Raluca Kisescu: „Viata si iubirea trebuie sa fie in jurul jocului, caci a fi prea seriosi ne aduce riduri si nefericiri timpurii.”

Evocând o variantă modernă a corporatismului, arborând o imagine neconvenţională şi curajoasă, Raluca Kişescu dovedeşte faptul că economia, matematica şi scrisul pot fi tot atâtea oportunităţi pentru performanţă şi pentru a aprofunda, în diferite forme nevoile de expresie feminină. RALUCA KIŞESCU este autoarea volumului 6 din 49 ŞANSE LA IUBIRE (Editura Cărţile Tango, 2015), lansată recent la Librăria Şt.O.Iosif Braşov. Despre acest volum, despre provocările de a fi sincer între pagini ne-a vorbit Raluca Kişescu în blitz-interviul acordat pentru www.libris.ro

22

LIBRIS.RO:   Jocul Loto 6/49 este un joc de tip loto, în care numerele dintre care participanții și le aleg pe cele pe care le joacă sunt cuprinse între 1 și 49, o variantă simplă având 6 numere. De ce ai ales ca titlul cărții tale să fie „6 din 49 de șanse la iubire”?

RALUCA KISESCU: De când mă știu, am oscilat permament între cifre și cuvinte, fiind o pasionată deopotrivă de matematică și limba română. Mi-a fost greu să-mi aleg o meserie, cât timp cele două materii  sunt aparent antagonice, dar nu am vrut să renunț la niciuna dintre pasiuni. Pentru a reflecta dualitatea vieții mele matematico-lingivistice în scrierile mele, am ales un titlu deopotrivă cu cifre și cuvinte. În plus, ideea de a prelua cel mai popular joc de loto – 6 din 49 – are legătură cu convingerea mea că viața și iubirea trebuie să fie în jurul jocului, căci a fi prea serioși ne aduce riduri și nefericiri timpurii. Și evident, cum este greu să căștigi la loto, cam tot la fel de greu este să găsești iubirea, the one and only.

LIBRIS.RO: Din biografia ta dar și din ritmul alert al scrierilor transpare efervescența ideilor creative. Care consideri că a fost cea mai inedită abordare literară a subiectului „dragoste” pe care ai făcut-o până acum?

RALUCA KISESCU:Înainte să apară telefoanele mobile, undeva pe vremea studenției mele existau pagere-le. Eu nu aveam, dar prietenul meu de care eram foarte îndrăgostită avea unul. La un moment dat, după o ceartă, vrând să-i arăt că mă căiesc, cu orgoliul meu de leoaică, i-am transmis un mesaj în versuri. Pagere-ul era pentru mesaje scurte, iar acestea ajungeau la destinatar doar prin intermediul unei operatoare. Vă imaginați cam cum a reacționat când i-am dictat la telefon ”inima mea rostoglindu-se….”

LIBRIS.RO:   Rubrica ta din din Revista „Tango-Marea Dragoste” este foarte apreciată de cititoarele revistei. Te-ai gândit să faci trecerea de la scrierea pentru editorial la disciplina scrierii unui roman?

RALUCA KISESCU: Da, răspunsul este dintr-o suflare și mi-aș dori să-mi pot găsi un mentor care să mă disciplineze suficient cât să-mi folosesc apetitul matematic pentru o planificare riguroasă a scrierii unui roman. Am avut tot felul de tentative abandonate, dar ieri seară am promis că într-un an revin la librăria Ștefan.O.Iosif cu o carte nouă, deci n-am încotro

LIBRIS.RO:  Articolele publicate expun întâmplări concrete, abordări oneste ale unor situații din viața de zi cu zi, sentimente mai mult sau mai puțin răvășitoare.Ai simțit vreodată că expunerea personală prin scris are ca revers o intruziune în viața ta a celor neavizați?

RALUCA KISESCU: La început am avut rezerve, în mod special datorită faptului că am un rol în viața profesională care – cel puțin teoretic – impune o anumită discreție. Apoi mi-am dat seama că este vorba despre mine, deopotrivă un director de marketing sau o jurnalistă debutantă și că ceea ce apreciez cel mai mult la mine este autenticitatea. Așa că ușor-ușor, am ajuns ca tastele computerului sau chiar telefonului să meargă singure, eliberându-mă puțin câte puțin de teama de vulnerabilitate. Oricum suntem vulnerabili, nu este mai bine să fim autentic vulnerabili?

LIBRIS.RO: Atitudinea noastră faţă de noroc / șansă, un concept care-l atribuim mai degrabă hazardului, poate avea o influenţă mai mare decât ne-am putea imagina asupra întregii noastre vieți. Crezi că iubirea are succes dacă este lăsată exclusiv în voia sorții sau este o alegere asumată?

RALUCA KISESCU: Cred că iubirea are șansă atunci când este lipsită de compromisuri. Dacă orice fel de abordare pragmatică – iar acest lucru îl spune una dintre pragmatice – intervine în ecuația iubirii, atunci vorbim de relații și atât. Dar eu vreau să am un zâmbet larg când voi povesti  nepoților mei și bucuriile și tristețile iubirii, pe care le-am trăit autentic. Astăzi îmi recunosc compromisurile și le pun în file de carte și nu în file de viață.

Interviu realizat de Dana Anghelescu pentru www.libris.ro

Volumul 6 din 49 ŞANSE LA IUBIRE este disponibil pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *