Chiar dacă serile de decembrie din 2014 nu au fost prea generoase cu zăpada, spiritul sărbătorilor s-a simțit pe străzile dar și pe… ecranele din centrul vechi al Brașovului.

În luna în care aniversăm doi ani de la inaugurarea CINEMATECII de la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, ne-am amintit, la ultima proiecție a anului 2014,  de cât de frumoasă poate fi viața pe și dincolo de ecran, urmărind una dintre cele mai populare producții ale cinematografiei mondiale: IT S A WONDERFUL LIFE (r Frank Capra, 1946).

index

Ca de fiecare dată, Horia Nilescu a fost gazdă a evenimentului, mulțumind spectatorilor fideli care au susținut, prin prezența lor lună de lună, acest proiect al Librăriei Șt.O.Iosif. Filmul din decembrie este o melodramă care pleacă de la premise similare cu celebra poveste a lui Charles Dickens – Un colind de Crăciun – un personaj are ocazia să vadă cum ar arăta lumea fără el si sa redescopere importanta virtutilor si gesturilor mici.

Frank Capra unul dintre cei mai cunoscuți regizori ai anilor 30-40, întrupând ideea visului american al self-made-man-ului, sătul de sărăcia, violențele și dramele la care fusese martor în cartierul său dar și în cele două războaie mondiale a ales să producă, imediat la întoarcerea postbelică în țară, un film optimist.

Iar O viață minunată, un film în care personajul principal descoperă, după un moment de disperare, chiar în preziua Crăciunului, importanța destinelor individuale, a prieteniei și a comunității, a dragostei care îi unește pe oameni este exact producția optimistă al cărei mesaj a reușit să treacă testul timpului: după ce a fost desființat de critici, la vremea sa, pe motiv că ar fi prea sentimental și după ce a fost primit cu rezerve de către publicul obișnuit cu hohotele de râs în comediile lui Capra, O viață minunată a devenit în timp o capodoperă și o pelicula nelipsită de pe micile și marile ecrane în perioada Crăciunului, tocmai pentru mesajul său cald și familist.

A fost o seară care ne-a introdus cinematografic în spiritul sărbătorilor. Vă mulțumim că ați fost alături de noi și în acest an! Ne revedem în 2015.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *