Născut pe 4 iulie

3d Born 4 JulyPrima mea întâlnire cu „Născut pe 4 iulie” a fost una foarte controversată întrucât m-am așteptat să fie cel mai prost film pe care îl voi vedea vreodată. Prima oară când am văzut acest film , în perioada liceului, a fost la televizor, în cadrul unei emisiuni de film moderate de Cristian Tudor Popescu. Am fost, sunt și voi fi un mare fan al lui Cristian Tudor Popescu iar până în acel moment opiniile noastre nu au fost niciodată divergente, de aceea nu ratam nici un film prezentat de el și luam ca bună orice spunea. Discursul introductiv al domnului Popescu a constat în înșiruirea unor cuvinte de argou folosite de soldații americani în Vietnam. După lunga înșiruire (însoțită de traducere) moderatorul a ținut să precizeze că filmul nu a fost alegerea lui și că a fost pus în fața faptului împlinit. Tot discursul , care discredita filmul cap-coadă, s-a încheiat cu fraza „este total de înțeles dacă veți comuta pe alt post sau veți închide televizorul dar totuși dacă doriți să încercați vă doresc vizionare plăcută”. M-am aflat printre cei ce au vrut să încerce și nu am regretat. Nu numai că mi-a plăcut foarte mult ci a ajuns unul din filmele mele preferate. Iubesc „Născut pe 4 iulie” și am toate argumentele pentru a o face.

„Născut pe 4 iulie” nu este un film de război ci un film post-război. El face parte din trilogia Vietnamului a regizorului Oliver Stone , voluntar în sângerosul război. Trilogia mai include „Plutonul” și „Rai și Pământ”. „Născut pe 4 iulie” este filmul de mijloc al trilogiei iar spre deosebire de „Plutonul” , inspirat din experiențele proprii ale lui Oliver Stone în Vietnam, are la baza autobiografia lui Ron Kovic , veteran al războiului. Povestea lui Ron Kovic (interpretat magistral de Tom Cruise) începe cu o paradă de 4 iulie , ziua națională a Statelor Unite ale Americii, unde personajul nostru , pe atunci un puști, se îndrăgostește irecuperabil de uniformele militare și de conceptul de patriotism. Ajuns la vârsta de 18 ani Ron și câțiva prieteni se înrolează voluntar în armată pentru a lua parte la războiul din Vietnam. Ghinionul face ca Ron să nu vadă prea multă acțiune pentru că un accident stupid îl lasă fără simțire în picioare imobilizându-l la scaun cu rotile. Întors în orășelul său natal Ron se așteaptă să fie primit precum un erou însă acest lucru nu se întâmplă. Nu numai că locuitorii orășelului sunt complet ignoranți în ceea ce privește Vietnamul dar mulți dintre ei , inclusiv fosta iubită a lui Ron, participă frecvent la marșuri anti-război numindu-i pe soldații americani „ucigași de bebeluși”. Drumul spre iluminare și renaștere este unul greu și plin de dezamăgiri iar din frica de a ajunge la capătul lui, Ron se refugiază în alcool și depresie. După multe experiențe iluminatorii Ron ajunge la o concluzie cât se poate de tristă și amară: că este un ratat iar viața sa a fost trăită degeaba pentru niște idealuri greșite și irealizabile. Prietenii săi ce au ales facultatea în detrimentul armatei sunt acum oameni realizați iar el nu este decât un veteran paralizat și impotent cu studii medii și nici un viitor. Totuși , cu ajutorul puterii de caracter de care dă dovadă pe tot parcursul filmului, eroul nostru reușește să-și găsească un scop în viață devenind un militant anti-război, transformându-se în tot ceea ce a urât atunci când era adolescent: un „hipiot”.

Povestea despre mândrie, epifanie, convertire și apoi mântuire nu este una originală. Acest tip de povești s-au mai spus și probabil se vor mai spune însă „Născut pe 4 iulie” are ceva în plus față de celelalte filme („Coming Home” sau „Jacknife”) și anume experiența a unui om ce a avut tăria să-și iubească țara atunci când patriotismul era desuet și s-o critice mai târziu cu aceeași vehemență. Și aici nu vorbim de Ron Kovic ci de Oliver Stone , care indubitabil și-a pus amprenta personală peste acest film. Stone este cunoscut în ziua de azi ca un mare adversar al guvernului însă mulți uită că el a renunțat la facultate pentru a se înrola în Vietnam pentru că a crezut într-o cauză mai mare, sacrificându-și astfel adolescența. Iar acest lucru se vede în filmele sale de război. De aceea trilogia sa vietnameză ocupă un loc special în cinematografia mondială și de aceea „Născut pe 4 iulie” este un film extraordinar de emoționant și dureros de verosimil.

Prima parte , și în opinia multora și cea mai reușită, a trilogiei Vietnam va fi prezentă la Librăria Șt. O. Iosif. Vineri ,11 aprilie, la ora 20:00 vă așteptăm la proiecția filmului „Plutonul”. Intrarea este liberă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *