In ultimele zile la Librăria Şt.O.Iosif Braşov am avut parte de evenimente cât se poate de variate în proximitatea cărţilor, am avut ocazia să facem un popas în preajma prozei, poeziei, am audiat lecturi publice şi ne-am familiarizat cu reţete culinare delicioase. Dar cărţile nu sunt doar o ocazie pentru a evada din cotidian, pentru a savura momente de contemplare estetică sau de autoanaliză , ci oferă prilejuri de înţelegere a realităţii, de cultivare a unei gândiri critice şi informate. Un astfel de prilej am avut şi noi în această după amiază, de a a aprofunda o problemă care a căpătat proporţiile unui fenomen naţional: exploatarea gazelor de şist.

VINERI, 31.10.2014, la Librăria Şt.O.Iosif Braşov am lansat volumul GAZELE DE ŞIST ŞI FRACTURAREA HIDRAULICĂ (Editura Integral, 2014) semnat de profesorul universitar Constantin Crânganu, sosit tocmai din SUA pentru a promova această apariţie editorială inedită.

1

Am urat bun venit invitaţilor, amintind că, din păcate problema exploatării acestor resurse neconvenţionale a căzut pe undeva în derizoriu şi a ajuns într-un drum înfundat al replicilor inflamate şi protestelor pătimaşe.  Prinsă între cele două nevoi legitime: nevoia de a identifica şi a folosi noi resurse energetice şi nevoia de a a proteja mediul şi viitorul generaţiilor, problema fracturării hidraulice a fost prea puţin abordată şi dezbătută într-un context argumentativ rezonabil, solid, purtând marca ştiinţificităţii. Dar, aşa cum demonstrează volumul profesorului Crânganu, un expert cu experienţă în problema exploatărilor petrolifere, fracturarea hidraulică  neutralizează aparentul conflict între aceste nevoi şi vine în întâmpinarea prejudecăţilor şi dezinformărilor care au bântuit spaţiul public în ultima perioadă.

COSTEL POSTOLACHE, inginer şi director al Editurii Integral a sugerat că acest volum al profesorului Crânganu este cel mai important proiect al anului pentru societatea pe care o conduce, un proiect care a cunoscut o vizibilitate semnificativă în cadrul evenimentelor de promovare desfăşurate în ţară, în oraşe precum Iaşi, Cluj-Napoca sau Ploieşti, inclusiv în cadrul academic. Costel Postolache şi-a exprimat justificările multiple pentru susţinerea iniţiativei explicative a profesorului Crânganu:  în calitate de geofizician înţelege şi este de acord cu argumentaţia propusă de autor, în calitate de editor vrea să îi ajute şi pe alţii să înţeleagă, în calitate de bârlădean doreşte ca oraşul de origine să nu rateze o şansă importantă de a-şi asigura premisele pentru o prosperitate iar în calitate de cetăţean al unei democraţii pledează pentru informarea de la profesionişti şi pentru dialog real.

CONSTANTIN CRÂNGANU, sosit la Braşov după o întâlnire cu specialiştii în foraje la Ploieşti a amintit faptul că, deşi tehnologia de fracturare hidraulică e folosită inclusiv în România de mai bine de 50 de ani, ea nu a stârnit revolta şi anxietatea publicului larg decât în ultima perioadă, mai ales după sosirea Chevron în România şi după răspândirea filmului aşa zis documentar Gasland, al regizorului Josh Fox. Dat fiind faptul că raporturi de evaluare internaţională au plasat România pe locul trei în ceea ce priveşte potenţialul energetic în gaze de şist şi dat fiind faptul că oamenii au avut reacţii mai mult decât emoţionale şi pătimaşe, sub influenţa mediatică şi a conexiunilor cauzale naive şi îndoielnice, Constantin Crânganu a decis să îşi asume fireasca responsabilitate a omului de știință față de adevăr și bunul simț al informării fundamentate și să aducă un instrument accesibil, cu adresabilitate largă.

Prin cartea sa, autorul a căutat să demonteze cu argumente științifice și expertiză tehnică adaptată lecturilor de popularizare mituri precum: noutatea și lipsa de siguranță a tehnologiei de fracturare hidraulică, toxicitatea pentru mediu și oameni a substanțelor chimice folosite în exploatare, legătura certă făcută între seisme și fracturare hidraulică sau consumul exagerat de apă care poate afecta profund un ecosistem. În opinia autorului cartea păstrează un caracter aerisit, prietenos cu cei neinițiați dar conține resurse bibliografice, formule și detalii tehnice grupate într-un capitol distinct pentru cei doritori să înțeleagă lucrurile mai în amănunt.

Invitatul nostru a făcut câteva constatări legate de motivele pentru care dezbaterea publică reală, argumentată a fost trecută cu vederea la noi în țară, a dezvăluit manipularea realizată de filmul Gasland și a împărtășit câteva din experiențele avute în dialogul cu grupurile protestatarilor anti-exploatare prin fracturare hidraulică pe siteul contributors.ro, construind și un posibil profil general al acestora.

Nu în ultimul rând, Constantin Crânganu a subliniat ca expertiza sa se limitează strict la tehnicile de exploatare, fără ca ea să se refere la felul în care statul român a decis să colaboreze cu localnicii și cu firma Chevron în desfășurarea activităților din județul Vaslui. Autorul a pledat pentru elaborarea unor norme contractuale clare, pentru respectarea legii și a standardelor internaționale, admițând că poți fi un ecologist convins și informat, chiar și atunci când susții exploatarea gazelor de șist (sau, așa cum a completat domnul Costel Postolache, când susții în primul rând explorarea, ca etapă de cercetare premergătoare necesară cunoașterii resurselor din propria țară).

Discursul invitatuluui s-a încheiat cu o referință la mitul peșterii al lui Platon, la faptul că datoria oamenilor de știință rămâne aceea de a încerca să ne aducă, prin mijloacele privilegiate ale acestui tip de epistemologie, spre lumina autentică, departe de umbrele distorsionate proiectate pe peretele din fața noastră.

Mulțumim lui Constantin Crânganu și lui Costel Postolache pentru momentele instructive și interesante pe care ni le-au oferit, sperăm ca acest volum lansat astăzi să relanseze discuția privitoare la resursele României și la mijloacele prin care acestea pot fi exploatate pe coordonate mai ferme și mai constructive și să contribuie la salubrizarea prejudecăților din spațiul public

Volumul GAZELE DE ȘIST ȘI FRACTURAREA HIDRAULICĂ (Editura Integral, 2014) este disponibil și pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *