Ediția a XII-a a Târgului Internațional de Carte și Muzică de la Brașov a fost la fel de animată și densă în vizitatori, în cea de-a patra zi, ziua în care, în mod tradițional celebrăm nu doar primăvara culturală și caracterul dinamic și expresiv al culturii ci și continuitatea și frumusețea obiceiurilor populare românești. Deși n-au mai fost legate de o proximitate spațială, evenimentele din duminica folclorică a Târgului au fost reunite de spiritul acestui eveniment care aduce în atenție, ca în fiecare an, moștenirea identitară și muzicală a poporului nostru alături de tendințele actuale ale cititorilor și melomanilor de la poalele Tâmpei. Astfel, în duminica dedicată tradițiilor românești, Sala Patria a găzduit un spectacol grandios cu nume mari de interpreți de folclor, în vreme ce Business Park Brașov a rămas destinația în care vizitatorii au găsit promoții și oferte atractive la cărți și cd-uri.

2_MG_6320

Vremea a fost însorită şi prietenoasă, aşa că , matinali şi curioşi, braşovenii au vizitat centrul expoziţional de pe strada Ionescu Crum pentru a profita de promoţiile pregătite de participanti , înainte de a-şi face plimbarea duminicală.

_MG_5916

_MG_6220

Ca în fiecare an, dimineaţă din cea de a patra zi de Târg s-a dovedit proaspătă şi încântătoare, mai ales atunci când cei mici ne-au oferit o mică reprezentaţie a eleganţei şi a sincronizării. Copiii de la GRĂDINIŢA IOLANDA BRAŞOV au dansat, în costume desprinse parcă din poveste pentru vizitatorii sosiţi la Business Park încă de la ora 10.

Atmosfera a rămas veselă şi vie pe scena Târgului, pentru că Echipa Magic Land şi Zâna Cory au adus distracţia printre cei mici. Prichindeii s-au bucurat de dansuri, cântec şi multe jocuri în cadrul programului oferit de Zâna Cory şi au avut ocazia să primească modele de primăvară într-o şedinţă de facepainting.

Interpretul şi compozitorul care a urcat pe scenă a dat dovadă de multă inspiraţie şi îndăzneală pentru a ajunge la un sound cu totul original, un mix muzical cutezător şi inedit. MARIUS DRAGOMIR a adus în atenţia publicului albumul ETHNO SYMPHONIKA, produs de Libris Braşov. Marius Dragomir, un artist cunoscut braşovenilor, nelipsit, în anii 90 de pe coloana sonoră a oricărei petreceri, cel care a lansat primul album la Librăria Şt.O.Iosif în urmă cu mai bine de 20 de ani, aducând în atenţia publicului, ulterior, peste 20 de albume a revenit în 2015 cu un material cu totul original. Un material discografic care, aşa cum a sugerat HORIA NILESCU, din partea Casei de Producţie Libris Braşov, valorifică un canon clasic în orchestraţie, reuşind un mix aparte, prin care cunoscutul compozitor şi interpret apropie iubitorii de folclor de muzica simfonică dar şi pe iubitorii de muzică simfonică de folclor. MIHAI COSMIN POPESCU, un alt colaborator longeviv al Libris Braşov care promovează Târgul de Carte la Radio România Actualitati a vorbit despre prospeţimea acestor compoziţii şi despre profesionalismul cu care a fost realizat albumul. VIOREL DANACU , preşedintele Centrului de Studii Francmasonice Bucureşti – Paris, a amintit că muzica lui Marius Dragomir este o muzică ascultată şi de iniţiaţii din societatea francmasonă. Artistul braşovean a vorbit despre sursele de inspiraţie pentru albumul său: de la perioada interbelică şi până la perioada predacică şi a mulţumit celor care s-au implicat în această producţie.

Imediat după prânz i-am invitat pe braşoveni la o tripla lansare de carte: ILEANA TOMA a adus in atentie volumele apărute la Editura Suflet Transilvan din Braşov. Despre romanul PARINTELE ALEXIE – PREOTUL LUI DUMNEZEU, dedicată unui preot refugiat în anii 40, care a pribegit mult înainte de a sluji la Biserica Ciobanul lui Bucur, a vorbit preot prof dr SORIN ŞERBAN care a comparat lucrarea Ilenei Toma cu o pagină de pateric, prin frumuseţea cu care este descrisă viaţa de familie, prin faptul că se dovedeşte o adevărată candelă la altarul lui Dumnezeu. Aşa cum a sugerat lect univ dr VIRGIL BORCAN, romanul SINGURĂTATEA LUI VLAD ŢEPEŞ ignoră mitologia (o mare parte fără nici un fundament)  ţesută în jurul acestei personalităţi istorice şi apelează  la mijloacele literaturii, pentru a livra o figură complexă, tragică şi mai ales foarte plauzibilă. Despre acest volum care urmează să fie publicat în limbile engleză şi franceză a vorbit şi părintele prof dr VASILE OLTEAN:

ILEANA TOMA s-a apucat de scris, ascultându-l pe violonistul Itzhak Bergman, momentul în care a conştientizat că este invalidă, din punct de vedere al cunoaşterii istoriei naţionale deformate de anii dictaturii proletariatului. De la reportaj a ajuns rapid la romane istorice, cea mai la îndemână sursă de acces la reperele naţionale. Autoarea a vorbit despre MAREA FUGĂ, un roman de dragoste absolut

Cunoscuţii autori şi profesori care fac matematica să devină mai prietenoasă, prin abordările lor ingenioase au adus pe scena Târgului de la Braşov o poveste despre… numere şi prorpietăţile lor deopotrivă importante şi năstruşnice. GHEORGHE DUMITRU, Directorul Editurii Andreas a prezentat volumul 1,2,3,…Show, de Eduard şi Ioan Dăncilă dar şi despre Editura Andreas.  Profesorul EDUARD DĂNCILĂ şi-a recomandat cartea cu umor, făcând o referinţă la Micul Prinţ: e utilă pentru că e drăguţă! Spectacolul numerelor dezvăluit de volumul eterogen dar dens în curiozităţi (are şi literatură şi matematică şi umor) ne conduce spre descoperirea singurului lucru perfect creat de oameni, aşa cum l-a identificat Eduard Dăncilă: sistemul de numeraţie în care orice număr are o reprezentare în cifre şi reciproca. Ni s-au dezvăluit detalii inedite despre diverse numere (inclusiv fatidicul 666 sau 13) şi audienţa a primit câteva mostre din dimensiunea emoţională şi poetică a matematicii.

Cunoscuta profesionistă a ştiinţelor juridice înzestrată cu talent literar, autoare a volumului de proză scurtă Hamburgerul lui James Joyce  dar şi a romanelor Tatuaj pe glezna stângă şi Cassa Dante (toate apărute la Editura Rao) s-a întâlnit cu cititorii la ediţia a XII-a a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov, CARMEN GHEORGHE l-a avut alaturi de ea pe ION POPESCU TOPOLOG care a vorbit despre comentariul politic amplu din romanul CASSA DANTE.

Ne-am îndreptat apoi atenția spre modalitățile alternative de a veni în întâmpinarea exigențelor unui stil de viață sănătos și de abordare a bolilor. Doctorul IVAN SECRIERU, un medic brașovean, cu studii la Chișinău, cu o expertiză bogată în nutriție, hidrocolonoterapie și diagnostic, desăvârșită în străinătate, a lansat volumul SĂNĂTATEA ÎNAINTE DE TOATE – NOI DIRECȚII ÎN TERAPIILE ALTERNATIVE, un volum cu adresabilitate largă, gândit să vină în întâmpinarea nevoilor de informare ale publicului în ceea ce privește alimentația sănătoasă, prevenția și tratamentul afecțiunilor din societatea contemporană (precum diabetul zaharat, astmul, artrozele etc). GHEORGHE IONESCU, președintele Asociației Pacienților cu Boli Hepatice și administratorul unei firme importante de analize medicale din Brașov a evidențiat calitățile doctorului Secrieru: un medic care nu negociază suferința, un specialist dedicat în totalitate pacienților. Juristul TUDOR MOGA, cel care i-a fost pacient doctorului Secrieru, un vorbitor bine informat în ceea ce privește manualele de nutriție a apreciat volumul lansat pentru caracterul bine documentat, pentru principiile riguroase livrate în ceea ce privește alimentația, toate bazate pe justificări solide. SORIN CHIOREAN, președintele Asociației Christiana  a amintit că volumul adus în atenție este o carte utilă oricărui cititor, la orice vârstă, o carte de medicină care face toți banii. Inginerul și formatorul COSTEL CAZACU a sugerat că acest volum responsabilizează pacienții, prin comunicarea unor direcții de abordare a stării de sănătate și a bolii ușor de înțeles. IVAN SECRIERU a mulțumit colaboratorilor și i-a invitat pe cei prezenți la lectură.

Ultimul eveniment de la Business Park Brasov a adus in atenție Grupul Folk OM BUN și invitații săi care au completat experiența de sâmbătă seara cu un nou recital de muzică și poezie, mai ales că MIHAELA BELEAUA și-a prezentat și volumul de versuri lansat la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, în urmă cu două luni: POEZII PE APE.

În paralel cu evenimentele de la Business Park Braşov, la Sala Patria am desfăşurat, pentru audienţa numeroasă, un regal al muzicii folclorice şi costumelor populare. Tinerii debutanţi şi vocile consacrate au împlinit un buchet artistic minunat în cadrul unei după amieze întinse din care n-au lipsit entuziasmul, ludicul, în interpretările la care am asistat.

Regalul folcloric a fost prefaţat de Gala Laureaţilor a FESTIVALULUI CONCURS DE MUZICĂ POPULARĂ PENTRU TINERI INTERPREŢI FLORI DIN ŢARA BÂRSEI, EDIŢIA A VIII-a, organizat de Centrul Cultural Reduta Braşov şi Serviciul pentru Conservarea ş Promovarea Culturii în parteneriat cu Asociaţia Libris Cultural. Cei mai proaspeţi şi mai merituoşi cântăreţi au primit distincţii pentru dedicarea cu care şi-au valorificat talentul pentru a duce mai departe identitatea naţională, exprimată artistic.

Celebrul CVINTET ANATOLY, grupul de interpreţi profesionisti care a fost alături de Libris la ediţiile trecute ale Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov, s-a integrat perfect în decorul multicolor al Sălii Patria, deschizând cu voci de primăvară, spectacolul extraordinar de muzică tradiţională şi dansuri populare.

În faţa braşovenilor a urcat un ansamblu de dansatori cu o reputaţie longevivă: tinerii din ANSAMBLUL  FOLCLORIC MĂRŢIŞORUL care poartă mai departe moştenirea culturală lăsată de maestrul Laurenţiu Hodorog au dat o vibraţie impresionantă scenei de la Sala Patria. Grupul coordonat de Ioan Cocian a încântat audienţa, în mai multe reprize cu dansuri autentice româneşti din diferite zone ale României, dansuri care ne-au amintit că sunt puţine lucruri care degajă atâta vitalitate precum elanul şi dragostea tinerilor pentru tradiţiile populare.

Dragostea pentru folclor pare să se moştenească şi să se împărtăşească în familie. Cel puţin asta s-a simţit din recitalul artiştilor originari din zona Mureşului : fraţii SÂNTEAN : MARIA FAGHIURA ŞI TEODOR, figuri active ale Ansamblulului Artistic Mureşul. Stilul vocal aparte şi repertoriul vocal au făcut o surpriză plăcută spectatorilor.

Pe scena Salii Patria au urcat apoi doi transilvăneni care au ales să meargă pe acelaşi drum în viaţă, devenind soţ şi soţie, dar a căror inimă a continuat să bată la unison, când a venit vorba de muzică populară : MIHAELA şi CIPRIAN ISTRATE, un cuplu trainic şi mândru au adus la Braşov, în recitalul lor puritatea artistică a păstrătorilor de tradiţii din Zona Mureşului şi Câmpia Transilvaniei. Cei doi interpreţi au cântat despre dragostea de aproape, de copii, de neam şi ţară, exprimând melodic mândria de a fi român, într-un final solemn al înfrăţirii.
Originară din Vadul Moldovei, din zona Bucovinei, iscusită atât în arta dramatică dar şi în cea vocală, o iubitoare de folclor, încă de pe băncile şcolii, CRISTINA GHEORGHIU şi-a etalat calităţile de interpretă exersate şi recompensate în România şi în străinătate şi la ediţia a XII-a a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică Braşov 2015. Interpreta a dat glas unui repertoriu cules după Anton Pann şi a fost însoţită de Grupul Floricia din Comarnic.

Pe scena Sălii Patria a urcat apoi un artist care şi-a început cariera cu două albume, produse şi promovate de Libris Braşov. Ştefan Bărbătei, un cântăreţ îndrăgit din împrejurimile Braşovului, originar dintr-o vatră strămoşească bine conservată : satul Dacia, din zona Rupea a adus, în microrecitalul său dorurile şi tradiţiile din locurile natale , prin piese care celebrează trăirile fireşti, pilduitoare ale tinereţii : dragostea, veselia, credinţa.

Braşovenii au primit-o cu aplauze pe artista cu o fire solară, născută la poalele Tâmpei. Hărăzită cu talent artistic de la părinţii săi din Ţara Făgăraşului, o voce şi un timbru greu de uitat, CORNELIA RADOCEA a oferit un recital memorabil şi emoţionant interpretând piesele cele mai apropiate de sufletul şi calităţile ei .

Un alt cuplu memorabil a încântat braşovenii cu un recital memorabil : ANTONELA FERCHE BUŢIU, o prezenţă cunoscută în peisajul folcloric bihorean, cu o voce cameleonică, capabilă să abordeze genuri variate a venit să aducă voia bună la Sala Patria, cu la fel de mult patos ca pe albumul  intitulat M-AŞ PETRECE ŞI AŞ CÂNTA. Alături de ea, pe scenă, a fost LIVIU BUŢIU, profesor de vioară, orchestrator şi dirijor, un adevărat perfecţionist al instrumentului cu coarde bine strunite.

Scena Sălii Patria s-a pregătit apoi pentru ceasul legendelor. Două figuri aproape mitologice ale folclorului românesc, două repere esenţiale pentru mai multe generaţii de interpreţi, amândoi decoraţi de Preşedintele României, în semn de aprecierere pentru întreaga activitate şi pentru talentul pus în slujba artei scenice şi a spectacolului : NICOLAE FURDUI IANCU şi DUMITRU FĂRCAŞ.

Un autentic simbol al Apusenilor, al moţilor, cu o voce penetrantă şi generoasă, cu ţinuta dreaptă şi impunătoare, NICOLAE FURDUI IANCU ne-a demonstrat că a rămas fidel portului şi tradiţiei populare, că nu a uitat de unde a plecat şi că păstrează acelaşi respect pentru bogata moştenire culturală a zonei sale de provenienţă.

Vegheată, metaforic, de trainica şi impresionantă experienţă a artiştilor consacraţi Nicolae Furdui Iancu şi Dumitru Fărcaş, VLĂDUŢA LUPĂU, o interpretă cu o carieră folclorică în plină ascensiune, o minunată floare din Şimleul Silvaniei, ne-a amintit că muzica populară va fi dusă mai departe de voci la fel de promiţătoare ca ale maeştrilor săi, în recitalul care a premers intrării în scenă a lui Dumitru Fărcaş. Îmbrăcată în acelaşi port inconfundabil al tinerelor fete din Sălaj, artista descoperită de Marioara Murărăescu i-a încântat pe braşoveni cu piese culese de pe Valea Barcăului, regăsite pe albumul Cânt de dragul inimii dar si cu piese noi precum Din Tebea tulnice rasuna.

Tinerii din Ansamblul Mărţişorul şi Vlăduţa Lupău nu au plecat de pe scenă, lor li s-a alăturat cel care a dus faima României peste hotare, unul dintre artiştii care ilustrează cel mai bine frumuseţea, poezia şi muzicalitatea folclorului autohton : DUMITRU FĂRCAŞ. În aplauze furtunoase, maestrul taragotist a lăsat tonurile primăveratice ale lui Vivaldi să ne amintească de evenimentul care aduce, la rândul său, bunavestire culturală la Braşov. Neobosit şi impunător, instrumentistul clujean a oferit un colaj de piese populare, alternate de un recital poetic, oferind, după mai bine de jumătate de secol de carieră, mostre emoţionante de virtuozitate artistică.

Finalul apoteotic care a ridicat sala in picioare a fost interpretarea ODEI BUCURIEI la taragot, in acompaniamentul generos si vivace al Orchestrei Plaiuri Transilvane, dirijate de Ucu Iosif. Mai multe generații de interpreți au stat alături pe aceeași scenă, la fel de zâmbitori și plini de viață, ca o metaforă a continuității muzicii tradiționale românești în vreme ce notele  din taragotul maestrului Fărcaș ne-au sadit in suflete semințele pentru o primăvară eternă.

Încheierea evenimentului de la Sala Patria a pus punct unei  duminici folclorice record,   întinsă pe aproape 6 ore, prin concursul artistilor numerosi si inimosi dar si prin rabdarea si interesul publicului care au rămas la fel de vii până la final.

Așa ne-am apropiat de finalul celei de-a XII-a editii a Targului International de Carte si Muzica de la Brasov, o editie care continua si maine, in ultima zi in care ii mai puteti gasi pe expozanti la Business Park Brasov si cu ultimele seri care se vor desfasura la Teatrul Sica Alexandrescu Brasov (piesa FA-MI LOC, in regia lui Radu Beligan) dar si la Aula Universitatii Transilvania (concertul de inaugurare a orgii achizitionate de Universitate).

Mulțumim Claudiu Roșiu și My Sound pentru asigurarea sonorizării, mulțumim tuturor invitaților care au particp, mulțumim sponsorului principal: CONTEMPO CARS și mulțumim partenerilor noștri: PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BRAȘOV, CAMERA DE COMERȚ ȘI INDUSTRIE BRAȘOV, UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRAȘOV pentru susținerea acestui proiect longeviv, mulțumim expozanților pentru ofertele generoase pe care le-au adus la poalele Tâmpei și desigur mulțumim publicului care a fost prezent în toate  sălile de spectacole și în fiecare dintre zilele Târgului. A fost o ediție în care am reușit să oferim o zi în plus buneivestiri a primăverii dar și o unitate culturală: principalele instituții și spații destinate spectacolelor în Brașov au fost cuprinse, pentru prima dată, sub aceeași umbrelă și pătrunse de același spirit multicultural și plin de surprize al Târgului Internațional de Carte și Muzică de la Brașov.

Vă așteptăm și luni, la Business Park Brașov, la Teatrul Sică Alexandrescu și la Aula Universității Transilvania!

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *