Luna iunie  la Brașov înseamnă debutul perioadei estivale, adică  perioada planificării vacanțelor. Armonizându-ne cu calendarul de sezon, la Librăria Șt.O.Iosif am pregătit vizitatorilor un „bilet” de călătorie aparte: un bilet de vreo 500 de pagini, bun de folosit oriunde, un bilet neconvențional, fără rezervare de avion sau hotel, fără hărți sau ponturi turistice, un bilet all inclusive la capitolul umor, imaginație, îndrăzneală.

VINERI, 5.06.2015, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am lansat volumul AMERICA DEZGOLITĂ DE LA BRÂU ÎN JOS 2 (Editura Trei, 2015), semnat de Raluca Feher, un cunoscut om de publicitate din România, fondatoarea Frontline Club Bucharest, filiala românească a unuia dintre cele mai faimoase cluburi de presă din lume.

333444

Am deschis evenimentul amintind că invitata noastră a reușit, după ani de muncă activă și asiduă în publicitate să își construiască o reputație, fără a rămâne însă împotmolită între slideurile powerpoint și ședințe corporate. Raluca Feher a ales să  ajungă, ca o exploratoare împătimită, pe mai multe continente, făcând însă saltul de la călătoria de tip bulimic (când trăiești experiența înfulecării monumentelor, a verificării dacă lucrurile corespund descrierii din ghiduri) la călătoria relaxată, răbdătoare, care colecționează povești și experiențe. AMERICA DEZGOLITĂ DE LA BRÂU ÎN JOS (Editura Tandem Media), respectiv AMERICA DEZGOLITĂ DE LA BRÂU ÎN JOS 2 (Editura Trei) sunt volumele  în care se condensează experiențele amețitoare sudamericane ale autoarei care folosește o scriitură aprinsă și ironică pentru a livra un text despre importanța curiozității, a sensibilității, un text plin de umor menit să ne inspire o atitudine de vacanță îndrăzneață.

22211

VIRGINA COSTESCHI, coordonator editorial la Editura Trei a recunoscut că fără Raluca Feher s-ar fi simțit mult mai săracă, fără poveștie interesante despre America de Sud, fără vitalitatea poveștilor împărtășite, vorbitoarea ar fi ratat o prietenie semnificativă. Virgina Costeschi și-a exprimat mulțumirea de a fi reușit să publice acest volum care depășește sfera literaturii facile de călătorie, atâta timp cât Raluca Feher oferă puncte de vedere pertinente vis-a-vis de brandul de țară sau chiar analize economice.

[embedhttps://www.youtube.com/watch?v=bGKUKbZ8tvY&feature=youtu.be[/embed]

RALUCA FEHER a reconstituit traseul  pe care l-a parcurs în America de Sud, justificând călătoria întinsă pe mai multe luni tocmai prin dorința de a încerca să simtă, să se integreze în atmosfera locală și să-și facă prieteni acolo. A pornit din Argentina, de la Buenos Aires și a ajuns apoi în Uruguay, în Antarctica, în Chile, în Brazilia ( unde a gasit o societate mai asemănătoare cu cea românească, sub semnul  polarizarii sociale și a lipsei de educație), în Peru, la Iquitos (locul unde poți trăi experiența Ayuhasca), în Columbia (unde, pentru a intra în țară, printr-un anumit punct scăldat în ape, ai nevoie de ștampile de la vameși care stau pe niște insulițe).

America de Sud, așa cum a reieșit din discursul Ralucăi Feher este  o țară a contrastelor și a surprizelor, este spațiul în care există multă corupție dar spatiul in care se fac și investiții consistente în cultură, în festivaluri de teatru și muzică, în librării, un loc unde școlile de comunicare sunt puternice și unde poți afla si experiente gastronomice aparte,  chiar dacă nu ești amator de carne de vită.

Discursurile au fost completate de o proiecție a unor fotografii care au fost un pretext vizual pentru poveștile inepuizabile și fascinante ale invitatei noastre: în doar o oră, am simțit ceva din atmosfera din Cartagena, Cuzco, Lima, am descoperit inundații în deșert și caracterul ambivalent al favelelor și al celebrei plaje Copacabana din Rio de Janeiro.

Lansarea s-a încheiat dinamic, cu întrebări venite din partea publicului și detalii despre viața cotidiană din America de Sud, împărtășite de Raluca Feher.

Mulțumim RALUCĂI FEHER pentru că a ales să își lanseze cartea la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, mulțumim Editurii Trei pentru sprijin, sperăm că am oferit o sugestie de lectură convingătoare și plină de imaginație pentru toți cei care de abia așteaptă să plece în concediu și au încă dubii în ceea ce privește… tovarășul beletristic.

Volumul AMERICA DEZGOLITĂ DE LA BRÂU ÎN JOS 2 (Editura Trei, 2015), de Raluca Feher e disponibil și pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *