zodiac-01Inspirat din cazul real , al unui criminal în serie din anii ’60 a cărui identitate a rămas neidentificată și care nu a fost prins niciodată, filmul „Zodiac” oferă mai multe ipoteze și bănuieli extrase din documentația făcută de poliția din San Francisco pe acest caz. Celebrul criminal „Zodiac Killer” obișnuia să trimită scrisori criptate sau rebusuri , în a căror rezolvare se găseau indicii, ziarului din San Francisco, însă cu toate acestea nici ziariștii, nici polițiștii nu au reușit să îl prindă. Pe la începutul anilor ’70 criminalul a început să le trimită recenzii de film , cea mai cunoscută fiind cea a filmului „Exorcistul” pe care l-a numit cea mai idioată comedie pe care a văzut-o, și chiar felicitări de zile onomastice. Și nici cu toate aceasta tot nu a fost prins. La mijlocul anilor ’70 scrisorile s-au oprit și misterul s-a stins încetul cu încetul, cazul fiind clasat la categoria „nerezolvate”. Nici filmul lui David Fincher nu rezolvă acest caz , nici măcar fictiv sub o licență de creativitate acceptată și permisă, însă urmărește destul de riguros toate ipotezele asupra identității criminalului și a modului său de operare. Ce este foarte interesant este că fiecare ipoteză primește din partea regizorului câte un susținător sub forma unui personaj convins , până la măduva oaselor, de o teorie sau de alta. Astfel îi avem pe reporterul de investigație Paul Avery (Robert Downey Jr.), pe detectivul Dave Toschi (Mark Ruffalo) dar și pe un animator obscur al ziarului, pe nume Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal) care a reușit să descifreze o bună parte din scrisorile criminalului aducând un aport foarte important anchetei. După clasarea acestui caz Graysmith a devenit autor de non-ficțiune publicând multe cărți pe subiectul „Zodiac Killer” dar și pe alte crime misterioase ale vremurilor. Filmul este realizat într-un stil post neo-noir și reușește să nu fie părtinitor decât prin prisma personajelor. El îți prezintă trei variante , fiecare dintre ele susținute cu argumente solide dar nu 100% sustenabile, pentru ca mai apoi să te lase pe tine spectatorul să decizi.

„Zodiac” este regizat de David Fincher , unul din cei mai apreciați regizori ai anilor ’90 care acum în anii ‘010 a devenit deja un monstru sacru al cinematografiei. Alături de Quentin Tarantino și Richard Linklater, David Fincher reprezintă vârful de lance ai generației MTV , generație care și-a făcut școala de film în industria videoclipurilor muzicale în locul băncilor facultății. Cu cadre scurte, tăieturi dese și intrigă rapidă, „Zodiac” se înscrie în stilul lui Fincher fără nicio abatere însă o face extraordinar de bine. Ceea ce este fascinant la estetica acestui film este că lumina și culoarea sunt folosite în asemenea fel încât senzația de mister planează pe toată acțiunea filmului , de la primul până la ultimul cadru, dându-i o veridicitate atât de necesară acestui de gen de pelicule. Acuzat adesea (alături de colegii sai ’90-isti) de comercialism Fincher livrează acest film întunecat și dificil închizând gura tuturor.

Cu David Fincher ne vom întâlni pe data de 14 noiembrie, la ora 20:00, la librăria Șt. O. Iosif când vom proiecta excelentul său film „Se7en”, film ce a spart canoanele filmelor cu polițiști. Intrarea este liberă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *