Încă de la prima editie a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov am căutat să aducem, sub acelaşi acoperiş cultural, atât moştenirea valoroasă a trecutului cât şi tendinţele culturale contemporane. Respectând folclorul autentic şi tradiţiile româneşti, duminica Târgului este momentul în care muzica populară ne aminteşte de reperele identităţii noastre şi de perenitatea experienţelor şi înţelepciunii înaintaşilor autohtoni. Şi la ediţia a XI-a care deschide un nou deceniu din istoria Targului de la Brasov am depănat, alaturi de brasoveni, istoria reperelor culturii orale, potrivind-o cu un eveniment dedicat unui paradis temporal si spatial romanesc, oferind, de asemenea deschidere si spre traditiile culturii orientale.

malaeziapoenita

Până la debutul spectacolului muzical care a adus laolaltă veteranii consacraţi ai folclorului dar şi debutanţii entuziaşti, într-un manifest simbolic al continuităţii păstrătorilor de tradiţie, Târgul şi-a primit vizitatorii încă de la ora 10. Cititorii au găsit şi în această ultima zi a evenimentului care aduce bunavestire culturală la Braşov ofertele speciale ale celor peste 60 de expozanţi care au atras atentia vizitatorilor si i-au convins sa se delecteze cu placerea anticiparii unor lecturi incitante.

orchestraboia

Am inceput dimineaţa ultimei zile a Târgului cu o atmosferă dansantă, în care ne-au introdus cei mai mici participanţi de la evenimentul din Business Park.  Preşcolarii de la GRĂDINIŢA IOLANDA, coordonati de VALER MUNTEANU au oferit un minispectacol de dansuri de societate în costume simpatice, amintind de un bal cu adevărat regal.

În premieră la Târgul Internaţional de Carte şi Muzică la Braşov CONSTANTIN ISTICI si GRUPUL COLINDITA ZESTREA din GHERLA au sosit pentru a lansa albumul PE LA NOI DE SĂRBĂTORI (produs de Libris Braşov). Împlinind 20 de activitate, obţinând rezultate notabile la festivaluri internaţionale dar şi naţionale (Turda, Mamaia), cei 20 de copii coordonaţi cu grijă părintească de CONSTANTIN ISTICI au adus pofta de joc clujeană printre braşoveni

Scena Targului a devenit apoi un adevarat pod peste continente, un spatiu armonios şi complementar de celebrare a diversităţii culturale: tradiţiile româneşti şi cele orientale s-au afirmat împreună, micşorând distanţele geografice între ţara noastră şi colţurile îndepăratate ale Asiei prin mesagerii culturali prezenţi pe scenă. I-am intampinat cu aplauze pe cei din ansamblul TEATRAL GREENLEAF, originar din Sabah,  Malaezia care a sosit tocmai din Asia, la invitatia făcută de Virgil Oniţă Ambasadei din Kuala Lumpur. Membrii ansamblului au acceptat să facă o călătorie obositoare, de 13 ore cu mai multe escale pentru a-şi promova tradiţiile şi a-i familiariza pe români cu specificul identitar malaezian. Adunând laolaltă oameni cu profesii diferite, precum profesori de fitness, de limbi străine, absolvenţi de liceu, fizicieni, funcţionari guvernamentali, studenţi, manageri de cafenea ansamblul GREENLEAF e unit de pasiunea pentru muzică şi tradiţii naţionale.

Vizitatorii Târgului au avut ocazia să asculte o serie de cântece interpretate vocal dar şi cu instrumente tradiţionale zonei Sabah, confecţionate  din bambus. Piesele malaeziene prezentate par să integreaze, atât în sunetul instrumentelor, dar şi în titlu (Sayang Kinabalu – Dragoste pentru Muntele Kinabalu, Tanak Kampung – Băieţelul din sat) respectul oriental pentru natură şi reperele sale sacre dar şi preocuparea pentru membrii comunitatii. Pe lângă cuceritorul spectacol vocal, tinerii entuziaşti ai Ansamblului GREENLEAF au prezentat şi trei dansuri: Sazau Papar, Sumazau Penampang, Citra Bayu. Coregrafia asiaticilor a evidenţiat o delicateţe aproape geometrică, cu mişcări fireşti, bine sincronizate inspirate parcă de ritmurile naturii. Vizitatorii au apreciat această desfăşurare artistică graţioasă, inspirând armonie şi linişte sufletească. La finalul reprezentaţiei malaezienii şi-au exprimat mândria apartenenţei lor culturale, desfăşurând steagul ţării lor în faţa publicului braşovean. Virgil Oniţă, Preşedintele Asociaţiei Libris Cultural le-a dăruit invitaţilor noştri diplome de onoare si un album cu muzică tradiţională românească şi o sticlă de palincă, pentru a desăvârşi schimbul intercultural pe care l-am prilejuit pe scena Târgului.

Predând ştafeta culturală românilor, malaezienii s-au retras de pe scenă dar aplauzele nu au contenit, deoarece în faţa publicului a urcat ANSAMBLUL POIENIŢA de la Centrul Cultural Reduta (coordonator: Benone Pepine), un grup artistic cu o activitate de peste 55 de ani care au dansat memorabil în faţa audienţei.

La ora 13, al călătorit în timp şi în spaţiu, spre Balcicul de altă dată, călăuziţi de discursul profesorului LUCIAN BOIA, reputat  vânător de mituri, istoric, explorator al imaginarului colectiv. Lucian Boia a fost prezent la Braşov pentru a-şi lansa cel mai recent volum BALCIC-MICUL PARADIS AL ROMÂNIEI MARI (Editura Humanitas, 2013) dedicat explorării unu spaţiu efervescent cultural în perioada interbelică. CĂTĂLIN STRAT, redactor la Editura Humanitas s-a declarat uluit de bogăţia şi acurateţea informaţiei istorice oferite de Lucian Boia în acest volum, în care se valorifică arhive neaccesate până acum de specialişti şi fotografii din colecţii particulare. LUCIAN BOIA a vorbit despre geneza acestei cărţi legată de călătoria pe care a făcut-o în această localitate a Cadrilaterului şi a rezumat evoluţia urbei aflată astăzi în Bulgaria, de la statutul de orăşel necunoscut, fără o identitate particulară, la transfigurarea produsă în imaginarul românesc după pelerinajul pictorilor şi iniţiativele Reginei Maria. Lucian Boia a intrat şi în dialog cu publicul şi a comentat pe marginea paralelelor între Rivirea franceză şi Balcic, pe marginea deciziei de anexare a Cadrilaterului României dar a şi împărtăşit audienţei planurile sale editoriale pe termen scurt: publicarea unei cărţi despre Primul Război Mondial.

În acordurile energice ale Orchestrei PLAIURI TRANSILVANE, conduse de Ucu Iosif a urcat pe scena Târgului  DIANA GHERMAN. Venită din Jibou, din Ţinutul Sălajului, Diana Gherman şi-a făcut debutul discografic la ediţia a XI-a a evenimentului care aduce primăvara la Braşov. Despre cele 16 cântece incluse pe albumul DULCE-I DOAMNE DRAGOSTEA (producţie Libris Braşov) a vorbit profesoara de canto a Dianei, Rodica Pop Seling – cântecele cuprinse pe CD au o tematică variată precum: dragostea, locurile natale, părinţii iar interpretările Dianei Gherman o recomandă pe tânăra solistă drept o reprezentantă de cinste a Sălajului.

În faţa braşovenilor au urcat iubitorii de viaţă din formaţia FLOARE DE COLŢ (Florin Boţoman, Sebastian Motolea, Daniel Toma) care au lansat albumul de debut DRAG DE VIAŢĂ, DOR DE CÂNT (producţie Libris Braşov). Cei trei interpreţi, încrezători în puterea de schimbare a cântecului şi-au exprimat artistic atitudinea optimistă faţă de viaţă într-un recital care a dat glas bucuriei de a trăi si care a inclus o purtată din zona Rupea şi o haţiegană.

Audienţa a fost încântată de prezenţa SOFIEI BOCA, o artistă aflată la maturitatea expresiei şi a dezvoltării, însoţită de Menuţ Maximilian director al ziarului Răsunetul Bistriţei. O voce finisată în ani de zile, întoarsă  din Italia după 15 ani  şi-a demonstrat virtuţile în faţa braşovenilor, interpretând piese de pe albumul TĂT AŞA ZIC OAMENII.

FLORINA TRIF, o solistă din zona Huedinului, de la poalele Vlădesei, dintr-o zonă în care răşina picură pe frunte cu dor a venit să aducă bucuria cântecului în sufletul braşovenilor. Având drept model artistic veterane ale muzicii populare precum Valeria Peter Predescu sau Veta Biriş, Florina Trif ne-a demonstrat, în recitalul ei care a inclus piese de pe albumul MÂNDRĂ EŞTI VLĂDEASĂ ÎN LUME (producţie Libris Braşov) că folclorul rămâne o fântână a tinereţii fără bătrâneţe pentru români.

ROXANA si SEPTIMIU POP, colaboratori ai Casei de Cultura din Luduş, au fost introduşi de scriitorul Doru Munteanu care a remarcat faptul că cei doi solişti sunt uniţi nu doar de dragostea dintre un bărbat şi o femeie, ci şi de dragostea pentru muzică. Albumul AMU CÂNT, AMU MI-I BINE (producţie Libris Braşov) cuprinde 10 piese culese din Câmpia Transilvaniei, din satul copilăriei interpreţilor – e vorba de melodii care îţi mângâie sufletul prin autenticitatea şi tâlcul lor.

Spectacolul tradiţiilor duminicale a continuat cu recitalurile de muzică populară susţinute de artiştii promovaţi de Libris Braşov. MARINELA ALBU şi ROZALIA OPREA, din satul Dacia, au venit în faţa audienţei îmbrăcate în costumele încărcate, tipice muntenilor şi au oferit câteva repere cântate din tabloul impresionant de trăiri al vetrei Ardealului.

RODICA POP SELING, supranumită privighetoarea de pe Mureş, o prezenţă cunoscută atât pentru activitatea dedicată muzicii populare, cât şi pentru emisiunile de televiziune realizate, dar şi pentru abilităţile pedagogice a cântat pentru braşoveni piese din zona Sălajului, amintind, prin piesele interpretate, istoria de 9 ani a colaborări cu Asociaţia Libris Cutural.

Mândri şi plini de vitalitate, aşa cum îi şade bine românului când se veseleşte, au urcat pe scena Târgului: AURELIAN SUCIU, LUCIA POTRA, MARIA BUTILĂ, DANIEL ROSALIM, pentru a aduce cele mai frumoase cântece din Ardeal în mijlocul ascultătorilor.

Împletind experienţa acumulată ca profesor de religie dar şi ca membru al Ansamblului Jidvei AURELIAN SUCIU s-a dovedit, şi la Târgul de Carte de la Braşov un mesager potrivit al cântărilor din ţinutul Sibiului, aducând dorurile şi bucuriile Soroştiniului printre braşoveni.

Zestrea culturală a ţinuturilor mureşene şi clujene s-a desfăşurat generos în faţa vizitatorilor din ultima zi a Târgului de la Braşov prin interpretările la înălţime a două soliste ardelene celebre, prezenţe nedespărţite ale ediţiilor primăverii culturale de la poalele Tâmpei: LUCIA POTRA şi MARIA BUTILĂ ne-au amintit, prin tâlcul desprins din piesele lor, de ce iubim Transilvania.

Lucia Potra:

Maria Butila:

Un alt discipol al Ansamblului Jidvei, această pepinieră pentru talentele mureşene, DANIEL ROSALIM ne-a convins că folclorul rămâne emblema românilor de pretutindeni, interpretând piese de pe albumul Din Sibiu, din Şura Mare.

Sosiţi de departe, tocmai din nordul ţării, păstrând aceeaşi dragoste pentru cântecul străvechi şi portul popular, DĂNŢĂUŞII DIN GROŞI şi DUMITRU DOBRICAN au fost primiţi cu aplauze de publicul braşovean. Cu patru decenii de activitate în ansamblul Transilvania, renăscând obiceiul dansului de la Şura (dans fără coregrafie),  Dumitru Dobrican a transmis, cu mult entuziasm bucuria jocului prin taragotul său şi ne-a purtat pe cărările dorului din ţara Maramureşului.

După minunatul buchet de interpreţi populari care au animat publicul, am invitat un cvintet vocal să preia ştafeta recitalurilor. Cu o istorie de 14 ani în spate, o pasiune durabilă pentru muzică, după ce anul acesta a impresionat juriul de la emisiunea Românii au talent şi au căpătat o vizibilitate pe măsura talentului lor, GRUPUL VOCAL ANATOLY a urcat pe scena Târgului. Iar dacă la ediţia de anul trecut au oferit un memorabil recital de seară, lansând albumul de pricesne Tainica Grădină, astăzi Marius Modiga, Ciprian Cucu, Ciprian Ţuţu, Andrada Muresan, Gabriel Baciu au adus un aer plin de vitalitate, în ton cu primăvara, într-un recital vocal care a cuprins prelucrări folclorice precum: Mărită-ţi, babă fata!, Horă şi Sârbă din Moldova, Hora Staccato etc.

După o duminică în care am deschis ferestre spre paradisuri autohtone şi internaţionale, prin recitalurile folclorice, prin lansarea cărţii despre Balcicul interbelic, prin recitalul ansamblului din Malaezia, discursul scriitorului DORU MUNTEANU a încheiat cea de-a XI-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov (o uvertura a Sarbatorii Buneivestiri), în aplauzele publicului.
Mulţumim colaboratorilor noştri: PRIMĂRIA BRAŞOV,  CONSILIUL JUDEŢEAN BRAŞOV, CAMERA DE COMERŢ ŞI INDUSTRIE BRAŞOV, UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRAŞOV. Mulţumim sponsorilor: CONTEMPO CARS BRAŞOV, VOLKSBANK. Mulţumim SILVANEI ENACHE şi TVR TÂRGU MUREŞ, mulţumim partenerilor media, mulţumim domnului SORIN DENCESCU pentru aceeaşi colaborare fructuoasă care a pus la dispoziţia braşovenilor generosul spaţiu BUSINESS PARK BRAŞOV. Nu în ultimul rând mulţumim participanţilor şi mai ales vizitatorilor fără de care bunavestire a cărţilor şi a muzicii de la Braşov nu ar fi fost posibilă. A fost o ediţie care a marcat intrarea într-un nou deceniu a evenimentului care anunţă, la fel de convingător ca şi la ediţiile precedente, primăvara culturală la Braşov. Am scris şi vom scrie  pagini optimiste în istoria Târgului Internaţional de Carte şi Muzică împreună cu braşovenii! Vă aşteptăm şi anul viitor!

harta repere culturale libris generator de evenimente imbogatire spirituala oras

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *