Lectia de viata dintr-un film romantic… la Cinemateca

O seară de martie cu aparenţe înşelătoare de primăvară,  în luna în care celebrăm femininul, a fost o ocazie  minunată pentru vizionarea unui film romantic, nelipsit însă de o dimensiune morală, de o poveste iniţiatică în care naivitatea s-a transformat în maturitate lucidă.

VINERI, 12.03.2016, la Librăria Şt.O.Iosif Braşov a avut loc o nouă ediţie a CINEMATECII, la care am proiectat pelicula AN EDUCATION (2009), semnat de regizoarea daneză Lone Scherfig, un film despre iubire, despre emancipare, un portret al unor timpuri în care atât generaţia părinţilor şi generaţia copiilor acestora au asimilat lecţii serioase în pragul dezgheţului social al anilor 60.

20160311_201909

HORIA NILESCU a fost, şi de data aceasta, o gazdă inspirată, remarcând tendinţa artiştilor contemporani de a evita  apropierea de tema dragostei în lucrările lor, fie că e vorba de muzică, desen sau film. Teama de a aborda un subiect inepuizabil de inspiraţie, dar exprimat şi confiscat uneori de maniera facilă, melodramatică, previzibilă e cu atât mai mare la regizorii de gen feminin, atâta timp cât prejudecăţile unor mentalităţi patriarhale proiectează aşteptări îndoielnice atunci când sexul frumos vrea să vorbească despre dragoste în artă.

Horia Nilescu a amintit faptul că singura femeie recompensată cu Oscar pentru cea mai bună regie este Kathryn Bigelow, pentru filmul Hurt Locker, un film despre război şi consecinţele sale iar regizoarele care au ales să realizeze filme despre dragoste au făcut-o fie într-o variantă rece, în care sentimentele sunt examinate cu obiectivitate ştiinţifică, fie într-o manieră viscerală şi violentă, probabil tocmai în încercarea de a evita tiparele sentimentaliste.

Lone Scherfig alege însă, în filmul ei de debut în limba engleză, AN EDUCATION să prezinte o poveste de dragoste într-o manieră echilibrată, din perspectiva unei adolescente care trăieşte o experienţă iniţiatică cu un playboy englez, de două ori mai în vârstă ca ea, în Anglia anilor 60. E un film care surprinde, pe de o parte,  obsesia  pentru reuşita socială cu orice preţ, deghizată în aspiraţii educaţionale reţetate dar care analizează riscurile unei vieţi hedoniste şi emancipate, în care aparenţele sunt mereu înşelătoare.

Prinsă între tentaţia unui trai previzibil, plictisitor şi ofertanta deschidere aventuroasă oferită de un bogat şi misterios tânăr, personajul lui Carey Mulligan (pentru care actriţa a fost nominalizată la Oscar) e nevoită să facă alegeri dificile, să greşească şi să traverseze dificila călătorie de la statutul de elevă naivă cu viitor programat parental, la statutul de adult capabil să ia decizii asumându-şi responsabilitatea şi consecinţele, nu întotdeauna uşoare, într-o lume care elaborează reţete şi exigenţe, fără să le explice îndeajuns.

A fost o seară frumoasă şi memorabilă la Cinematecă. Ne revedem în luna aprilie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *