Impulsul și prospețimea vieții culturale brașovene sunt date de evenimentele care, în ultimele două luni, au adus mai aproape de public scriitorii din toate generațiile: Carmen Gheorghe, Victor Îndoitu, Ciprian Stanciu au lansat creații în proză sau în versuri care i-au bucurat pe cititorii de la poalele Tâmpei. Am continuat și astăzi acest demers al celebrării autorilor brașoveni, ca o prefață solidă la ediția a XII-a a Târgului Internațional de Carte și Muzică de la Brașov.

JOI, 19.02.2015, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am găzduit dubla lansare a volumelor CÂNTECUL AMINTIRII, respectiv ANOTIMPURILE INIMII, ambele apărute la Editura Pastel, ambele semnate de profesoara de limba română SILVIA ANDREI.

4433

Am deschis evenimentul amintind că prestigiosul Colegiu Național Unirea, la care a predat autoarea, se dovedește o autentică pepinieră literară atât pentru elevi, pentru debutanți, cât și pentru maeștrii acestora, dascăli dedicați. Silvia Andrei ne aduce în atenție două volume care, prin titlu, prin conținut și prin aspectul grafic rețin un aer nostalgic, odihnitor, plăcut, de un romantism așezat în această lună puțin isterizată de sărbătoarea dragostei.

22211

FLORINA MAMINA a sugerat că profesorii de limba și literatura română au, fără îndoială, o chemare a scrisului și un răgaz al gândirii ce se condensează fericit între pagini, în forme profunde și sensibile. Imaginile și gândurile surprinse de autoare în cele două cărți de proză invită cititorul să revină asupra lor, să mediteze. În acest sens, vorbitoarea și-a ilustrat aprecierile pornind de la momentul evocat de Silvia Andrei, în care protagonista cărții Cântecul amintrii primește o scoică în dar, în care se aude sunetul mării, moment care prilejuiește evocarea unei paralele metaforice intre întinsul limpede și calm al apelor și existența individului.Florina Mamina a încheiat discursul,  sugerând că volumele semnate de Silvia Andrei ar putea fi o călăuză reflexivă importantă și pentru generația tânără.

CECILIA ȘOȘU și-a mărturisit emoția de a se afla printre colegi dar și printre maeștri, amintindu-și de aprecierile solide ale profesoarei Gabriela Crețu de la Universitatea București care a asigurat-o pe vorbitoare că are, în persoana Silviei Andrei, un adevărat mentor și reper profesional. Așa cum a subliniat Cecilia Șoșu, profesoratul reprezintă o activitate a unui mărturisitor de la catedră care oficiază în fața elevilor doar dacă are har, iar Silvia Andrei pare să fi fost încredințată cu asemenea calități. Din volumele publicate de Silvia Andrei transpare lumina și poezia, ca dintr-un tablou de Vermeer,  întregind o pictură a unui suflet minunat.

GABRIELA DARABAN, editorul volumelor și-a împărtășit plăcerea de a publica în mai bine de 10 ani de zile creațiile dascălilor și elevilor de la instituțiile de elită brașovene, deopotrivă licee dar și spații de evoluție creatoare și spirituală: Colegiul Național Andrei Șaguna, respectiv Colegiul Național Unirea. Gabriela Daraban a fost plăcut surprinsă de textele Silviei Andrei, texte calde, profunde abordând teme familiare și ofertante precum: școala, elevii, literatura, dragostea pentru oraș, implicarea inteligentă și elegantă în viața socială. Interesant a fost și un detaliu legat de coperta volumului ANOTIMPURILE INIMII – imaginea copacului în patru anotimpuri este realizată de un fotograf din America de Sud.

ION POPESCU TOPOLOG a creionat. deopotrivă, spațiul geografic cultural și literar al cărților Silviei Andrei. Sunt volume care au la temelie o activitate petrecută într-un liceu cu tradiție socio-umanistă în Brașov, care sunt traversate de spiritul acestei instituții dar sunt volume și cu valoare literară autonomă, imprimate de abordarea compozițională (care amintește, pe alocuri de Wladislaw Raymont și care mizează pe un timp etern) dar și de simbolistica generoasă atinsă (de la mărul dulce bucovinean, la călătorie, căutarea urmelor neamului, părinți, copii), prilej pentru o serie de reflecții interesante, într-o proiecție de tip clasicist dominată de claritate, simplitate și grație.

SILVIA ANDREI a sugerat că lansarea acestor volume nu a fost precipitată de nimic altceva decât de dorința și sincronizarea cu acel moment în care a simțit să aștearnă pe hârtie amintirile și poveștile cuprinse în cărțile publicate de Editura Pastel. Experiența scrierii celor două cărți a început cu alcătuirea unui jurnal și a evoluat spre alcătuirea unui puzzle brodat cu gânduri (în Cântecul amintirii) dar și spre realizarea unei paralele între ciclul natural și ciclurile existenței umane (in Anotimpurile inimii). Numitorul comun al lucrărilor este chiar vocea narativă, în persoana Soranei și  evocarea efemerității condiției umane, lupta oamenilor cu timpul, toate surprinse sub forma unei meditații lirice.

Evenimentul s-a incheiat cu o sesiune de autografe.

Mulțumim SILVIEI ANDREI că a ales să-și lanseze volumele la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, mulțumim invitaților și mulțumim publicului, deopotrivă șagunist și unirist (când vine vorba de literatură, rivalitățile academice se estompează, fără îndoială).

Volumele ANOTIMPURILE INIMII, respectiv CANTECUL AMINTIRII (Editura Pastel, 2015) vor fi disponibile si pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *