La Libraria St O Iosif Brasov ne face mare plăcere să găzduim   evenimente la care putem alcătui adevărate portrete ale întâlnirilor dintre generații – iar acest lucru se întâmplă mai ales la lansările autorilor consacrați și vârstnici sau la… debuturile promițătoare, debuturi la care curiozitatea, admirația, prietenia față de noul autor ieșit la lumină îi călăuzesc pe participanți spre a-i fi alături. De un asemenea debut promițător am avut parte chiar la mijlocul zilei.

MIERCURI, 10.12.2014, în Salonul Șt.O.Iosif Brașov a avut loc lansarea volumului 169 (Editura Răzeșu, 2014) semnat de MIHAI CUCU, elev al Colegiului Național Unirea, participant la 60 de concursuri din țară și din străinătate dedicate sportului, matematicii, istoriei, limbilor străine și literaturii, fiul unei reputate familii de intelectuali brașoveni.

cucu

Am deschis evenimentul sugerând că debutul literar al lui Mihai Cucu devine un pas logic și firesc la capătul unui antrenament intelectual intensiv dirijat deopotrivă de pasiune, curiozitate și îndrumători inspirați. Deși cărțile semnate de autorii foarte tineri tind să alunece între două extreme, între tendința de a șoca și a rămâne exagerat de sentimental, volumul de debut al invitatului nostru găsește o formulă de echilibru: e vorba despre o carte care vorbește de tinerețe, de iubire, de dificultatea deciziiilor la o anumită vârstă, de aspirații și prietenii, o carte în care rebeliunea și setea de cunoaștere esențiale pentru developarea identitară a protagonistului își fac loc cu măsură între pagini. Meritul cărții este acela de a reda experiențele adolescenței și tinereții într-o manieră credibilă și echilibrată, este vorba de o carte în care cititorii vor regăsi firescul decenței și decența firescului.

VIRGIL RĂZEȘU, medic chirurg la Piatra Neamț, vechi prieten al profesorului de chirurgie de la Brașov, Alin Cucu, a vorbit în calitate de redactor și editor al cărții. Virgil Răzeșu și-a mărturisit rezervele inițiale, la primirea manuscrisului, mai ales în ceea ce privește vârsta fragedă și lipsa de experiență ale autorului dar a recunoscut totodată că, la finalul lecturii, a descoperit un text de o mare prospețime și vitalitate, o intensă dorință de comunicare a scriitorului în devenire, neafectat de inhibițiile și cenzura pe care le adună anii de viață. Vorbitorul care ar fi dorit să devină scriitor dar nu a avut sfetnici buni care să-l călăuzească pe un asemenea drum și-a exprimat convingerea că tânărul Mihai Cucu are modelele, antrenamentul și talentul pentru a deveni un autor și un gazetar de excepție.

DORU MUNTEANU a amintit că nu este prima oară când elevii Colegiului Național Unirea Brașov aduc în atenție cărți semnate de liceeni. La Librăria Șt.O.Iosif, din 2007 și până astăzi au fost găzduite mai multe asemenea evenimente care confirmă că prestigioasa instituție de învățământ brașoveană este o pepinieră a scriitorilor care a dezvoltat, prin contribuția cadrelor didactice și a cenaclurilor, o adevărată școală literară. Doru Munteanu l-a cunoscut pe Mihai Cucu la Cenaclul literar coordonat de profesorul Horjea, remarcându-i tonul și scriitura aparte. 169 este o combinație de ficțiune și jurnal, o poveste cu elemente de bildungsroman care nu poate fi încadrată exact într-un anumit gen literar – deopotrivă o sfidare subtilă a rețetelor dar și o mărturie a căutării drumului unui autor.

CLAUDIU HORJEA si-a împărtășit bucuria și mândria de a-l fi avut pe Mihai Cucu ca elev la Cenaclu și la orele limba română, urmărindu-i maturizarea literară. Universul din volumul 169 e populat de personaje familiare ale lumii școlare, e traversat de fiorurile și neliniștile vârstei adolescenței și include multe observații, formulări ce pot fi privite ca maxime și aforisme în sine. Impresionantă este și capacitatea autorului de a proiecta o narațiune, de a se proiecta pe sine în viitor.

https://www.youtube.com/watch?v=y8U61fAizas&feature=youtu.be

ADRIAN ILIUȚEANU, dirigintele clasei în care studiază Mihai Cucu a trecut în revistă o serie de repere biografice din viața autorului, un autor care a manifestat de timpuriu pasiune pentru scris și a reușit să intre în galeria elevilor care au publicat primul volum încă din anii de liceu: un roman de trecere și inițiere, un roman care poate prilejui cititorilor retrăiri ale experiențelor tinereții – prima dragoste, excursii, ore de curs, un roman în care tânărul autor stăpânește remarcabil arta portretului.

Elevul MARIUS FLOREA, coleg al scriitorului debutant a recunoscut că a avut ocazia să se familiarizeze încă de timpuri cu fragmente ale cărții, sugerând că Mihai Cucu se remarcă drept un exemplu pentru colegii săi, dovedind că e posibil să publici cărți, indiferent de vârstă și că activitatea intensă la un cenaclu literar poate avea rezultate notabile.

GABRIELA HURGHIȘ, Directorul Colegiului Național Unirea l-a caracterizat pe autor într-o singură frază: modestia stă bine oamenilor mari. Vorbitoarea a fost de părere că autorul debutant este un adolescent elegant, discret și, așa cum dezvăluie paginile volumului lansat, un tip cu simțul umorului. Apariția romanului 169 nu a fost totuși o surpriză pentru Gabriela Hurghiș, atâta timp cât în opinia vorbitoarei Mihai Cucu continuă o tradiție a scrisului în familia sa.

Emoționat și totuși spontan și natural, MIHAI CUCU a reconstituit în fraze anecdotice istoria preocupărilor sale pentru scris, de la vârsta preșcolară și până la liceu, când semnând compunere după compunere și-a dat seama că totul ar putea să se lege.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe, nu înainte de  intervenția discursivă a profesorului ALIN CUCU cel care n-a ezitat, așa cum și-a obișnuit studenții la cursurile de Chirurgie, să amuze audiența cu un banc plin de tâlc.

Mulțumim autorului că a ales Libăria Șt.O.Iosif Brașov pentru a-și lansa romanul de debut, mulțumim invitaților și desigur, mulțumim publicului care sperăm că îi va fi alaturi lui Mihai Cucu și la viitoarele apariții, pe drumul descoperirii identității literare.

Romanul 169 (Editura Răzeșu, 2014), de Mihai Cucu va fi disponibil și pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *