CapturăTeatrul a reprezentat întotdeauna o sursă majoră de inspirație pentru lumea filmului. Dacă piesa este bine scrisă mediul filmului modifică foarte puțin din textul original; singura modificare importantă pe care o face este adăugarea decorului (atât exterior cât și interior). Tennessee Williams este unul din cei mai apreciați dramaturgi ai lumii și de aceea piesele sale au fost de multă vreme o sursă inepuizabilă de inspirație pentru cineaștii americani. Dintre zecile de piese pe care acesta le-a scris câteva se remarcă ca fiind capodopere ale genului dramaturgic și care intre-timp au devenit (grație ecranizărilor de succes) și capodopera cinematografice. Printre acestea amintim „Un Tramvai Numit Dorință”, „Menajeria de Sticlă”, „Pisica Pe Acoperișul Fierbinte” sau „Dulcea Pasăre a Tinereții”. Aceasta din urmă a avut parte de o ecranizare excelentă în anul 1962, în regia lui Richard Brooks, cu Paul Newman și Geraldine Page în rolurile principale.

Chance Wayne (Paul Newman) este un tânăr atrăgător care ar putea fi considerat un playboy dat fiind faptul că preferă compania doamnelor în vârsta și cu bani. După ce și-a încercat norocul la Hollywood fără succes, Chance se întoarce în orășelul său natal din Florida împreună cu o starletă îmbătrânită a filmului pe numele de Alexandra Del Lago (Geraldine Page). Precum toți artiștii în declin, Alexandra este mai mereu în depresie și contemplează cu retragerea din lumea filmului, convinsă că persoana ei nu mai interesează pe nimeni. Oportunistul Chance nu își poate permite una ca asta, mai ales că a acceptat să devină amantul Alexandrei în speranța că acest lucru îl va ajuta să se lanseze și el în lumea bună a Hollywoodului. În ciuda faptului că este evident pentru spectatori că Chance este un ratat (în cel mai indulgent caz un căutător), el refuză să accepte această etichetă și caută mereu o portiță spre prosperitate profitând de tinerețea sa și folosind-o așa cum știe mai bine. În ciuda obstacolelor, care par să nu se mai oprească, Chance refuză să abandoneze și rămâne idealist luptându-se cu șicanele și compromisurile unui univers corupt și ostil. Și în ciuda faptului că pe parcursul filmului îl vedem de multe ori luând-o de la capăt (plus alte dăți care sunt doar povestite de către personajul principal), Chance nu se consideră nicicând învins crezând până la capăt în steaua sa.

Filmul este o adaptare destul de liberă a piesei de teatru însă păstrează lucrurile esențiale din lucrarea originală exploatându-le cu toate mijloacele posibile. Ca în mai toate piesele lui Tennessee Williams căldura joacă un rol foarte important iar transpirația de pe trupurile obosite ale protagoniștilor este o constantă. „Dulcea Pasăre a Tinereții” este un film lucid și curajos care trebuie recunoscut de toată lumea ca având îndrăzneala să atace fără opreliște subiectele tabu pe care America le ascunde sub preș.

Cu Tennessee Williams, Richard Brooks și Paul Newman ne vom întâlni pe data de 10 iulie 2015, la ora 20:00, la librăria Șt. O. Iosif când va avea loc proiecția filmului „Pisica Pe Acoperișul Fierbinte”. Intrarea este liberă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *