Cele trei zile ale Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov au reunit o varietate de evenimente sub acelaşi spirit al primăverii, în care tendinţele contemporane din literatură, paradigmele recente din programele de dezvoltare personală, artişti consacraţi sau la început de carieră au completat, prin recitalurile,  lecturile publice, dezbaterile şi toate acele dialoguri care reprezintă tot atâtea expresii ale curiozităţii şi dorinţei de cunoaştere pe care vizitatorii de la Business Park au părut să le manifeste. Toate aceste evenimente care au dat glas cărţilor şi cd-urilor şi au atras atenţia iubitorilor de lectură şi melomanilor au fost întărite de specificul tradiţional al duminicii Târgului, de particularitatea celebrării moştenirii culturale româneşti, a obiceiurilor şi cântecelor folclorice care sintetizează înţelepciunea populară şi cele mai pure şi autentice trăiri  ce dau identitate poporului nostru.

37

Înainte de a-i invita pe cei mai tineri artişti populari să îşi prezinte creaţiile şi să ne familiarizeze cu specificul local al mai multor vetre rurale, am găsit câteva momente prielnice, la primele ore ale dimineţii pentru a celebra nu doar lectura ci şi afinităţile pentru scris, imaginaţia şi creativitatea celor mai tineri cititori. Plimbarea duminicală a celor mai matinali braşoveni i-a condus pe cei care au ajuns la Business Park la ceremonia de premiere a Concursului Bucuria Lecturii. La Târgul Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov am ales să promovăm nu doar cărţile cât şi obiceiul lecturii, obişnuinţa de a citi, recompensându-i pe cei mai creativi elevi care au ales să-şi împărtăşească motivaţia şi satisfacţiile pe care le aduce lectura. Despre acest concurs la care au fost înscrise peste 85 de lucrări au vorbit Silvia Cioceanu, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, Sebastian Stelian din partea Consiliului Judeţean al Elevnilor şi Dana Anghelescu, Director Libris Editorial.

I-am invitat pe cei prezenţi la regalul folcloric pe care îl pregătim în fiecare an, în duminica Târgului. Primi care au păşit pe scena Târgului au oferit o prefaţă lirică şi muzicală recitalurilor folclorice care au urmat. Scena special amenajată pentru a ilustra tradiţiile folclorice din zona Mureşului a fost ocupată, ca într-o vatră sătească autentică, de fete, băieţi şi femei de toate vârstele, în preajma unei mese încărcate şi a unui pat de mireasă adus tocmai de la Biblioteca Sărmaşu.

LAURA VINŢELER ne-a prezentat feţele de masă ţesute de bătrâne, găina care se da naşilor, scoruşele, covrigii pita de casă pregătite şi astăzi cu aceeaşi fidelitate şi respect pentru tradiţiile pascale. Momentul artistic elaborat a fost susţinut de elevi talentaţi de la Liceul Tehnologic Luduş care au oferit poezii pline de sensibilitate şi au cântat piese memorabile, în cadrul recitalului intitulat Excelsior. Grupul Graiul Câmpiei şi Biblioteca Orăşenească Liviu Rusu Sărmaşu din judeţul Mureş au ilustrat o tradiţie de nuntă în faţa audienţei curioase: dansul găinei..

Horia Nilescu, Director Multimedia şi Evenimente Libris Braşov a prezentat debutanţii care şi-au făcut intrarea pe scena Târgului dar şi în istoria interpreţilor de folclor autohton. De pe Valea Ţibleşului, IASMINA SCHIPOR a adus spiritul de primăvară completând armonios atmosfera evenimentului care aduce bunavestire cultural în oraşul de la poalele Tâmpei. IASMINA SCHIPOR a oferit un minirecital plin de prospeţime, interpretând piesele de pe albumul ei produs de Libris Braşov, BATE VÂNT DE PRIMĂVARĂ, un material realizat în colaborare cu Emil Mihaiu, în versurile căruia invitata noastră a aşezat dorurile plaiurilor natale.

Alinn Pop, un tânăr doljean care cântă de când se ştie şi care a devenit cunoscut în Bănie dar şi la nivel naţional după ce a ajuns în semifinala concursului Ploaia de Stele, devenind şi membru al Trupei Etno a venit la Braşov pentru a lansa albumul N-AM CRESCUT CU COZONAC. Interpreturl care a colaborat şi cu Marcel Pavel sau Benone Sinulescu a oferit un recital plin de patos care a cuprins inclusiv piese din Oltenia care au încântat audienţa.

ALINA DELIA ROŞCA, o tânără care a copilărit în satul Someşul Rece din judeţul Cluj şi care a îndrăgit meleagurile natale şi tradiţiile de la poalele Apuseni ne-a demonstrat, printr-un recital debordând de  vitalitate, cât de mândri se ţin someşenii, aşa cum am înţeles din piesele de pe albumul SOMEŞANCĂ-S, BINE-MI ŞEDE.

Periplul prin istoria folclorului a continuat iar grupul LA FÂNTÂNA DORULUI de la Sângeorgiu de Pădure din judeţul Mureş a interpretat două piese în avanpremiera recitalului lui Nicu Poşta. NICU POŞTA , reperezentant al cântecului popular de pe Valea Târnavelor, ducând mai departe moştenirea părinţilor, de păstrător al tradiţiilor, a urcat pe scena Târgului de la Braşov în premieră pentru a-şi lansa albumul produs sub sigla Libris OMULE CU SUFLET BUN. Manifestând preocupări artistice încă din liceu, după ce a activat cinci ani de zile în cadrul Casei de Cultură din oraşul de la poalele Tâmpei, obţinând numeroase premii locale şi naţionale, Nicu Poşta a adus, prin recitalul său, un metaforic miros de busuioc din grădina cântecului popular. La final, profesorul Liviu Dîrjan a înmânat o diplomă de excelenţă interpretului, în memoria mocanilor din cele şapte sate săcelene.

A urmat un moment artistic aparte, care a oferit o călătorie în timp, în România  profundă, mitică, fundamentată pe întrebarea eternă a ruralităţii: unde ai plecat dorule?. Cobzarul ION CREŢEANU, cunoscător al fondului muzical arhaic a strunit cobza cu inspiraţie, completând versurile recitate de actorul GEORGE CUSTURĂ care ne-a purtat prin balade româneşti, într-o interpretare pătrunzătoare . ION CREŢEANU a impresionat prin calităţile vocale, cântând Balada lui Brâncoveanu, cuprinsă pe albumul UNDE AI PLECAT DORULE?

RODICA STAN, o artistă care a dat măsura versatilităţii sale vocale la nenumărate ediţii ale târgurilor şi festivalurilor de carte şi muzică, o interpretă capabilă să doinească, să colinde sau să cheme lumea la joc, celebrând înţelepciunea populară din Muntenia dar şi din Transilvania, a demonstrat că se poate reinventa artistic şi la al treilea material discografic care cuprinde cântece de petrecere şi voie bună ce nu ţin cont de graniţele geografice. Rodica Stan a interpretat piese de pe noul album produs de Libris Braşov TINEREŢE, STAI CU MINE!

Cunoscuta colecţie de succes a casei de producţii Libris, populară şi printre turiştii care traversează România a fost lansată într-o nouă ediţie la Târgul Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov. SOLIŞTI ŞI CÂNTECE DIN ARDEAL – VOLUMELE 1-6 – un buchet de piese şi de interpreţi care duc mai departe, în spaţiul românesc, dar şi pste graniţe cântecul popular tradiţional e un material care a fost adus în atenţia publicului în compania unui invitat special: DUMITRU DOBRICAN. Acompaniat de SORIN MARIN RAD, la acordeon, clarinetistul maramureşean a adus paşii de dans popular şi acele nestemate muzicale  din nordul ţării, refăcând spiritual călătoria de pe albumul său: PE CĂRĂRI DE DOR, PRIN ŢARA MARAMUREŞULUI.

Îndrăgita realizatoare de emisiuni radiofonice şi interpretă de folclor, mereu o prezenţă plină de vitalitate şi patos, colaboratoare longevivă a brandului Libris, MARIA BUTILĂ, nu avea cum să lipsească de la ediţia care sărbătoreşte cei 25 de ani de activitate ai Libris. Maria Butilă a fost prezentă la ediţia a XIII-a a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov pentru a lansa noul ei album – RIDICA-VOI OCHII MEI LA CERURI. Pricesnele Mariei Butilă au înălţat spiritual audienţa, tocmai acum în Postul Paştelui.

Doi oameni talentaţi, cunoscători ai zestrei transilvănene care au ales să îşi unească destinele personale dar şi pe cele muzicale spre a duce mai departe moştenirea folclorică românească au lansat albumul MÂINE-I TÂRGUL LA GURGHIU, celebrând vocal dorurile mureşene din zona lor de origine. Voia bună şi veselia s-au imprimat într-o proaspătă pagină din istoria Târgului, prin interpretările convingătoare ale MIHAELEI ISTRATE şi a lui CIPRIAN ISTRATE acompaniaţi de Grupul Ceteraşilor de Câmpie care au amintit de spiritul petrecerilor de pe Valea Gurghiului.

Regalul folcloric nu a încheiat cea de-a patra zi a Târgului de la Braşov ci a fost completat de o altă serie de evenimente dedicate cărţii, cărţi menite să ne îmbogăţească sufleteşte în perioada aşteptării sărbătorilor pascale. Scriitoarea, publicista şi realizatoarea de emisiuni radiofonice LIDIA POPIŢA STOICESCU a adus în atenţie volumul VINO, DOAMNE! (Editura Trinitas). E vorba de o carte cu miză spirituală şi reflexivă care reuneşte meditaţii creştine, eseuri publicate în periodice, un volum care vorbeşte despre familia creştină, despre trăirea ortodoxiei în contemporaneitate. CIPRIAN OLINICI, Director Radio Trinitas şi al Televiziunii Trinitas a apreciat volumul in care ideea adevărului de credinţă e frumos transpusă în cuvinte, atâta timp cât Lidia Popiţa Stoicescu este o scriitoare care s-a preocupat, în emisiunile sale radiofonice, cât se poate de profund de problematicile teologice. VIRGIL BORCAN a apreciat-o pe realizatoarea de emisiuni radiofonice drept o scriitoare vie şi relevantă.

Cunoscutul avocat cu afinităţi literare şi muzicale GEORGE ECHIM a propus un popas poetic cu un titlu provocator: ZORI DE AMURG (Editura Transilvania Expres). Autorul, un rapsod autentic, după cum l-a caracterizat profesorul Ion Popescu Topolog, deşi s-a afirmat în plan juridic, a revenit la făgaşul literar, dovedind, prin acest volum de sonete că a atins o etapă de maturitate poetică. Profesor Elena Vieru a recomandat cartea lui George Echim, explorând câteva paralele cu unul dintre cei mai mari sonetişti români, Vasile Voiculescu, sugerând că atât avocatul braşovean cât şi marele medic  împărtăşesc mai multe lucruri în comun, inclusiv imboldul interior al iubirii care alimentează creaţia poetică.

Finalul evenimentului de la Business Park s-a petrecut într-un amestec impresionant de melodicitate şi lirism, un autentic OMAGIU adus CĂRŢII ŞI MUZICII de Liga Scriitorilor Braşov. Unul dintre participantii la eveniment a fost IONEL SIMOTA, un scriitor originar din Miercurea Ciuc care, aşa cum a sugerat profesorul Topolog, demonstrează în volumele sale că poeţii locuiesc în acelaşi cântec de pasăre. Ionel Simota a recitat un poem din volumul său apărut la Editura Eurocarpatica iar ANDREEA SUCIU şi CAMELIA PARASCHIV KATAI au oferit o reprezentaţie artistică ce a inclus: recital de poezie, sunet de chitară şi interprtare vocală. MIHAELA AIONESEI, o poetă dedicată profesiei, după cum a sugerat Ion Popescu Topolog,  a prezentat volumul CĂMAŞA DE SARE, o carte străbătută de vibraţie lirică feminină îmbinată cu sentimentul pământului strămoşesc, o carte omagiu dedicata apropierii sarbatoririi centenarului Marii Uniri. Nicolae Paraschiv a citit fragmente din volumul in pregatire FRUMOSUL FĂRĂ SFÂRŞIT. Eugenia Hariga a prezentat volumul SOFIA-MARIA din care a citit Gabriela Daraban, Directoarea Editurii Pastel, iar TOTH ARPAD a prezentat un volum de poezie închinat nepoatei lui. Claudia Miriţescu a oferit un recital cu piese de pe albume N-am crezut.

În aplauzele iubitorilor de poezie şi muzică, în expresie poetică şi în entuziasmul ultimilor vizitatori de la Braşov Business Park am încheiat cea de-a XIII a ediţie a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov. Mulţumim partnerilor noştri: Primăria Municipiului Braşov, Camera de Comerţ şi Industrie Braşov, Universitatea Transilvania Braşov, Inspectoratul Şcolar Judetean Braşov pentru că ne oferă, cu acelaşi profesionalism,sprijinul şi disponibilitatea pentru organizarea acestui eveniment. Mulţumim Braşov Business Park pentru cadrul expoziţional modern în care primăvara culturală ajunge la iubitorii de cultură. Mulţumim Contempo Cars pentru generoasa sponsorizare. Mulţumim partenerilor media care au imortalizat sărbătoarea cărţilor şi a muzicii: TVR Targu Mures, TV-AS Tarnaveni, Mix Tv, Nova TV.

28

Desigur, mulţumim publicului pentru interesul acordat, pentru că ne-a vizitat în fiecare zi, pentru că asigură continuitatea acestui eveniment cu personalitate, în care tradiţionalul şi modernul se împletesc armonios. Ne revedem la ediţia a XIV-a a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *