691104Despre Ernesto „Che” Guevara a curs și va mai curge încă foarte multă cerneală.
Probabil și în acest moment cineva în lume vorbește, scrie sau se documentează la adresa controversatului revoluționar. Însă puțini știu ce a făcut Che Guevara înainte de a deveni simbolul revoluției cubaneze. Filmul „Jurnal de Călătorie” ne prezintă începuturile tânărului Ernesto – partea mai puțin cunoscută din viața acestuia.

Filmul lui Walter Salles are la baza cartea „Jurnal pe Motocicletă”, jurnal pe care Che Guevara la ținut în tinerețe. Având ca material sursă însăsi scrierile eroului principal, filmul nu prea are cum să fie imparțial, așa cum nici cartea nu este. Astfel lumina în care sunt prezentate întâmplările din acest film este una părtinitoare subliniind faptul că oricine ar fi văzut și trăit ceea ce a văzut și trăit tânărul Ernesto, ar fi fost indus spre o gândire de stânga bine fundamentată. Filmul este în limba spaniolă și beneficiază de un tur de forță actoricesc din partea lui Gael Garcia Bernal , în rolul lui Che Guevara, dar și a lui Rodrigo de la Serna , în rolul prietenului cel mai bun al lui Guevara în tinerețe – Alberto Granado. În plus Walter Salles și echipa sa au recreeat drumul lui Guevara și Granado pe continentul Americii de Sud, filmând exact în locațiile călcate de cei doi cu foarte mulți ani în urmă (Buenos Aires, munții Anzi, deșertul Atacama, Amazonul Peruvian, ruinele incașe de la Machu Pichu etc).

În 1952 Ernesto „Che” Guevara (Bernal), un tânăr argentinian student la medicină și prietenul său, biochimistul Alberto Granado (De la Serna) hotărăsc să intreprindă o călătorie prin toată America de Sud pe o motocicletă veche și uzată. Această călătorie are loc exact înainte ca tânărul Guevara să-și dea definitivatul în medicină , pentru a ajunge doctor cu acte în regulă. Planul celor doi este să traverseze continentul de la sud la nord pentru a ajunge în Venezuela exact când Alberto va împlini 30 de ani. Deși intenționează să se oprească câteva săptămâni la o leprozerie din Peru pentru a face muncă de voluntariat, scopul principal al acestei călătorii este aventura și distracția. Însă pe măsură ce călătoria lor evoluează , fragmentată destul de des de problemele tehnice ale motocicletei vechi poreclite „La Poderosa”, devine din ce în ce mai clar că lucrurile nu vor decurge conformul planului întocmit la Buenos Aires. De-alungul traseului lor impresionant (Argentina, Chile, Peru, Columbia și Venezuela) cei doi fac cunoștință cu suferința, sărăcia, corupția dar mai ales exploatarea omului de catre om. Aceste lucruri nu îi lasă indiferenți pe nici unul dintre ei, însă pe Guevara îl transformă dintr-un tânăr cu plăceri hedoniste specifice vârstei într-un militant pentru drepturile omului sărac. Odată ajunși la leprozerie Guevara se implică întru totul în ajutarea facilității, situate undeva în adâncul amazoniei, și decide să nu mai continue călătoria, nici să se mai întoarcă la Buenos Aires pentru a-și lua examenul final. Ce s-a întâmplat dupa e istorie: revoluția cubaneză, ambasor al socialismului, celebrul discurs la sediul O.N.U., tentativa de revoluție africană, guerilla boliviană și finalul tragic. Însă filmul lui Salles nici nu pomenește de aceste lucruri, nici măcar în textul din final. El se concentrează în a ne explica cum s-a ajuns la toate acele episoade din istoria mondială dar mai ales de ce. Astfel avem parte de un Che Guevara vulnerabil, impresionabil, stângaci dar mai ales plin de compasiune; nimic din personalitatea de lider revoluționar cu care suntem obișnuiți atunci când vine vorba de el. Există două scene sfâșâietoare: Guevara tratând,
cu multă afecțiune, o bătrânică , prea săracă pentru a merge la spital, deși știind că aceasta are să moară dintr-o clipă în alta; Guevara contemplând trecutul glorios al incașilor printre ruinele din Machu Pichu, ajungând astfel în punctul culminant al convertirii sale pentru o cauză ce părea, încă de pe atunci, pierdută.

http://www.youtube.com/watch?v=QuiUkxz0dqE

„Jurnal de Călătorie” este un road-movie care cu greu va fi uitat de spectactorii săi; spectaculos atât prin imagini cât și prin mesaj. Un alt astfel de road-movie este „Totul E Iluminat”, film la a cărui proiecție vă invităm vineri , 16 mai, la ora 20:00 la librăria Șt. O. Iosif. Intrarea este liberă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *