Totul E IluminatCiocnirea civilizațiilor nu are întotdeauna urmări violente și consecințe cât se poate de tragice (vezi filmele legate de războiul din Vietnam, filmele lui Spike Lee și Michael Cimino despre   imigranții din orașele americane sau mai toate filmele franțuzești ale secolului XXI, apărute în urma invaziei de regizori imigrați din fostele colonii – Abdellatif Kechiche, Matthieu Kassowitz etc). Uneori această confruntare de idei, culturi și percepții poate produce , de cele mai multe ori în mod involuntar, mult umor. Deseori mi se întâmplă în librărie să am contact cu turiști ce nu vorbesc vreo limbă de circulație internațională – bariera de limbaj dintre noi produce situații ilare , fiind nevoit adesea să recurg la pantomimă sau la bizarul google translate (ce-mi furnizează cuvinte inexistente în nicio limbă) pentru a comunica cu aceștia. Este și cazul filmului „Totul E Iluminat”, unde America scorțoasă și rigidă , încorsetată de termeni precum „politically correct”, întâlnește Ucraina degajată și plină de superstiții.

Adaptat după romanul cu același nume al lui Jonathan Safran Foer, „Totul E Iluminat” îl are ca regizor pe Liev Schreiber (un actor stereotip de la Hollywood cu origini ucrainiene aflat la debutul său regizoral), iar ca actori principali pe Elijah Wood (actor încă de la vârsta de 7 ani cunoscut publicului larg datorita rolului hobbitului Frodo din trilogia „Stăpânul Inelelor”) și pe Eugene Hutz (solistul trupei de gipsy-punk „Gogol Bordello” – o variantă americano-ucrainiană a trupei Zdob și Zdub). Filmul spune povestea lui Jonathan (Elijah Wood), un tânăr american timid, retras și un pic cam ciudățel care are mania colecționării. Jonathan colecționează amintirile familiei sale venite din Ucraina pentru a scăpa de opresiunea nazistă. Fotografii, carduri, proteze dentare – toate sunt ținute la mare preț de către Jonathan care își păstrează colecția pe un perete iar fiecare piesă sigilată într-o pungă de plastic. Jonathan vizitează Ucraina pentru a o găsi pe Augustina , sora femeii care i-a salvat bunicul de naziști. El speră ca astfel să afle mai multe despre familia lui și despre originile evreiești ale acesteia. Translatorul/ghidul său va fi Alex (Eugene Hutz), un tânăr ucrainian pasionat de dans și de cultura americană. Alex nu are nicio problemă în a folosii cuvinte precum „jidan” sau „negrotei” (cuvinte extrem de ofensatoare în America), întrucât nu vede de ce ar trebui să spună lucrurilor altfel decât pe nume. Inocența cu care Alex îl numește pe idolul său Michael Jackson „cel mai tare negrotei din lume” nu poate supăra pe nimeni – Alex nu are decât respect pentru regele popului iar convențiile lexicografice din lumea apuseană îl lasă rece. Cu aceeași inocență , atât Alex cat și alții, nu pot înțelege ce este neînregulă cu Jonathan, atunci când acesta le spune că este vegetarian. Călătoria celor doi prin Ucraina rurală , încă vizibil afectată de regimul comunist, se va desfășura într-un trabant albăstrui condus de bunicul orb și antisemit al lui Alex , asistat de cățeaua nevrotică a acestuia botezată Sammy Davis Jr. Jr. (după un alt idol de-al lui Alex: Sammy Davis Jr.). Această gașcă atipică va stârni râsul spectatorilor dar mai apoi totul va fi iluminat, atât pentru eroii noștri cât și pentru noi.

Deși este , în esență, o comedie, filmul are totuși o morală și este plin de pilde, deghizate sub forma de întâmplări hazlii. Spre final filmul capătă un gust mai amărui , într-o continuitate perfectă a dulcelui de la început. O altă interpretare a filmului este aceea de film omagiu. Pentru că „Totul E Iluminat” este un omagiu adus de Liev Schreiber marilor maeștrii europeni: în special lui Vittorio De Sica (scenele superbe cu câmpurile de floare soarelui , ce constituie fundalul călătoriei personajelor noastre, sunt direct inspirate din „I Girasoli”) dar și esteticienilor ruși (Mihalkov, Tarkosvki, Konchalovski etc). La fel ca și în filmele lui De Sica, tema principală a acestui film este căutarea. Dar dacă neorealistul italian căuta dreptatea și triumful spiritului uman, Jonathan și Alex caută doar adevărul însă găsesc mult mai mult de atât.

Vă așteptăm așadar la un film dulce-amărui de primăvară, plin de bună dispoziție și încărcătură emoțională. „Totul E Iluminat” va fi proiectat vineri , 16 mai, la ora 20:00, la librăria Șt. O. Iosif. Intrarea este liberă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *