A venit primăvara, sezonul renaşterii naturale, un moment potrivit pe care am avut ocazia să îl sincronizăm cu posibilităţile de reinventare personală. Suntem familiari cu deficienţele instituţionale şi nu numai ale sistemului de educaţie românesc (lipsa de aplicabilitate practică a cunoştinţelor, cultivarea unor modele rigide, prejudecăţi) ceea ce face binevenite iniţiativele care încearcă să compenseze aceste deficienţe prin abordări care să ne aducă mai aproape de valorificarea potenţialului nostru şi de pregătirea unei vieţi echilibrate. De o asemenea iniţiativă am avut parte la evenimentul din această după amiază, la Librăria Şt.O.Iosif Braşov.

MIERCURI, 9.03.2016, în Salonul Şt.O .Iosf a avut loc lansarea volumului RENĂSCUT DIN PROPRIA CENUŞĂ (Editura Mix, 2015), semnat de PAUL AVRAM, antreprenor, speaker, mentor, o personalitate cu apetit pentru cunoaştere şi învăţare care mizează doar pe acele teorii pe care le poate aplica şi practic.

20160309_173104

Am deschis evenimentul remarcând faptul că volumul adus în atenţie oferă un model de evoluţie personală fundamentat pe câteva etape ce pot fi implementate în viaţa oricărui cititor. E vorba de un model bazat pe eliberarea de condiţionările trecutului, pe asumarea responsabilităţii şi renunţarea la victimizare, pe sublinierea rolului greşelilor în progres. Această propunere de dezvoltare, bazată pe experienţa autentică a autorului e prezentată într-o manieră socratică, sub forma unui dialog între un maestru şi un neiniţiat, o manieră dinamică şi accesibilă, în care ideile discutate sunt reaşezate sintetic la finalul fiecărui capitol.

FLORIN ZAMFIR a vorbit despre editura care a publicat acest volum: Editura Mix, una dintre firmele de top din Braşov, un competitor relevant pe piaţa naţională a cărţilor de dezvoltare personală, o editură care asigură un preţ accesibil la publicaţiile sale, susţinută de traducători atenţi şi de autori cu notorietate precum Osho sau Don Miguel Ruiz. Florin Zamfir care a mărturisit că sprijină eforturile de promovare a informaţiei valoroase în domeniul autocunoaşterii şi ezoterismului şi-a amintit, ţinând cont că desfăşoară o activitate de selecţie riguroasă a manuscriselor, în calitate de editor, cât de repede a ales spre publicare cartea lui Paul Avram. Vorbitorul a sugerat că volumul lansat e important, pe de o parte pentru că e semnat de un autor român capabil să fundamenteze şi să ancoreze modelul transmis la realităţile româneşti şi, pe de altă parte, pentru că reconstruieşte o scară a ascensiunii spirituale şi personale prin repere practice şi uşor de înţeles.

PAUL AVRAM  a vorbit despre riscurile trendului literaturii personale în România, despre felul extrem în care unii cititori îmbrăţişează, cu fervoare aproape religioasă o serie de modele complicate, cu jargon sofisticat. Cochetarea cu acest extremism este legată de nevoia oamenilor de a se inspira din poveşti dar şi de tentaţia de a complica şi a denatura realitatea. Paul Avram condensează în cartea sa, redusă la esenţe, intenţionat simplificată, 20 de ani de experienţă ai propriei sale călătorii de autocunoaştere.

După ce, la fel ca protagonistul volumului RENĂSCUT DIN PROPRIA CENUŞĂ, Paul Avram a simţit că repetă o serie de greşeli, o serie de tipare ale unor erori cărora toţi le cădem victimă, autorul a ieşit din starea de zombi, din existenţa în care nu înţelegea ce i se întâmplă şi în care a fost deturnat de prejudecăţile şi modelele educaţionale falimentare, cu scopuri impuse din exterior care nu corespund adesea naturii noastre (antrenând critica, judecata, comparaţia) spre prima fază a modelului pentru care pledează în carte, acela de conştientizare.

După conştientizare urmează o fază de durere, de criză, de identificare a problemelor în care aflăm de unde originează suferinţa pe care o trăim. Putem face apoi trecerea spre stadiul de acceptare, de înţelegere şi detaşare (în care implicăm iertarea, recunoştinţa şi iubirea) şi doar la finalul parcurgerii acestor etape putem vorbi de decizie şi acţiune, elemente care vor fi abordate mai în amănunt într-un volum ulterior al autorului.

Paul Avram a vorbit despre idealul atingerii unui echilibru, despre spiritualitatea care nu se limitează la practici de meditaţie şi de izolare în mănăstiri  sau în natură (schimbarea profundă poate începe chiar în mijlocul lucrurilor pe care le trăim), despre importanţa aflării unei simplităţi a privirii, despre un model inspirat de perspectivele orientale care pledează pentru asumarea deciziilor cu blândeţe şi fermitate în acelaşi timp.

A fost o după amiază frumoasă, mulţumim lui Paul Avram pentru că a ales să-şi lanseze volumul la Librăria Şt.O.Iosif. Puteţi descoperi cartea RENĂSCUT DIN PROPRIA CENUŞĂ (Editura Mix),  un volum care ne introduce intr-o filosofie de viata echilibrata care imbina spiritualul si pragmaticul,  atât pe www.libris.ro, cât şi la Librăria Şt.O.Iosif Braşov

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *