Arta, la fel ca imaginația, nu cunoaște limite, nu cunoaște granițe. Pentru a ne reaminti de valabilitatea acestei idei, e nevoie de oameni care să aibă talentul și perseverența să se ridice la nivelul unor asemenea exigențe de nețărmuire. La Brașov am avut ocazia să întâmpinăm onorați o asemenea personalitate, o artistă olimpiană, o soprană cu multiple cetățenii: cetățean francez, cetățean român dar și cetățean al republicii universale a artelor.

VINERI, 24.06.2016, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov i-am urat bun venit LEONTINEI VĂDUVA, o interpretă a cărei poveste de viață este de fapt o frumoasă poveste de dragoste cu muzica, o poveste nelipsită de dificultăți și sacrificii. Leontina Văduva a lansat CD-ul VERDI-WAGNER: CORESPONDENȚE, înregistrarea unui superb recital susținut la București în anul care a marcat 200 de ani de la nașterea celor doi compozitori titani.

2211

Am avut privilegiul să deschid acest eveniment, amintind câteva repere din biografia și activitatea profesională a Leontinei Văduva: după debutul din 1987, pe scena Teatrului Toulouse din Franța, Leontina Văduva și-a construit o carieră internațională fabuloasă și a oferit reprezentații memorabile pe tot mapamondul, pe scena celor mai mari opere ale lumii precum Covent Garden din Londra, Metropolitan Opera House din New York sau Scala din Milano. A fost recompensată cu numeroase premii precum Premiul Laurence Olivier, titlul de Chevalier de L’Ordre des Arts et Lettres, Mare Ofițer al Ordinului Muzicii și Culturii.

DIANA IONESCU, Director Artistic al Vibrate Festival, eveniment care are loc în această perioadă la Brașov a mărturisit că Leontina Văduva îi pare a fi printre cei mai tineri și mai curajoși oameni pe care i-a cunoscut, o artistă care transmite dragoste și dăruire în tot ceea ce face. Diana Ionescu i-a invitat pe toți cei prezenți la concertul pe care Leontina Văduva îl va susține la Biserica Neagră, în cadrul Vibrate Festival la finalul acestei săptămâni.

A vorbit și MIHAI STAN,  președintele Asociației pentru Muzică, Artă și Cultură, asociație care a organizat Recitalul Verdi-Wagner- Corespondențe la Ateneul din București. Mihai Stan și-a amintit de primele întâlniri cu Leontina Văduva, care au stat sub semnul emoției, atunci când vorbitorul a dorit să o aducă să cânte în România, de Ziua Națională. Mihai Stan a descoperit atunci o persoană caldă, solară, împreună cu care a putut colabora în cadrul unui eveniment de mare prestigiu la Ateneu. Mihai Stan a amintit că 2016 este anul pe care vrea să-l dedice, prin organizația pe care o conduce, celebrării Leontinei Văduva: după lansarea unui calendar cu imagini din spectacolele sopranei, după concertul caritabil pentru copiii cu autism, după Vibrate Festival Brașov va urma Gala Leontina Văduva 30.

LEONTINA VĂDUVA a fost entuziasmată să intre în dialog cu publicul, să vorbească deschis despre succese și vulnerabilități, despre momentele de glorie și momentele dificile, despre condiția artistului și puterea muzicii. Invitata a amintit despre cea mai frumoasă dovadă de recunoștință din partea publicului (aplauzele după fiecare spectacol), despre pregătirile pentru rolurile pe care le-a interpretat și care au îmbogățit-o și din punct de vedere uman, despre discipolii pe care îi are de când a început să predea canto. De asemenea Leontina Văduva a răspuns și sugestiei unui participant la lansare, aceea de a așeza și în pictură experiențele artistice muzicale. Soprana a vorbit și despre relația cu mama ei, despre plecarea din România, scenele impresionante de la Buenos Aires sau Covent Garden, despre rolul preferat și despre puterea muzicii și a artiștilor (singurii care pot curăța sufletul de surplusuri negative).

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe și o sesiune de fotografii.

Mulțumim Leontinei Văduva că a ales să își lanseze acest CD la Brașov și să se întâlnească cu iubitorii de muzică, mulțumim lui Mihai Stan pentru că a făcut posibil acest eveniment, mulțumim și publicului pentru participare. A fost o după amiază în care am sărbătorit un adevărat triumf biografic și artistic al unui artist de excepție.

Mulțumim și celor de la Biblioteca Urbană care au înregistrat evenimentul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *