Un act de cultură poate deveni şi un act de generozitate, un act de a transmite mai departe o moştenire valoroasă, într-o formă accesibilă, inedită, cu adresabilitate largă. Pare exagerat să vorbeşti, cu asemenea cuvinte despre o carte de poveşti? Nu şi atunci când demersul de a publica un asemenea volum reuşeşte, prin felul în care e gândit şi prin atenţia culegătorilor de text, să devină un veritabil gest de restituire şi de promovare a unei comunităţi, cu tot cu reperele ei tradiţionale şi morale. Este ceea ce au descoperit braşovenii sosiţi în această seară, în Salonul Şt.O.Iosif.

LUNI, 19.10.2015, la Librăria Şt.O.Iosif Braşov am lansat volumul  BASME ŞI POVEŞTI DIN ŞCHEII BRAŞOVULUI ŞI ALTE PLAIURI ARDELENE, realizat de ALEXANDRU STĂNESCU ŞI LIANA STĂNESCU, rezultatul unei colaborări fructuoase între  Biblioteca Judeţeană Braşov, Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului Vechi şi Libris Editorial, în cadrul unui proiect editorial finanţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional (instituţie subordonată Ministerului Culturii).

lia

DANA ANGHELESCU, Director Libris Editorial şi-a exprimat mândria şi bucuria de a fi adus o minimă contribuţie la acest proiect care va fi cu siguranţă un mesager convingător, atât din punct de vedere istoric, cât şi etic pentru generaţiile tinere. Volumul coordonat de Alexandru Stănescu şi Liana Stănescu este o carte importantă pentru Braşov, o carte care asigură perpetuarea valorilor locale a unei comunităţi îndrăgite pe care şi vorbitoarea şi copiii ei o recunosc şi o redescoperă în fiecare an, prin manifestările culturale locale de care niciun locuitor de la poalele Tâmpei nu e străin.

ALEXANDRU STĂNESCU a amintit că şcheienii reprezintă o comunitate aparte, o comunitate a cărui patrimoniu cultural a fost consemnat încă din secolul XIX de figuri precum Sextil Puşcariu sau I.C.Panţu. Poveştile culese în acest volum au fost culese si chiar tipărite în ziare vechi precum Gazeta de Transilvania dar au fost transmise şi prin viu grai (unele dintre ele au marcat şi copilăria autorilor volumului). Naraţiunile cuprinse în carte se împărtăşesc din spiritul basmelor europene şi ilustrează virtuţi familiare dar popularizează, în acelaşi timp, personalităţi braşovene precum Judele Michael Weiss, negustorul Aldea sau protopopul Eustatie Grid (cel care, în calitate de deputat al scheienilor a ajuns chiar la curtea ţaristă şi a obţinut protecţia conducătorilor Imperiului Rus).

Aşa cum reiese din volumul lansat, şcheienii reprezintă o coumitate de oameni bogaţi, cu purtări alese. Viaţa şi obiceiurile lor sunt un motiv de mândrie locală iar cartea lansată vine să familiarizeze publicul cu această moştenire culturală. Alexandru Stănescu ne-a oferit câteva mostre ale intenţiilor sale articulate în acest volum, printr-o prezentare video: patrimoniul şcheian este popularizat nu doar prin text ci şi prin ilustraţiile realizate de Liana Stănescu – cititorii pot descoperi costumele de sărbătoare, ţinutele specifice Ţării Bârsei, monumente şi obiecte de epocă importante pentru comunitatea braşoveană.

Departe de a epuiza eforturile autorilor, volumul lansat va fi urmat, fără îndoială de continuări. La finalul evenimentului, cei mici şi cei mari au primit câte un exemplar din acest minunat instrument educaţional şi imaginativ în acelaşi timp.

Am avut parte aşadar de o oră de poveste, în care ne-am lăsat seduşi de farmecul legendar al istoriei Braşovului, al unei comunităţi la fel de vii şi de active şi astăzi, a cărei amprentă culturală iată că poate fi restituită într-o formă originală. Mulţumim lui Alexandru Stănescu şi Lianei Stănescu pentru că au ales să organizeze această lansare  la Librăria Şt.O.Iosif, mulţumim publicului pentru participare.

Volumul BASME ŞI POVEŞTI DIN ŞCHEII BRAŞOVULUI ŞI DE PE ALTE PLAIURI ARDELENE va fi disponibil şi pe www.libris.ro

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *