muzele să doarmă liniștite, fiindcă nu mă bântuie nimic care să le deranjeze.  Dacă ar exista o muză a lucidități, cred că aș plictisi-o cu-ntrebări neroade despre dreptate,  despre echitate, despre asemenea noțiuni  cărora, într-un dicționar la cuvântul corespunzator li sar cuveni mențiunea «învechit, ieșit din uz».

Interviu realizat de Loredana Tudor, pentru www.libris.ro

2 Responses

 1. O doamnă a literaturii, o bunului simț, a calității și-a bunului gust.
  Romanele Dvs. sunt momente de liniște și profunzime, vă mulțumesc, doamnă Ileana Vulpescu!
  Cu mult respect și dragoste, distinsă doamnă!

 2. Stimată doamnă,
  Păcat că nu mai sunt oameni ca dumneavoastră, în această ţărişoară care a dat valori omenirii.Vă apreciez scrierile şi cred că,dacă mass media ar pune mai mare accent pe calitate şi pe adevaratele valori morale,ne-am ridica şi noi ca naţie.Astfel de interviuri şi sfaturi pentru tineret,ar trebui trâmbiţate in gura mare şi pe toate canalele TV unde vedem doar non valori.
  Viaţă lungă,sănătate şi putere de muncă………………….şi la cât mai multe scrieri.
  Cu respect şi consideraţie
  Ioana Idiceanu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *