Cu toții ne amintim de prima slujbă pe care am avut-o. De cele mai multe ori aceasta a fost prost plătită și destul de stânjenitoare. În general de o tristă amintire , ce peste ani și ani devine o amuzantă amintire. Primul meu job era unul exclusiv nocturn în care , dintr-o clădire abandonată din centrul civic al Brașovului, sunam oameni în Canada , sub nume, titulaturi și pretexte false, încercând să le vindem frigidere și minibaruri. Colin Clark a avut , însă, ceva mai mult noroc decat mine , primul lui job fiind de băiat de comisioane pe platoul de filmare al peliculei “Prințul și Dansatoarea”. Un astfel de job i-a permis lui Colin să îi cunoască pe Sir Laurence Olivier, Vivien Leigh, Arthur Miller și pe cel mai mare star de cinema al tuturor timpurilor (până în ziua de astăzi): Marilyn Monroe. Mai mult de atât Colin a împărțit , preț de o săptămână, o prietenie frumoasă cu celebra actriță reusind să pătrundă foarte puțin în lumea intimă și întunecată a acesteia. Deosebirea dintre filmul “O Săptămână cu Marilyn” și alte filme ce vorbesc despre relația om de rând-celebritate (“Misery”, “The Fan” sau “Notting Hill”) este că Colin Clark există iar întâmplările sunt reale.

La mijlocul anilor ’50 Marilyn Monroe era în plină ascensiune și în ciuda faptului că lipsa ei de talent actoricesc era recunoscută, toată lumea dorea să lucreze cu ea , doar pentru simpu fapt de a fi în preajma ei. Acest fenomen , ce poartă numele de “starstruck”, l-a lovit și pe actorul/regizor Laurence Olivier , ajuns la o vârstă la care nu mai avea nimic de demonstrat. Pasionat de film, tânărul Colin Clark (Eddie Redmayne) își încearcă norocul la Londra și prinde o slujbă măruntă în cadrul noului film a lui Laurence Olivier (Kenneth Branagh): o comedie romantică intitulată “Prințul și Dansatoarea”. Rolul principal feminin avea să fie interpretat de nimeni alta decât Marilyn Monroe (Michelle Williams). Filmările încep iar lucrurile iau o turnură proastă. Episoadele de depresie ale lui Monroe , declanșate de nesiguranța ei ca actriță și ca persoană în general, încetinesc procesul filmului și îl scot din minți atât pe Olivier cât și pe soțul acesteia , legendarul dramaturg Arthur Miller (Dougray Scott). Printr-o conjuctură fericită Colin ajunge confidentul lui Marilyn iar aceasta îl “răpește”. Deși conștient că nimic din ce trăiește nu este palpabil și totul se va năruii curând, Colin se îndrăgoștește de Marilyn într-o clipită și astfel ajunge să cunoască femeia din spatele paravanului celebrității. Preț de o săptămană cei doi trăiesc o aventură iar tânărul nostru este martor și la episoadele de depresie și de alcoolism ale acesteia , dar și la lectiile de fericire și îmbrățișare a vieții, pe care actrița i le împărtășește. Pe scurt afla un adevăr absolut (aplicabil oricărei celebrități) și anume acela că până și Marilyn Monroe este un om ca toti ceilalți: cu temeri, cu visuri, cu aspirații, cu suișuri și coborâșuri.

Este recunoscut faptul că Marilyn Monroe era o actriță foarte proastă și că tot farmecul ei era unul cu greu obținut; reușea să scoată din sărite pe toată lumea cu greșelile copilărești pe care le făcea și cu episoadele psihotice pe care le manifesta în public. Și totuși…ceea ce vedem pe ecran este o jovialitate inimitabilă, o bucurie de a trăi  ce-ți transmite o stare de bine ce rămâne cu tine în timp.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zJygETCXpR8[/youtube]

“Prințul și Dansatoarea” a apărut in 1956 și lumea l-a uitat iar criticii l-au trecut în categoria eșec, însă imediat după, Marilyn Monroe avea să dea lovitura într-o comedie romantică ce a surprins în exactitate esența personalității ei de pe ecran. Filmul avea să apară în 1959 și avea să se numească “Unora le Place Jazz-ul”. Dacă doriți să (re)vedeți această bijuterie Marilyniană vă așteptăm pe data de 14 martie 2014 la Librăria Șt. O. Iosif , la ora 20:00, când va avea loc proiecția filmului “Unora le Place Jazz-ul”. Intrarea este liberă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *