O editie a Cinematecii in spiritul sarbatorilor

Chiar dacă serile de decembrie din 2014 nu au fost prea generoase cu zăpada, spiritul sărbătorilor s-a simțit pe străzile dar și pe… ecranele din centrul vechi al Brașovului.

În luna în care aniversăm doi ani de la inaugurarea CINEMATECII de la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, ne-am amintit, la ultima proiecție a anului 2014,  de cât de frumoasă poate fi viața pe și dincolo de ecran, urmărind una dintre cele mai populare producții ale cinematografiei mondiale: IT S A WONDERFUL LIFE (r Frank Capra, 1946).

index

Ca de fiecare dată, Horia Nilescu a fost gazdă a evenimentului, mulțumind spectatorilor fideli care au susținut, prin prezența lor lună de lună, acest proiect al Librăriei Șt.O.Iosif. Filmul din decembrie este o melodramă care pleacă de la premise similare cu celebra poveste a lui Charles Dickens – Un colind de Crăciun – un personaj are ocazia să vadă cum ar arăta lumea fără el si sa redescopere importanta virtutilor si gesturilor mici.

Frank Capra unul dintre cei mai cunoscuți regizori ai anilor 30-40, întrupând ideea visului american al self-made-man-ului, sătul de sărăcia, violențele și dramele la care fusese martor în cartierul său dar și în cele două războaie mondiale a ales să producă, imediat la întoarcerea postbelică în țară, un film optimist.

Iar O viață minunată, un film în care personajul principal descoperă, după un moment de disperare, chiar în preziua Crăciunului, importanța destinelor individuale, a prieteniei și a comunității, a dragostei care îi unește pe oameni este exact producția optimistă al cărei mesaj a reușit să treacă testul timpului: după ce a fost desființat de critici, la vremea sa, pe motiv că ar fi prea sentimental și după ce a fost primit cu rezerve de către publicul obișnuit cu hohotele de râs în comediile lui Capra, O viață minunată a devenit în timp o capodoperă și o pelicula nelipsită de pe micile și marile ecrane în perioada Crăciunului, tocmai pentru mesajul său cald și familist.

A fost o seară care ne-a introdus cinematografic în spiritul sărbătorilor. Vă mulțumim că ați fost alături de noi și în acest an! Ne revedem în 2015.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *