Finalul de săptămână la Librăria Şt.O.Iosif Braşov a prilejuit o nouă întâlnire între scriitorii români şi cititori, o întâlnire pe care am organizat-o împreuna  cu tinerii entuziaşti de la Piramida de Cultură. Publicul braşovean a avut ocazia să descopere cărţile unei autoare tinere şi plină de imaginaţie şi a avut ocaia să îşi exprime curiozitatea într-un cadru relaxat şi familiar.

VINERI, 20.02.2016, în Salonul Şt.O.Iosif Braşov am lansat volumul ZONA ZERO (Editura Herg Benet, 2015), semnat de LAVINIA CĂLINA, o scriitoare care a adus un aer nou în literatura fantasy distopică românească prin cele douăa serii care s-au bucurat de succes: Ultimul avanpost, respectiv Neamul corbilor.

20160220_152502

Am deschis evenimentul amintind că ZONA ZERO este un roman care ia toate ingredientele unei postapocalipse biologice, cu toate întrebările şi dilemele dure, cu violenţa inevitabilă, cu răsturnările de situaţe, integrându-le într-o povese cu iz autohton, plină de imprevizibil şi suspans. E o carte care întreţine suspansul şi provocările, o carte care ridică întrebarea clasică a universului alternativ zombificat: ce poate fi mai rău- să devii una dintre creaturile cu chip de monstru sau să rămâi printre monştri cu chip de om? Zona Zero este, aşadar un volum care stârneşte întrebări în cititori, un volum în care nu e loc de simplificări şi judecăţi uşoare, de buni şi răi, un volum despre situaţiile limită livrat de u povestitoare postapocaliptică de linia întâi.

Ioana, din partea proiectului Piramida de Cultură a vorbit despre acest demers al tinerilor braşoveni care continuă proiectul Piramida Cărţilor, propunând o apropiere între autorii români şi cititori într-un cadru accesibil şi relaxat.

Aflată pentru prima oară la Librăria Şt.O.Iosif Braşov, LAVINIA CĂLINA a vorbit despre seria Ultimul avanpost (o distopie românească cu jocuri de putere palpitante) dar şi despre seria Neamul corbilor care urmează să fie continuată cu un nou volum cât de curând. Aşadar, după o distopie şi un roman fantasy, Lavinia Călina, a primit o provocare din partea  prietenului ei (un fan al universului cu zombi) de a scrie un roman cu zombi.

Autoarea a ales să scrie o poveste care nu pune accentul pe originea epidemiei sau pe felul în care s-a extins, ci mai degrabă pe provocările cotidiene cu care se confrunta supravieţuitorii: cum se schimbă relaţiile între oameni? Ce ajungi să trăieşti atunci când pierzi confortul civilizaţiei? Iată doar două întrebări pe care le explorează Zona Zero. Lavinia Călina şi-a amintit şi de dificultatea construcţiei protagonistei: Elena, personajul prin care autoarea a cătutat să evoce transformarea extremă pe care au experimentat-o oamenii înainte şi după catastrofa biologică.

Lavinia Călina a oferit o lectura publica dar a răspuns şi la întrebările cititorilor despre alegerea de a-şi numi creaturile paraziţi şi nu zombi, despre potenţialul narativ al acestui univers, despre coşmarul care a inspirat scrierea cărţii.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Mulţumim Laviniei Călina pentru că a ales să îşi lanseze romanul la Braşov, mulţumim publicului pentru participare, mulţumim celor de la Piramida de Cultură pentru o nouă întâlnire reuşită.

ZONA ZERO (Editura Herg Benet, 2015) de Lavinia Călina este disponibil şi pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *