Bebe Mihaescu: „In afara universului energetic nu exista bucurie erotica”

O voce distincta a spatiului public românesc, un avocat al responsabilizării în viața de cuplu, al abordării oneste și constructive in ceea ce priveste dificultățile și traumel psihice și sexuale, Bebe Mihăescu rămâne unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în psihosexologie de la noi din țară. Conferențiar la Universitatea de Medicină și Farmacie Gr T Popa Iași, profesor asociat la Universitatea A I Cuza din Iași, preocupat de psihologie medicală, psihologie transpersonală, psihosomatică și psihoterapie, cu o pregătire internațională desăvârșită în Germania, Israel, Grecia, China și Japonia, Bebe Mihăescu se dovedește un autor și un cercetător prolific (sunt cunoscute bestsellerurile sale: A face dragoste aproape perfect sau Cuplul conjugal – ori la bal ori la spital, apărute la Editura Humanitas)

În septembrie 2014 BEBE MIHĂESCU a venit la Brașov, cu ocazia lansării volumului CORP SEXUALITATE ȘI PSIHOTERAPIE (Editura Polirom 2014) – un volum care oferă o incursiune în autocunoaștere corporală, oferind și tehnici de meditație și respirație din modelul erotic taoist, analizând în același timp și funcționalitatea lor în câteva cazuri concrete.

bebee

Despre acest volum ne-a vorbit Bebe Mihăescu în interviul pe care ni l-a acordat.

LIBRIS.RO: Așa cum sugerați și volumul lansat la Brașov CORP, SEXUALITATE ȘI PSIHOTERAPIE, suferința oricărui element al corpului poate umbri posibilitatea unei vieți sexuale satisfăcătoare. Dincolo de beneficiile pe care cunoașterea corpului și a funcțiilor sale le poate aduce în armonizarea vieții de cuplu, a plonja prea adânc în anatomie și fiziologie, ca nespecialist, nu riscă să ne transforme în ipohondri, să ne bruieze interacțiunile sexuale prin  suspiciuni orientate spre tot felul de zgomote și senzații pe care le experimentăm în timpul sexului?

BEBE MIHĂESCU: În timpul actului erotic prea multă cunoaștere, într-adevăr strică. Cum spunea Blaga: eu nu strivesc corola de minuni a lumii, dar până să ajungem să riscăm a strivi această corolă de minuni  cunoașterea este totuși absolut necesară. Nu înseamnă că dacă vom avea noțiuni de anatomie și fiziologie nu vom mai fi atrași de partenerul nostru dar având cunoștințe minime putem să descoperim nevoile partenerului nostru. Poate ne este frică de fiziologie, dar actul erotic are nevoie de multă fiziologie mai ales în faza de preludiu – până la urmă nu trebuie să ne sperie terminologia, avem nevoie de cunoștințe despre corpul nostru pentru a ne simți împliniți ca ființe umane.

LIBRIS.RO: Cel putin trei cazuri (cazul ejacularii precoce, cazul sindromului colonului iritabil si cazul infectiei cu HPV) pe care le explorati in cartea dumneavoastra reflecta felul in care manifestarile somatice pot fi rezolvate si prin echilibrarea planului psihic. Din experiența de terapeut, v-ați întâlnit cu multe situații în care  afecțiunile somatice aveau și o componentă cauzală psihologică?

 BEBE MIHĂESCU: Când vorbim de afecțiune psihosomatică ne situăm într-un determinism psihosomatic. În carte prezint câteva cazuri prin care am căutat să ilustrez aportul fie al unui model cultural, fie al unui model care introduce dimensiuni greu digerabile în medicină la ora actuală. Este vorba mai ales de perspectiva energetică – demonstrată științific dar încă neacceptată în manuale, deși când vorbim de imagistică medicală aici ne situăm în vârful cuceririlor fizicii. Inca e dificil de a vedea această perspectivă ca jalonând atât de precis un drum în care noi ne putem împlini și din punct de vedere sexual.

LIBRIS.RO:Credeti ca acest substrat psihologic care poate contribui pozitiv si negativ la somatizarea unor afectiuni este adesea neglijat si subestimat de sistemul de sanatate si de omul de rand in general?  Suntem inca departe de o medicina psihosomatica bine pusa la punct în România?

BEBE MIHĂESCU: Medicina psihosomatică nu e bine pusă la punct la nivel academic. Ea va fi bine pusă la punct în momentul în care o vom putea promova și o vom putea distribui celor care în viitor se vor putea folosi de tot ceea ce se știe. Noi la nivel științific suntem bine organizați, când vine vorba de a forma pe alții în aceste idei nu suntem însă pregătiți, pentru că specialiștii sunt puțini în sensul unei disponibilități de a explica, de a ilustra, de a ajunge în mass media cu aceste informații și așa mai departe.

corp

LIBRIS.RO: În volumul pe care l-ați lansat și la Brașov vorbiți despre modelul erotic taoist și propuneți inclusiv în terapie intervenții în viața de cuplu inspirate de acest model. Ce beneficiu aduce modelul taoist problemelor de cuplu europene și mai ales românești?

BEBE MIHĂESCU: În întrebare dumneavoastră mi se pare că sugerați că modelul taoist și realitatea românească nu au nicio legătură. E adevărat, cultura asiatică e diferită de cea românească. Însă și realitatea românească acceptă încet-încet faptul că substratul ultim al lumii e energia, iar dacă energia înseamnă universul astă înseamnă că energia înseamnă și activitatea erotică. Asumând cultura generală a echivalenței univers-energie, vom avea și cultura specifică a faptului că universul sexual înseamnă energie. De asemenea, nu trebuie să pierdem din vedere faptul că  între un model cultural energetic și fizica cuantică e o legătură strânsă.

LIBRIS.RO: Cartea dumneavoastră pune la dispoziție, printre altele o serie de tehnici și exercitii taosite (de respiratie si meditatie) prin care putem sa ne imbunatatim fizic si psihic deopotriva. O vorbă veche spune: teoria ca teoria, practica ne omoară – nu e si reciproca valabila? E suficient pentru un necunoscator să practice aceste exerciții fără să fie familiarizat cu filosofia orientală sau e nevoie de o explorare mai amănunțită a tradițiilor de gândire asiatice care stau la baza acestor exerciții, pentru ca ele să își facă simțit potențialul?

BEBE MIHĂESCU: În general cei care îi învață pe oameni exerciții orientale, îi învață și teoria. Nu putem practica exerciții de yoga, arte marțiale fără să cunoaștem substratul lor energetic, altfel practicăm exerciții mecanice. Exercițiile pe care le propun în carte au un substrat vindecător – cei mai mulți le folosesc pentru sănătate, și în universul erotic le folosim pentru însănătoșire. Dacă ne raportăm la energie ca fiind lumea care se aglomerează mai târziu în ceea ce e palpabil, atunci e clar că suntem într-o direcție bună.

LIBRIS.RO: Filosofi populari precum Pascal Bruckner și Alain de Botton care au avut preocupări longevive în ceea ce privește analiza erosului contemporan au sugerat concluzii relativ pesimiste în ceea ce privește cuplul de astăzi: modelul cuplului liber construit pe iubire s-a dovedit, în forma sa pură, prea exigent pentru a fi asumat de cei care au văzut în el prototipul împlinirii în doi. Sugestia acestor autori este aceea de a ne tempera așteptările, a deveni mai toleranți cu greșelile celuilalt, cu limitările noastre sexuale, de a deveni mai puțin centrați pe absolutizarea vieții pe cuplu și pe importanța iubirii.  Ca psihoterapeut cu experiență sunteți de acord cu aceste observații,  cu o posibilă necesitate a unui… antrenament pentru dezamăgire într-o lume hiperinflată de perfecționism?

BEBE MIHĂESCU: Ar trebui mai degrabă să practicăm un antrenament al perfecționării și îmbunătățirii relației încă de dinainte ca ea să se stabilească. Bruckner și de Botton nu prea fac referire la paradigma energetică pentru că ei nu o cultivă. Cărțile lor apărute la noi în ultimii 10 ani în limba română au fost scrise puțin mai înainte în limba originală. Or noi suntem, în ultimii 10 ani, martorii unei expansiuni extraordinare a unei viziuni energetice de tip oriental, confirmată de fizica cuantică. Cel mai puternic argument pentru a aprecia unde ne situăm în privința erosului și a rădăcinilor sale îl putem găsi în cartea lui Fritjof Capra, Taofizica – acolo găsim răspunsuri dificil de acceptat pentru unii dar cât se poate de valabile pentru cei care sunt în pas cu cercetarea de înaltă anvergură

LIBRIS:RO: În această nouă paradigmă aflăm mai mult optimism, mai multe resurse pentru un cuplu contemporan?

BEBE MIHĂESCU: În această nouă paradigmă găsim resurse extraordinare. În această paradigmă rafinată și de Grof, ne înfățișează faptul că pentru a ne bucura avem nevoie de legătură cu transpersonalul. Iar transpersonalul înseamnă tocmai a fi în legătură cu universul energetic. În afara universului energetic nu există bucurie erotică. Cine vrea să se bucure din plin de secunda care i-a fost dată e necesar să aprofundeze acest univers cuantic care dezvăluie mecanismele lumii și pe ale noastre.

Interviu realizat de Sever Gulea, pentru www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *